logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra32 - słabnące podświetlenie klawiatury i awaria systemu po 24h

jimyx 10 Wrz 2015 19:32 1974 15
REKLAMA
  • #1 14986469
    jimyx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    W sobotę uruchomiłem alarm na centrali integra32 + SOA + 9 czujek PIR (7 2EOL + 2 NC) + klawiatura. Wszystko przetestowałem i działało poprawnie.

Na następny dzień pojawiły się problemy. Klawiatura zaczęła świecić coraz słabiej, az trudno przeczytać na niej tekst. Mimo tego alarm cały czas da się uzbroić i rozbroić. Ale klawiatura sygnalizuje kontrolką awarie systemu. Możliwość podpięcia będę miał dopiero jutro.

Sprawdziłem zasilacz i jest podpięty prawidłowo 18V AC, według instrukcji. Centrala po odłączeniu napięcia zasilania nie jest podtrzymywana mimo podpiętego akumulatora. Akumulator jest na 100% naładowany.

Sygnalizator optyczno-akustyczny podpiąłem po wyjścia wysokoprądowego OUT1 i OUT2 (SA i SO pobierają kaźde 250mA), natomiast czujki zasiliłem z AUS. Czy to jest poprawne? Na centrali są tylko 2 wyjścia wysokoprądowe i zużyłem je na SOA.

Może macie jakieś wskazówki co może być przyczyna awarii? Czy padł układ zasilania i ładowania na płycie centrali?
  • REKLAMA
  • #2 14986500
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    jimyx napisał:
    klawiatura sygnalizuje kontrolką awarie systemu. Możliwość podpięcia będę miał dopiero jutro.

Jaką awarię? Po co podłączenie - wystarczy przeczytać instrukcję - przytrzymaj klawisz z nr.7 i sprawdź co to za awaria.
    jimyx napisał:
    Centrala po odłączeniu napięcia zasilania nie jest podtrzymywana mimo podpiętego akumulatora. Akumulator jest na 100% naładowany.

Co z tego że naładowany, skoro może być niesprawny i napięcie spadać w zastraszającym tempie pod obciążeniem?
    jimyx napisał:
    czujki zasiliłem z AUS

Jeśli już to z AUX - odepnij je wszystkie i sprawdź wtedy.
    jimyx napisał:
    9 czujek PIR (7 2EOL + 2 NC)

Dlaczego nie wszystkie w 2EOL?
    jimyx napisał:
    Czy padł układ zasilania i ładowania na płycie centrali?

Niewykluczone.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 14986516
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 14988190
    jimyx
    Poziom 14  
    Cytat:
    Jeszcze jedno - to Twoja pierwsza centrala, czy któraś z kolei?

Nie jestem ekspertem jak widac od alarmów, zajmuje się na codzień automatyką premysłową i jest to mój 2 alarm samodzielny, wczesniej kilka razy uczestniczyłem w wykonywaniu instalacji i podłączaniu.

Dzisiaj badałem alarm w historii awarii nie ma błedów, żadnych komunikatów o przeciązeniu zasilania. Ale okazało się narazie, że zasilacz (transformator) jest uszkodzony, po odpięciu i zmierzeniu woltomierzem wyszło, że zamiast na stykach 0V - 18V AC jest 20V AC, a na stykach 0V - 20V AC jest dziwadło 0,7V - czyli uszkodzony do wymiany. Gdy jest podpięty ten zasilacz na 18VAC nie ma błędu, gdy odłącze zasilacz i zadziała akumulator to jest informacja o braku zasilania (czyli prawidłowo). Gdy podepnę zasilacz na 18VAC to napięcie AUX i na klawiaturze jest 13,6V - trochę za dużo. Więc może padł też układ przetwornicy na płycie centrali.

Alarm bez problemu da się uzbroić i rozbroić z klawiatury. Ale cały czas nie jest podświetlania i nie reaguje na opcje programatora gdy ustawie świecenie "stale 50%" lub "na stałe 100%". Ale przy załączaniu zasilania z tego uszkodzonego zasilacza ma chwilę (około 3s) gdzie klawiatura jest podświetlana. Czy na akumulatorze klawiatura jest poświetlana, czy dla oszczędziania energi nie?

Cytat:
    Dlaczego nie wszystkie w 2EOL?

Faktycznie zastanawiam się nad jednym. Czujki na 2EOL są monitorowane ale dzieki rezystorom prąd monitorowany jest niewielki. W takim razie gdy jedno wejscie jest jako NC to czy też jest monitorowane i wtedy prąd monitorowania jest o wiele większy i może spowodować przeciązanie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 14988898
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 15007865
    jimyx
    Poziom 14  
    Witam

W tej chwili problem wygląda następująco:
    Centrala pracuje normalnie przez 5 minut po włączeniu zasilania, a po tym czasie zaczyna piszczeć klawiatura. Znika podświetlenie klawiatury i pojawaia się tylko na klawiaturze błąd: "Był sabotaż wezwij serwis" - ale ten błąd jest tylko na klawiaturze, a nie w centrali.

Po podłączeniu do centrali mam awarie płyty głównej lub modułu, która brzmi:
    Integra32 - słabnące podświetlenie klawiatury i awaria systemu po 24h
    czyli:
    PAMIĘĆ: Restart modułu LCD: 0 INT-KLCD [0]

Mimo dziwnego zachowania da się klawiaturą uzbroic i rozbroić alarm. I alarm działa prawidłowo.
  • #10 15007878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15007886
    jimyx
    Poziom 14  
    Napięcie 13,6, jest ok i styk sabotaż jest ok. Po zdjęciu i rozpięciu styku sabotażowego klawiatury centralka reaguje normalnie i włącza się alarm.

Ten alarm w pamięcie centrali mogę skasować i nie pojawia się ponownie, ale na klawiaturze cały czas jest komunikat o sabotażu nie nie ma podświetlania.
  • #13 15018704
    wexors
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    jimyx napisał:
    Witam
    wyswietla na klawiaturze błąd: "Był sabotaż wezwij serwis" - ale ten błąd jest tylko na klawiaturze, a nie w centrali.

to nie jest błąd, tylko informacja dla serwisanta. Kasujesz ją wpisujac hasło serwisowe i wciskasz ok albo #. A to całe powiadomienie o sabotażu jest do wyłączenia w opcjach

Pozostałe -> komunikat serwisowy po alarmie sabotażowym
  • #14 15019104
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    Może Banalne pytanie ale, gdzie w centrali podłączone jest zasilanie klawiatury ?
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #16 15225868
    jimyx
    Poziom 14  
    Okazało się, że świrowała klawiatura. Po wymianie na nową, wszystko śmiga az miło.

Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z systemem alarmowym Integra32, w tym słabnące podświetlenie klawiatury oraz awarie systemu po 24 godzinach. Po wstępnym sprawdzeniu zasilacza, okazało się, że transformator dostarczał zbyt wysokie napięcie (20V AC zamiast 18V AC), co mogło prowadzić do uszkodzenia klawiatury i centrali. Po wymianie uszkodzonego zasilacza, klawiatura przestała sygnalizować błędy, a system działał poprawnie. Użytkownik podkreślił, że klawiatura sygnalizowała sabotaż, mimo że alarm można było uzbroić i rozbroić. Ostatecznie wymiana klawiatury rozwiązała problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA