Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wurth Master AL 60-SL-uszkodzony układ elektroniczny

02 Sep 2015 19:19 2955 19
  • Level 11  
    Witam, w ładowarce do akumulatorów nie świecą diody, nie mrugają itp. Transformator jest dobry. Podczas podłączenia miernika napięcie wynosi 35V. Po podłączeniu akumulatora napięcie to spada, a przez amperomierz nie płynie żaden prąd. Żaden element się nie nagrzewa. Nie wiem co to jest ten duży scalak, ale resztę opisałem. Czy wie ktoś/ przypuszcza co mogło się uszkodzić?
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Level 39  
    Nie ma takiej mozliwości jak opisałeś:

    - skoro obciążenie powoduje spadek napięcia musi płynąć jakiś prąd obciążający .

    Proponuję sprawdzić bezpiecznik w mierniku, albo wymienić miernik na inny.

    Układ scalony sterujący to procesor z serii PIC z wsadem znanym tylko producentowi .

    Sprawdź te zazanaczone elementy, na kondensatorach -napięcie jakie jest .

    Zaznaczony stabilizator ,to stabilizator napięcia pomocnicznego - sprawdź czy daje prawidłowe napięcie.

    Wurth Master AL 60-SL-uszkodzony układ elektroniczny
  • Level 11  
    Miernik jest dobry na 100%, na kondensatorze jest 39 V stałe (filtrujący zasilanie), wydaje mi się, że dioda ta szara jest spalona(na masie) bo za nią jest tylko 1,5 V

    Czy aby zmierzyć te elementy należy je wylutować?

    Na zaznaczonym stabilizatorze jest napięcie względem masy tylko na środkowym wyprowadzeniu (27-8 V), a względem V+ to wygląda to tak: 38V-10V-38V
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Level 39  
    To pomyśl:
    - jak możliwy jest spadek napięcia pod obciążeniem skoro nie płynie prąd?

    Oj, zrób pomiary ponownie i dokładnie.

    Kwestia jeszcze jakiego zakresu amperomierza używasz.

    Co znaczy ,że dioda szara jest" spalona na masie"?
    W jaki sposób mierzysz diody?
    W wypadku wątpliwości zawsze lepiej jest element wylutować.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2998647.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2434059.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2576362.html

    W linkach powyżej masz schematy takiego podstawowego stabilizatora .

    Niebieski kondesator na którym masz napięcie 0,5V to kondesator na wyjściu stabilizatora( prawdopodobnie) - sprawdź.
    Wynika ,że coś nie tak jest ze stabilizatorem.
  • Level 11  
    Bez obciążenia na czarnym i czerwonym kablu jest 35-6V, a po podłączeniu opornika 680Ohm napięcie spada poniżej 4V. Natężenie mierzyłem podczas ładowania akumulatora miernikiem wskazówkowym(?), który jest dobry na 100%

    Szara dioda jest jest zaraz za mostkiem na masie i mierząc względem V+ przed diodą jest 38-9V, a za nią 1,5V

    Czerwony + to miejsce przyłożenia czerwonego przewodu

    z obu strony diody zenera jest takie samo napięcie: Względem V+ 38V, względem masy 0V
  • Level 39  
    kopieclukasz999 wrote:
    Bez obciążenia na czarnym i czerwonym kablu jest 35-6V, a po podłączeniu opornika 680Ohm napięcie spada poniżej 4V. Natężenie mierzyłem podczas ładowania akumulatora miernikiem wskazówkowym

    Apeluję po raz kolejny :- zastanów się , to co powoduje taki spadek napięcia.
    Czy kolega zna prawo Ohma?
    Kolego diodę zmierz konkretnie miernikiem na zakresie źródła prądowego oznaczonego symbolem diody do tego pomiarów służącym.

    Podobnie ma się sprawa z diodą zenera i tranzystorami bipolarnymi.

    Będzie pewniej i sprawniej.

    Ręce opadają , od kiedy napięcia mierzy się względem "PLUSA" zasilania ? Wprowadzasz tymi pomiarami niepotrzebny chaos.

    Jak już robisz zdjęcia druku ,to prosiłabym wykonywać je w parze z zdjęciem w takiej samej osi od strony elementów.
    Dobrze by było jakby druk był robiony idealnie od czoła ,a nie pod kątem.

    Wurth Master AL 60-SL-uszkodzony układ elektroniczny

    Wurth Master AL 60-SL-uszkodzony układ elektroniczny

    Jakbyś działał metodycznie i zrobił wszystkie pomiary i czytał to co miałeś napisane, wiedziałbyś ,że nie pracuje ci stabilizator na tranzystorze 2SC1815, diodzie zenera.

    Załączone rysunki powinny rozwiać wszelkie twoje niejasności.
    Tranzystor ten ma inne wyprowadzenie elektrod niż najpowszechniej stosowane.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Obstawiam tranzystor 2SC1815 lub diodę Zenera.
  • Level 11  
    po wymianie diody i tranzystora powinno być ok? (jest szansa, że nie został uszkodzony scalak?)

    tranzystor wymienię na bc546
    "b2"i "6" - tak pisze na tej diodzie, czyli mam kupić diode zenera 6V?
  • Level 39  
    Kolego jakie BC 546??????
    Sprawdź sobie wszystkie parametry 2SC1815.

    Nie polecam takiej zamiany, 2SC1815 są ogólnie dostępne.

    Kolego no to masz wszystko "podane na tacy", ty masz urządzenie w rękach.

    Zawsze można na wszelki wypadek rozciąć ścieżkę zasilającą procesor i uruchomić wstępnie stabilizator.

    Dioda zenera na jakie jest napięcie?


    Nie jest to przypadkiem dioda 5,6V ?

    Jak uszkodzona to proponuje wstawić 5,1V, procesorowi to nie zaszkodzi, gorzej jak podasz za duże napięcie.
  • Level 11  
    wymieniłem wszystkie tranzystory, szarą diodę i lm393. Na wyjściu pojawił się prąd, z tym że cały czas napięcie jest za duże (38v) po podłączeniu akumulatora spalił się bezpiecznik (akumulator 18). Nie miałem bezpiecznika, więc zmostkowałem go i po podłączeniu akumulatora miga czerwona dioda, a aku ładuje się za dużym napięciem. Aku podłączyłem beż tego białego kabla
  • Level 39  
    Nie rozumiem , oczekiwałeś porady , dostałeś konkretne rozwiązanie problemu.

    A t co zrobiłeś ? - wymieniasz na "oślep" co popadnie,a nie robisz tego co powinieneś.

    Wszystkie to znaczy ,które i na co powymieniałeś?

    Co z układem stabilizatora, nic nie wiemy o diodzie zenera, jakie pojawiło się napięcie zasilające na kondensatorze koloru niebieskiego na którym ostatnio było 0,8V.

    Zadziałało ci zabezpieczenie -a ty co -omijasz je.

    Obecnie prawdopodobnie układ nadaje się do utylizacji.

    Możesz ewentualnie skorzystać z wiedzy i umiejętności jakiegoś serwisanta , może uda mu się uratować ładowarkę o ile nie uszkodziłeś procesora.
  • Level 11  
    wymieniłem c1815 na c1815 (wszystkie) diode zenera na 5,1V, szarą diodę na tą samą, tylko, że na 200V, bo nie było 100V, i tranzystor w obudowie ~ to220.

    Jak mam podłączyć ten biały kabel, bo nie mam orginalnych baterii, tylko takie które nie mają takiego wyprowadzenia.

    Ładowarka tak czy tak była przeznaczona do utylizacji a ja ucze się, a nic by się nie stało gdybym bardziej ją zepsuł.
  • Level 39  
    kopieclukasz999 wrote:
    i tranzystor w obudowie ~ to220.

    A możesz chociaż typ podać , bo w takiej obudowie to na rynku ,w przybliżeniu mamy kilkanaście tysięcy typów tranzystorów .

    Nie rozumiem całkowicie tego posunięcia , które przeczy twoim słowom:

    kopieclukasz999 wrote:
    Jak mam podłączyć ten biały kabel, bo nie mam orginalnych baterii, tylko takie które nie mają takiego wyprowadzenia.

    Ładowarka tak czy tak była przeznaczona do utylizacji a ja ucze się, a nic by się nie stało gdybym bardziej ją zepsuł.


    No to może w takim razie weźmiesz ołówek w garść i w końcu rozrysujesz sobie dość prostą aplikację całej ładowarki i będziesz wiedział co do czego .
    Chcesz się czegoś nauczyć a czekasz na gotowe rozwiązania, ba mając takie podsunięte pod nos nie potrafisz ich wcielić w czyn.
    Co dalej ze stabilizatorem i napięciem zasilającym procesor , dowiemy się w końcu?
  • Level 43  
    kopieclukasz999 wrote:
    ja ucze się, a nic by się nie stało gdybym bardziej ją zepsuł.

    W ten sposób - wymieniając na ślepo bez zastanowienia i znajomości funkcjonowania układu - NICZEGO SIĘ NIE NAUCZYSZ.
    Kolega dobrze Ci radzi (skądinąd - podziwiam Jego anielską cierpliwość!), więc postaraj się robić to o co Cię prosi.
  • Level 11  
    Napięcie na emiterze wynosi 28v, poza tym na innych wyprowadzeniach i z obu stron zenerki napięcia nie przekraczają 0,6V, napięcie na kondensatorze niebieskim jest takie same. Problem jest w tym, że nie ma napięcia na diodzie zenera, a ja nie wiem dokładnie, jak sprawdzić, gdzie się urywa
  • Level 39  
    W poście #4 masz podane linki do schematów stabilizatorów i informacji na ich temat, zasady działania i uruchamiania.
    W poście #9 miałeś zaproponowane uruchomienie samego stabilizatora , odcięcie ścieżki zasilającej procesor.

    kopieclukasz999 wrote:
    Napięcie na emiterze wynosi 28v


    No to masz odpowiedź - utylizacja. Raczej wątpliwa sprawa by procesor wytrzymał 28 V zasilania.

    Tak się kończy nieprzemyślana naprawa " wymiana wszystkiego na oślep " , "jakoś to będzie ,jakoś się uda".
  • Level 43  
    Może jednak czegoś się nauczyłeś - że nie powinno się wymieniać na oślep elementów i że jak brak wiedzy teoretycznej - trzeba się słuchać porad bardziej doświadczonych Kolegów.
  • Level 11  
    pomyliłem się tam, napięcie 28V jest na kolektorze(to przez te jego nietypowe wyprowadzenia), po podłączeniu zasilania z zewnątrz na procesor, miga czerwona dioda,a przyrobieniu chwilowego zwarcia oświeca się pomarańczowa dioda.
    Na wyjściu nadal jest te nieszczęsne napięcie 38V więc problemy są dwa:

    -brak napięcia na diodzie zenera w układzie stabilizatora napięcia na procesor.
    -za wysokie napięcie na wyjściu.

    Czy morze mi ktoś rozrysować jak ma płynąć prąd w tych dwóch przypadkach? (z mojej analizy wynika, że na zenerkę płynie przez lm 393, ale nie wiem ja dopływa do lm 393)

    Proszę jeszcze o trochę("trochę" :D) cierpliwości i o pomoc poprzez rozrysowanie płynącego prądu, bądz o schemat ideowy ładowarki, bo nie umię znaleźdź.
  • Level 39  
    kopieclukasz999 wrote:
    Czy morze mi ktoś rozrysować jak ma płynąć prąd w tych dwóch przypadkach? (z mojej analizy wynika, że na zenerkę płynie przez lm 393, ale nie wiem ja dopływa do lm 393)



    kopieclukasz999 wrote:
    o pomoc poprzez rozrysowanie płynącego prądu, bądz o schemat ideowy ładowarki, bo nie umię znaleźdź.


    Tak możesz zrobić to sam , jak wreszcie rozrysujesz sobie ten prosty , elementarny obwód, może wtedy będziemy ci w stanie jeszcze coś podpowiedzieć.

    Tak to nikt nie wie o jakim elemencie piszesz.


    Należałoby również nauczyć się wreszcie współpracy nie tylko z nami ale z "miernikiem":

    - skoro pracuje procesor sterujący sygnalizacją ,to proszę odpowiedz sobie sam jak to możliwe by na diodzie nie było żadnego napięcia ,PODPOWIEM MIERZONEGO WZGLĘDEM MASY.

    Ponawiam prośbę o zapoznanie się z tym co masz w poście#4.
    W końcu wypadałoby .