logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 64 brak reakcji klawiatury class:3 code 696

synology1 12 Lis 2016 14:41 1023 11
REKLAMA
  • #1 16056508
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Witam zwracam się do kolegów czy miał ktoś taki przypadek.Centrala zamontowana integra 64. Dziś otrzymałem informacje że sygnalizatory załączone system rozbrojony kasowanie tylko z pilotów,klawiatura ni aktywna.Podjechałem na miejsce i okazało się że faktycznie klawiatura nie aktywna naruszenia i sygnalizacja działa .Zdjąłem napięcie z klawiatury i po ponownym uruchomieniu efekt ten sam klawiatura zablokowana.Podłączyłem kompa wystartowałem z kołków odczytałem konfiguracje dodałem nowych użytkowników wraz z hasłami przesłałem od nowa wszystko i klawiatura ożyła .Dla pewności od nowa identyfikacje urządzeń i pomiar akumulatora .Wszystko w normie, poskładałem z czytałem listę zdarzeń i uwagę przykuła informacja w pamięci zdarzeń class:3 code 696,class:3 code 3 Spotkał się ktoś z was z taką sytuacją? System przetestowałem ,reakcja czujek na naruszenie prawidłowa.
    Integra 64 brak reakcji klawiatury class:3 code 696
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16057033
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Jeśli płyta jest na gwarancji, to proponuję kontakt z serwisem producenta.
  • REKLAMA
  • #3 16057217
    synology1
    Poziom 16  
    robertamel napisał:
    Jeśli płyta jest na gwarancji, to proponuję kontakt z serwisem producenta.

Wysłałem do nich zapytanie ,napisałem na forum być może już ktoś miał taki przypadek.Serwis zazwyczaj da odpowiedź proszę przysłać płytę, jeśli byłby to tylko jednorazowy wyskok to darował bym sobie wysyłkę.Trudno wytłumaczyć komuś że sprzęt jest na gwarancji ale musi zapłacić za demontaż i montaż urządzenia po powrocie z serwisu jeden zrozumie a drugi się będzie krzywił że na koszty się go naciąga.
  • Pomocny post
    #4 16057224
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Z tym wysyłaniem jeszcze poczekaj kilka dni i sprawdź czy sytuacja się powtórzy.
    Profilaktycznie możesz wymienić baterię na płycie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16057302
    synology1
    Poziom 16  
    Dziękuje za info ,poczekam z wysyłką ciekawy jestem czy serwis podpowie coś. Baterii na płytę główną nie miałem z sobą wiec nie wymieniłem.
  • REKLAMA
  • #6 16060745
    synology1
    Poziom 16  
    Dziś otrzymałem info z satela:
    synology1 napisał:

Witam

Płytę z opisem należy wysłać do serwisu.

Fajnie tylko Jak tu klientowi powiedzieć że sprzęt na gwarancji ,ale musi zapłacić za demontaż i montaż bo centrala musi iść do serwisu.
  • Pomocny post
    #7 16061081
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 659
    synology1 napisał:
    Jak tu klientowi powiedzieć że sprzęt na gwarancji ,ale musi zapłacić za demontaż i montaż bo centrala musi iść do serwisu.

To zależy od sytuacji. Jeżeli to ty sprzedałeś klientowi centralę razem z usługą montażu to nie możesz obciążać klienta kosztami. Porządna firma na czas naprawy instaluje centralę zastępczą także bezpłatnie (w ramach gwarancji). Więc nie masz co tłumaczyć.
    Jeżeli natomiast klient kupił sobie sam centralę a ty tylko mu ją instalowałeś (osobiście najbardziej takie sytuacje lubię) to nic nie musisz tłumaczyć tylko informujesz klienta o kosztach: dojazdów, demontażu, montażu, uruchomienia, testowania. Chce - płaci - robisz. Nie chce płacić - dziękujesz i ubolewasz.
  • REKLAMA
  • #8 16061384
    synology1
    Poziom 16  
    Rysiek2 napisał:

To zależy od sytuacji. Jeżeli to ty sprzedałeś klientowi centralę razem z usługą montażu to nie możesz obciążać klienta kosztami. Porządna firma na czas naprawy instaluje centralę zastępczą także bezpłatnie (w ramach gwarancji). Więc nie masz co tłumaczyć.
    Jeżeli natomiast klient kupił sobie sam centralę a ty tylko mu ją instalowałeś (osobiście najbardziej takie sytuacje lubię) to nic nie musisz tłumaczyć tylko informujesz klienta o kosztach: dojazdów, demontażu, montażu, uruchomienia, testowania. Chce - płaci - robisz. Nie chce płacić - dziękujesz i ubolewasz.

No niby tak, z drugiej strony faktycznie miałem zapłacone za montaż i z tego się wywiązałem ,centrala brykała przez 15 miesięcy bez mojej wizyty na obiekcje.Nie było nigdy fałszywych alarmów chyba że właściciel wszedł w obszar chroniony ,konserwacji ani przeglądów też nie chciał.Bardzo szanuje firmy które na czas naprawy dają sprzęt zastępczy,bynajmniej świadczy o profesjonalnym podejściu do sprawy.Osobiście wydaje mi się że w przypadku uszkodzenia sprzętu który jest na gwarancji ,właściciel powinien sobie sam zdemontować i odesłać do serwisu,lub zapłacić za tą usługę osobie która dokona demontażu centrali i wyśle do serwisu.Oczywiście wyjątkiem jest jeśli jest przeprowadzana konserwacja i umowa na serwis na danym obiekcje.Chodzi o to ,że konkretnie w tym przypadku zjawiłem się na obiekcje centrale ponownie uruchomiłem ani grosza nie brałem,niby system chodzi ale po konsultacji z producentem wychodzi na to że centrala powinna wrócić do serwisu w związku z błędem Ramu oraz kodów które podałem. A ludzie jak ludzie nie poczuwają się do niczego sami nawet nie zapytają czy coś się należy za przyjazd .Obecnie system śmiga ,jeżeli faktycznie sytuacja się powtórzy pozostaje demontaż i wysyłka do producenta .
  • Pomocny post
    #9 16061690
    alster1
    Ocena: 540
    Tak jak napisał kolega Rysiek2, jeżeli sprzedaję klientowi centralę z usługą montażu i system jest na gwarancji to nie widzę opcji żeby za naprawę wziąć jakąś kasę. Tak samo jak nie ma opcji żeby zostawić klienta na czas naprawy bez sprawnego systemu (montaż centrali tymczasowej). To czy warunkiem gwarancji jest konserwacja powinieneś zapisać w umowie na montaż systemu, a ewentualne koszty gwarancji powinieneś wliczyć w cenę montażu.
    Niestety tak to wychodzi jak się robi po taniości.
    Podsumowując: Jeżeli byś montował u mnie system ( na twoich urządzeniach) oraz system był na gwarancji, to również bym się nie poczuwał do jakichkolwiek płatności.
  • #10 16061738
    synology1
    Poziom 16  
    No właśnie i tu dochodzimy do setna sprawy, ja dokonałem montażu ,klient sobie kupił urządzenia sam,urządzenia przyszły mu do domu kurierem, fakturkę ma bezpośrednio z hurtowni. A że hurtownia internetowa to wiadomo dzwoni się z problemem do tego co montował.W takim wypadku wiem co zrobić gdy sytuacja się powtórzy i centralę będzie trzeba odesłać do serwisu chciałem jeszcze podpytać ile dajecie gwarancji na wykonano usługę montażu przez was ?
  • Pomocny post
    #11 16061767
    alster1
    Ocena: 540
    W przypadku urządzeń klienta, jeżeli wystąpi usterka sprzętu to liczę dojazd i pierwszą godzinę serwisu ( określona kwota), co dalej to negocjujemy z klientem.
    Co do okresu gwarancji to przynajmniej 24 miesiące jeżeli jest odpłatna konserwacja, 12 miesięcy jeżeli konserwacji nie ma.
  • #12 16061778
    synology1
    Poziom 16  
    alster1 napisał:
    W przypadku urządzeń klienta, jeżeli wystąpi usterka sprzętu to liczę dojazd i pierwszą godzinę serwisu ( określona kwota), co dalej to negocjujemy z klientem.
    Co do okresu gwarancji to przynajmniej 24 miesiące jeżeli jest odpłatna konserwacja, 12 miesięcy jeżeli konserwacji nie ma.

Dziękuje w takim razie wszystko już wiadomo .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z centralą alarmową Integra 64, w której klawiatura nie reagowała, mimo że system działał poprawnie. Po odłączeniu zasilania i ponownym uruchomieniu klawiatura nadal była nieaktywna. Po podłączeniu do komputera i odczytaniu konfiguracji, klawiatura ożyła, jednak w pamięci zdarzeń pojawiły się kody błędów class:3 code 696 oraz class:3 code 3. Użytkownicy forum sugerowali kontakt z serwisem producenta, wymianę baterii oraz monitorowanie sytuacji przed wysyłką urządzenia do serwisu. Dyskutowano również o kwestiach gwarancyjnych i kosztach demontażu oraz montażu w przypadku naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA