logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chwilowy wyłącznik naciskowy pod stopień schodowy - gdzie kupić?

michael81 18 Wrz 2015 08:59 3996 11
REKLAMA
  • #1 15002393
    michael81
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    od jakiegoś czasu poszukuję czegoś takiego jak wyłącznik, który zamontuję pod stopień schodowy. Jakaś mata naciskowa lub coś podobnego. Wyłącznik ma być chwilowy zwierny. Jestem już zmęczony bezskutecznymi poszukiwaniami. Może ktoś z Was koledzy ma jakieś gotowe rozwiązanie, link do gotowego produktu?

ps. Wszelkie czujniki ruchu nie zdały mi egzaminu, chyba, że ktoś wie gdzie kupić czujkę, która nie ma podtrzymania po wykryciu ruchu tylko zwiera "na chwilę".

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15002451
    Michał_Wekta

Poziom 2  
    Witam,

ma Pan rację sama czujka ruchu nie da informacji o zgaszeniu światła, dlatego potrzebny w takim wypadku jest wyłącznik czasowy do oświetlenia. Jeżeli mamy taki wyłącznik podpięty z czujką ruchu i nastawimy detekcję ruchu na np. 1min, to jeżeli ciągu 1 min nie będzie ruchu to światło się wyłączy.

Mam nadzieje że pomogłem, jeżeli szuka Pan gotowego rozwiązania proszę wejść na stronę www.wekta.com.pl i zapoznać się z nasza automatyką.
    Konto firmowe:
    WEKTA
    ul. Chrobrego 3A, Warszawa, 02-479 | Strona WWW: www.wekta.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 15002480
    michael81
    Poziom 2  
    Nie do końca się zrozumieliśmy... Właśnie nie potrzebuję podtrzymania. Ma zadziałać tylko w polu widzenia i od razu rozłączać (tak jak przycisk dzwonkowy).
  • REKLAMA
  • #4 15002520
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Trzeba do czujki dołączyć układ monostabilny. A co ma się dziać jak ktoś cały czas jest w polu czujki lub stoi na schodku ?
    Trzeba poszukać mat bezpieczeństwa lub zabezpieczeń do bram/ ale tak samo działa jak czujka, trzyma sygnał aż nacisk zniknie/.
  • #5 15002577
    michael81
    Poziom 2  
    Aby przybliżyć o co chodzi :)

Zainstalowałem w domu lampki schodowe, które mają być załączane przy wejściu i zejściu ze schodów. Cały układ fajnie działa, ale mam problem z włączaniem automatycznym.
    Lampki mają się włączać przy wejściu i zejściu ze schodów. Niestety jeżeli będę mieć podtrzymanie włącznika i zdążę wejść z dołu na górę, sterownik będzie takie zdarzenie traktować jako wejście drugiej osoby i nie wygasi mi po kolei lampek tylko wszystkie na raz. Stąd potrzebuję najlepiej gotowego rozwiązania.
    Link do filmiku na którym widać jak to jest u mnie zrobione:
    https://www.youtube.com/watch?v=t4TZrK5xaTQ
  • #6 15002622
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Opisz literacko jak to ma działać.
    Wchodzisz do góry.
    Schodzisz na dół.
    Jedna osoba wchodzi, druga schodzi.
    Pamiętaj że czujnik nie rozróżnia kierunku.
  • #7 15002667
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Wiem o co chodzi. Ale piszesz o wyłączniku pod stopień. Jeśli stopień jest ruchomy to nie ma problemu. Inaczej to fotobariera. Taka do bram elektrycznych spełni twoje wymagania.
  • #8 15002948
    michael81
    Poziom 2  
    Z tą barierą to fajny pomysł. Co do stopnia ruchomego wszystko fajnie, tylko jaki wyłącznik pod niego zastosować? Tak, żeby to miało ręce i nogi. Nie mam też pomysłu jak zamontować ten stopień, żeby to z czasem nie "klekotało" :)
  • REKLAMA
  • #9 15038329
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16034094
    RazieR
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    jeśli masz możliwość "wydłubania" w ścianie otworu ok 5cm do polecam:
    Czujnik E18-D80NK.
    U mnie chodzi świetnie.
  • #11 16037142
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    proponuję zastosowanie czujnika piezzo.
    Są tanie (1-2 zł) i dają się podłączyć do arduino.
  • #12 16062404
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 951
    Może mata naciskowa?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje chwilowego wyłącznika naciskowego do zamontowania pod stopniem schodowym, który działałby jak przycisk dzwonkowy, bez podtrzymania sygnału. W odpowiedziach zasugerowano różne rozwiązania, w tym zastosowanie czujników ruchu z układem monostabilnym, mat naciskowych oraz fotokomórek. Użytkownik podkreśla, że czujniki ruchu nie spełniają jego wymagań, ponieważ nie rozróżniają kierunku ruchu. Proponowane rozwiązania obejmują czujnik E18-D80NK oraz czujniki piezoelektryczne, które można podłączyć do Arduino. Wskazano również na możliwość użycia fotokomórek do precyzyjnego sygnalizowania obecności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA