logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik jednofazowy buczy i pali bezpiecznik - co sprawdzić?

herkules92 27 Paź 2015 20:52 3312 25
REKLAMA
  • #1 15101327
    herkules92
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam dostałem silnik od znajomego. Buczał o palił bezpiecznik topikowy. Kondensator podmieniany. Rezystancja "czerwonego" uzwojenia wynosi 3,9 ohma natomiast "czarnego" 1,4 ohma. Do czego idą i służą te dwa kable przy bocznej pokrywie. Coś na wzór przekaźnika bo jest tam taki przerywacza. Niestety zdjęć nie dam rady wrzucić z telefonu na serwer elektrody. ...
    Co może być uszkodzone?

zbędne linki usunąłem //kozi966
  • REKLAMA
  • #2 15101491
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Te dwa kable są od wyłącznika odśrodkowego. Jego zadaniem jest odłączenie kondensatora jak silnik osiągnie odpowiednie obroty. Mniejsza rezystancja to uzwojenie pracy. Jak jest połączone na tabliczce zaciskowej i jakiej wartości bezpiecznik.
  • #3 15101528
    herkules92
    Poziom 4  
    Teraz to tego nie wiem taki dostałem. On pompował wodę ze studni. I któregoś dnia buczał i zaczął palić bezpiecznik to kolega wymienił. Myślałem że może kondensator ale jednak nie.
  • #4 15101529
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    e2rd.o napisał:
    Mniejsza rezystancja to uzwojenie pracy

A ta większa rezystancja to z jakiego uzwojenia.
  • #5 15101536
    herkules92
    Poziom 4  
    Teraz wszystko mam rozpiete jak na zdjęciu. Zmierzyłem jedynie tą rezystancję.

Dodano po 18 [minuty]:

W internecie tylko są ćwiczenia na temat badania ale nie znam zakresu poprawnych wyników.
  • #6 15101641
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Krzysztof Reszka napisał:
    A ta większa rezystancja to z jakiego uzwojenia.
    Z czerwonego.
    Sprawdź czy nie ma przebicia uzwojenia na obudowę silnika.
  • REKLAMA
  • #7 15101661
    Krzysztof Reszka
    e2rd.o napisał:
    Z czerwonego.

A jest takowe .
  • #9 15101740
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    e2rd.o napisał:
    Te dwa kable są od wyłącznika odśrodkowego. Jego zadaniem jest odłączenie kondensatora jak silnik osiągnie odpowiednie obroty

Jego zadaniem jest również załączenie kondensatora aby silnik mógł zacząć pracować. Sprawdź czy ten wyłącznik zwiera kondensator z uzwojeniem rozruchowym, bo buczenie wskazywałoby na to, że uzwojenie rozruchowe nie pracowało
  • #10 15101764
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Rezystancje uzwojeń są w normie. Jakim miernikiem sprawdzałeś przebicie?
    Sprawdź jeszcze przebicie między uzwojeniem pracy i rozruchowym.
  • #11 15101814
    herkules92
    Poziom 4  
    Zapomniałem dodać, że też nie ma. Sprawdzałem na piszczyku. Ma ktoś schemat jak połączyć, żeby to uruchomić? Ciekawi mnie jaka była tego przyczyną skoro uzwojenia są w normie a przebicia nie ma. I jak znaleźć początek i koniec uzwojenia bo to chyba będzie ważne?
  • #12 15101836
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5159
    herkules92 napisał:
    Sprawdzałem na piszczyku
    Kto to jest ,,Piszczyk" ? Kolego szanowny, NIE MA MOŻLIWOŚĆI sprawdzenia izolacji przy paru woltach generowanych przez multimetr. To zanurzeniowa pompa głębinowa ??/
  • #13 15101838
    herkules92
    Poziom 4  
    https://obrazki.elektroda.pl/64_1241031550.jpg
    czy ten schemat jest poprawny? Nie mam żadnego zabezpieczenia, jak sobie z tym poradzić? Czy można to na zwykłym przewodzie takim jak np od zasilaczy do komputera (grubość) do celów kontrolnych?

Dodano po 1 [minuty]:

A to ja myślałem, że mam tylko sprawdzić czy nie s przebicia. Miernika do pomiaru izolacji nie mam.
  • #14 15101853
    herkules92
    Poziom 4  
    Nemonek napisał:
    e2rd.o napisał:
    Te dwa kable są od wyłącznika odśrodkowego. Jego zadaniem jest odłączenie kondensatora jak silnik osiągnie odpowiednie obroty

Jego zadaniem jest również załączenie kondensatora aby silnik mógł zacząć pracować. Sprawdź czy ten wyłącznik zwiera kondensator z uzwojeniem rozruchowym, bo buczenie wskazywałoby na to, że uzwojenie rozruchowe nie pracowało

No właśnie dzisiaj zdjąłem pokrywę i zobaczyłem brudne styki. Może to była przyczyna. Były zasniedziałe.

Dodano po 1 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/64_1241031550.jpg
  • REKLAMA
  • #15 15102323
    herkules92
    Poziom 4  
    Nie, ten silnik napędzał pompę za pomocą sprzęgła. Czy można połączyć ten silnik przewodem zwykłym? I jakie zabezpieczenie dać?
  • #16 15102395
    Krzysztof Reszka
    Dla kolegi Kamieński czy ty chcesz naszego kolegi zabić największemu wrogowi bym tego nie doradził.
    A co mojego pytania o drugie uzwojenie ,to teraz wychodzi jego sens.Bo wyłącznik odśrodkowy nie przerywa kondensatora tylko obwód uzwojenia rozruchowego. Więc gdyby kolega e2rd.o spokojnie odpowiedział a się nie denerwował szybciej by do tych zaśniedziałych styków doszedł nasz twórca tematu.
  • #18 15102865
    e2rd.o
    Poziom 21  
    wyłącznik odśrodkowy nie przerywa kondensatora tylko obwód uzwojenia rozruchowego. Więc gdyby kolega e2rd.o spokojnie odpowiedział a się nie denerwował

Kolego Krzysztof Reszka sprawdź schemat post 14 co ten wyłącznik odłącza a nie przerywa, a później osobiste wycieczki.
  • REKLAMA
  • #20 15103048
    Krzysztof Reszka
    e2rd.o napisał:
    Kolego Krzysztof Reszka sprawdź schemat post 14 co ten wyłącznik odłącza a nie przerywa, a później osobiste wycieczki.

e2rd.o napisał:
    Jego zadaniem jest odłączenie kondensatora jak silnik osiągnie odpowiednie obroty

Kolega myli nr postów .Moja adnotacja dotyczyła tego który podałem poniżej czyli post 2 .
    herkules92 napisał:
    Czyli mogę zwykłym przewodem do gniazdka?

Po pierwsze ma kolega nie do końca zmierzony stan izolacji tak więc dobrze by było zdobyć induktor i go zmierzyć.
    Po drugie jeśli ma kolega tak połączone jak na schemacie to jest dobrze .
    Na czas próby można podłączyć należy pamiętać o przewodzie ochronnym podłączonym pod obudowę.
  • #22 15103730
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Jeden z kabli to masa.
  • #23 15103907
    Krzysztof Reszka
    e2rd.o napisał:
    a później osobiste wycieczki.

Kolega niech mi uwierzy to nie żadne osobiste wycieczki , to zasada jeśli ktoś doradza to używa określeń jako fachowiec bo doradzając takowym się stajesz . Jeśli używa slangu to to zaznacza że to potoczne określenie.
    e2rd.o napisał:
    Jeden z kabli to masa.

To nie kabel tylko przewód .
    To nie masa tylko przewód ochronny .
    herkules92 napisał:
    Tylko nie mam obsadki bezpiecznika

Nie rozumiem .
    herkules92 napisał:
    i jak podłączyć kondensator?

Przecież sam dał kolega schemat tam jest wszystko zaznaczone , jest kondensator i uzwojenia i te 3 zaciski to w czym problem .
    Niech kolega poda moc tego silnika .
  • #24 15104190
    e2rd.o
    Poziom 21  
    pamiętać o przewodzie ochronnym podłączonym pod obudowę.

e2rd.o napisał:
    a później osobiste wycieczki.

Kolega niech mi uwierzy to nie żadne osobiste wycieczki , to zasada jeśli ktoś doradza to używa określeń jako fachowiec bo doradzając takowym się stajesz . Jeśli używa slangu to to zaznacza że to potoczne określenie.
  • #25 15107181
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5159
    induktor
    Rumkorffa ??? Czy telefoniczny ? Jeżeli już tak dbamy o poprawnośc językową, to Induktorowy Miernik Izolacji w skrócie IMI ewentualnie elektroniczny jego ekwiwalent.
  • #26 15108624
    Krzysztof Reszka
    Mój imienniku według twojej teorii to mamy od dzisiaj na forum pisać tak;
    Napięcie zasilania - Wartość napięcia w instalacji elektrycznej wymagana do podłączenia i sprawnego działania danego urządzenia – podawana w woltach
    Prąd elektryczny -uporządkowany ruch ładunków elektrycznych.
    Multimetr -Miernik cyfrowy w którym pomiar wielkości następuje w dyskretnych odstępach czasu .
    Kolego pomyśl , i oddzielaj błędne użycie wyrażeń od potocznie używanych przez elektryków.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jednofazowym silnikiem, który buczał i palił bezpiecznik. Po wymianie kondensatora oraz pomiarze rezystancji uzwojeń (czerwone 3,9 ohma, czarne 1,4 ohma) pojawiły się pytania dotyczące podłączenia kabli oraz działania wyłącznika odśrodkowego. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie przebicia uzwojeń oraz styków, a także podłączenie kondensatora. Wskazano na możliwość, że buczenie może wynikać z nieprawidłowego działania uzwojenia rozruchowego. Użytkownik poszukiwał schematu podłączenia oraz informacji o zabezpieczeniach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA