logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja głośności jedna dla dwóch aktywnych głośników

raminziom 14 Paź 2015 12:53 1737 10
REKLAMA
  • #1 15066366
    raminziom
    Poziom 11  
    Witam podsiadam 2 aktywne głośniki ktore mam podłączone do komputera.
    Rozmieściłem je w pewnej odległości ode mnie i niewygodne jest bardzo regulowanie głośność (-niby jest systemowa ,ale czasem trzeba zrobić to szybko i się nie da) .

Pytanie:
    - czy muszę kupować mikser ,czy wystarczy dobrze dobrać potencjometr i wlutować go między wtyczkę w komputerze ,a końcówkami które idą do poszczególnych kolumn?

Obecnie wlutowałem dwudrożny potencjometr 100k log ,ale efekt jest nie zadowalający.

Mniej więcej po sciszeniu o połowe pojawia się buczenie/szumienie.

Po przekręceniu w krańcową pozycję nie ma całkowitego wyciszenia.

Czy ktoś coś takiego robił?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15066498
    raminziom
    Poziom 11  
    Oto i on rysunek odręczny
    Załączniki:
    • Regulacja głośności jedna dla dwóch aktywnych głośników 20151014_134858.jpg (771.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15066507
    wojciechwasik
    Poziom 9  
    Nie wiem, czy u innych też tak jest, ale u mnie słabo widać ten rysunek..
  • REKLAMA
  • #5 15066561
    raminziom
    Poziom 11  
    Jest trochę ciemny ale u mnie przynajmniej jest on wyraźny.
    Czego nie możesz zobaczyć??

Dodano po 7 [minuty]:

Tutaj zrobiłem schemat w paint oczywiście oba potencjometry są zintegrowane w jednym
    Załączniki:
    • Regulacja głośności jedna dla dwóch aktywnych głośników Bez__tytu__u.png (17.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15066601
    imax999

Poziom 12  
    Ocena: 1

Trzeba to zrobić tak jak na załączonym rysunku. Musi być ekran. Pontencjometr najlepiej również zaaekranować. Komputer to ogromne źródło zakłóceń.
    Konto firmowe:
    ELGS Electrical Grid Solutions Ireneusz Maksim
    Grudzie 50A, Legionowo, 05-119
  • Pomocny post
    #7 15066605
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9455
    Może słowami, bo z rysunku trudno się połapać, jak ktoś nie wie o co chodzi...
    Potencjometr powinieneś wlutować "potencjometrycznie" wejście sygnału na skrajny wyjście z suwaka (środkowe piny) i masa na drugi skrajny. Oczywiście dla każdego kanału tak samo.
    W zależności od tego na które piny dasz sygnał, a na które masę możesz otrzymać efekt "odwrotny": - kręcąc w lewo pogłośni się, a nie ściszy. Sprawdź jak jest dobrze.

Dodano po 1 [minuty]:

imax999 - Gdyby podłączył dokładnie tak, jak narysowałeś, otrzymałby taki efekt, że w jednym skrajnym położeniu będzie grał jeden kanał, a w drugim skrajnym - drugi. Na środku oba, ale ciszej.
  • Pomocny post
    #8 15066670
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Chciałem przypomnieć że z elektrodą jest sprzężony całkiem fajny edytor schematów online (easyeda).
    Potencjometr można dać zdecydowanie mniejszy, jakieś 22-47kΩ
  • Pomocny post
    #9 15066675
    imax999

Poziom 12  
    Ocena: 1

Teraz dobrze? Tak to wychodzi jak na szybko maluje się w Paint. Ekrany pozostają, bez tego będzie buczeć jak diabli. Jeszcze jedno, obecnie produkowane potencjometry są kiepskiej jakości. Zalecam sprawdzenie czy ten działa prawidłowo. Czasem kanały nie "chodzą" współbieżnie. Może to dać efekt niecałkowitego ściszenia jednego z kanałów, lub różnicy w głośności.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ELGS Electrical Grid Solutions Ireneusz Maksim
    Grudzie 50A, Legionowo, 05-119
  • REKLAMA
  • #10 15067600
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9455
    imax999 napisał:
    Teraz dobrze?
    Tak. Dobrze.
    Poprzedni rysunek był w zasadzie schematem (bo symbole potencjometrów używane w schematach), a zawsze rysuje się potencjometr tak, ze górny punkt (stały) potencjometru jest tym "+" - w stronę którego przesuwając suwak sygnał się zwiększa.
    Ponieważ tu mowa jest o potencjometrze stereofonicznym tak narysowany schemat bardziej przypominał regulację balansu, niż wzmocnienia.
    Niby drobiazg, ale skoro już rysujemy schemat - rysujmy poprawnie.

Całkiem fajny edytor schematów?
    No nie wiem... znam fajniejsze i znacznie bardziej przyjazne w obsłudze.
  • #11 15068042
    raminziom
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc, problem rozwiązany. Podczas wkładania potenciaka do obudowy urwałem kabelek masowy i stąd dysfunkcje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dwa aktywne głośniki podłączone do komputera i poszukuje rozwiązania do regulacji głośności, aby uniknąć niewygodnego dostępu do systemowej regulacji. Zastanawia się, czy wystarczy zastosować potencjometr, czy lepszym rozwiązaniem byłby mikser. Po wlutowaniu potencjometru 100k log, zauważył problemy z buczeniem i brakiem całkowitego wyciszenia. Uczestnicy dyskusji sugerują poprawki w schemacie połączeń, zalecają ekranowanie potencjometru oraz sprawdzenie jakości komponentów. Ostatecznie problem został rozwiązany przez użytkownika, który odkrył uszkodzenie masy w połączeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA