logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zsumować sygnały z 2 mikrofonów w mikserze DJ-skim z jednym wejściem?

tobi85 17 Lis 2015 15:03 1422 15
REKLAMA
  • #1 15159426
    tobi85
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam mały kłopot, otóż posiadam mixer dj-ski z jednym wejściem na mikrofon.
    Standardowo używam mikrofonu na kablu jednak czasem zdarzają się sytuacje że przydał by się mikrofon bezprzewodowy.
    Dlatego chciałbym podczas pracy mieć możliwość korzystania z 2 mikrofonów.

Miksera nie chcę zmieniać bo mi dobrze służy, nie chcę też kupować miksera estradowego tylko po to żeby podłączyć drug mikrofon.

Czy jest jeszcze jakaś opcja zsumowania sygnałów z 2 mikrofonów ?
    Potrzebuje jak najmniejszego urządzenia żeby mi się mieściło w case razem z cd i mikserem...
    po przejrzeniu internetu znalazłem OMNITRONIC LH-010 w sumie jest chyba idealny mały i pasywny czy znacie jeszcze jakieś inne urządzenia które mógłbym wykorzystać ?
  • REKLAMA
  • #2 15159443
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Pasywny mikser do mikrofonu nie za bardzo się nadaje...
    Mikrofon bezprzewodowy już masz? Bo jeśli nie - zawsze można przemyśleć zakup podwójnej stacji...
  • #3 15159449
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    tobi85 napisał:
    posiadam mixer dj-ski

Producent oznaczył jakoś ten mikser?
  • #4 15159455
    tobi85
    Poziom 11  
    Bezprzewodowego jeszcze nie mam.
    Po wielu opiniach chyba najbardziej rozsądnym wydaje się AKG WMS 40.
    Nie mam dużych wymagań co do mikrofonów, najważniejsza jest w miarę długa żywotność baterii (paluszki) i praca bez zakłóceń powiedzmy 30 m, śpiewał nie będą wiec barwa dzięki ma drugorzędne znaczenie zawsze sobie jakoś poradzę przy pomocy miksera... ;)

Wracając to tematu podwoja stacja czyli ?
    gdzie to mogę znaleźć ?

Dodano po 25 [sekundy]:

Świr napisał:
    tobi85 napisał:
    posiadam mixer dj-ski

Producent oznaczył jakoś ten mikser?

ecler evo 4
  • REKLAMA
  • #5 15159467
    Świr
    Poziom 34  
    Niektóre mikrofony mają wyjście liniowie w "bazie". Wtedy wystarczy rozszyć sygnał z jednego TRS-a na dwa RCA. Wtedy wchodzisz sygnałem na wejście (np) nr 3 i po sprawie.
  • #6 15159516
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Są stacje odbiorcze mikrofonów bezprzewodowych mające osobną regulację głośności dla każdego z mikrofonów. Wyjścia mogą być też różne - albo dwa niezależne (dla każdego mikrofonu), albo wspólne - (jack) gdzie masz od razu zmiksowany sygnał z obu.

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.google.pl/search?q=mikrofon+bezpr...ChMI0ozxz9iXyQIVh8ByCh3GIAJd&biw=1280&bih=878
  • #7 15159575
    tobi85
    Poziom 11  
    Świr napisał:
    Niektóre mikrofony mają wyjście liniowie w "bazie". Wtedy wystarczy rozszyć sygnał z jednego TRS-a na dwa RCA. Wtedy wchodzisz sygnałem na wejście (np) nr 3 i po sprawie.

to jest jakieś rozwiązanie, a jak by się zachowywał sygnał gdybym miał przejściówkę z XLR na dwa RCA ?

398216 Usunięty napisał:
    Są stacje odbiorcze mikrofonów bezprzewodowych mające osobną regulację głośności dla każdego z mikrofonów. Wyjścia mogą być też różne - albo dwa niezależne (dla każdego mikrofonu), albo wspólne - (jack) gdzie masz od razu zmiksowany sygnał z obu.

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.google.pl/search?q=mikrofon+bezpr...ChMI0ozxz9iXyQIVh8ByCh3GIAJd&biw=1280&bih=878

OK, ale muszę mieć jeszcze w bazie wejście żeby podpiąć mikrofon na kablu ?
    Rozumiem że chodzi o to żeby do stacji podpiąć mikrofon na kablu plus bezprzewodowy i to jako suma z bazy na mikser ?
  • #8 15159709
    Świr
    Poziom 34  
    A jak miałby się zachować? Byłby taki sam w obydwu kanałach.
  • REKLAMA
  • #9 15159972
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    tobi85 napisał:
    Rozumiem że chodzi o to żeby do stacji podpiąć mikrofon na kablu plus bezprzewodowy i to jako suma z bazy na mikser ?
    398216 Usunięty napisał:
    Mikrofon bezprzewodowy już masz? Bo jeśli nie - zawsze można przemyśleć zakup podwójnej stacji...
    No, nie zrozumieliśmy się... Pisałem o stacji podwójnej - z dwoma mikrofonami. Jeden miałbyś dla siebie do pracy przy mikserze, a drugi na ewentualne "specjalne okazje".
    Chciałeś mieć dwa - masz. Ale jeśli nie potrzebujesz dwóch, a chodziło Ci jedynie o "wolność" poruszania się z mikrofonem - nic nie stoi na przeszkodzie by kupić jeden bezprzewodowy - pojedynczy.
  • #10 15160191
    tobi85
    Poziom 11  
    Świr napisał:
    A jak miałby się zachować? Byłby taki sam w obydwu kanałach.

miałem na myśli jakieś zniekształcenia trzaski itp. nie wiedziałem ze do rozwiązania problemu wystarczy sama przejściówka...
    w każdym razie jest super, jeden mikrofon podłączam pod xlr i drugi liniowo pod RCA z TRS lub XLR w zacności od tego co będzie posiadała stacja :)

398216 Usunięty napisał:
    No, nie zrozumieliśmy się... Pisałem o stacji podwójnej - z dwoma mikrofonami. Jeden miałbyś dla siebie do pracy przy mikserze, a drugi na ewentualne "specjalne okazje".
    Chciałeś mieć dwa - masz. Ale jeśli nie potrzebujesz dwóch, a chodziło Ci jedynie o "wolność" poruszania się z mikrofonem - nic nie stoi na przeszkodzie by kupić jeden bezprzewodowy - pojedynczy.

Nie, muszę mieć jeden kabel, nie ma zabawy z wymianą baterii itp...
    ale pomysł też ok gdyby były potrzebne 2 majki :)
  • REKLAMA
  • #11 15160677
    Świr
    Poziom 34  
    Ale skąd mają się brać te trzaski? Na profesjonalnej scenie na co dzień rozszywa (w sumie rozszywało się) sygnały, i nic nie trzeszczy ani się nie zniekształca. Kwestia zastosowania porządnych złączy.
  • #12 15161547
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Moim zdaniem najkorzystniej będzie jak kupisz sobie mały mikser z 2-4 wejściami mikrofonowymi. I mikser DJ wepnij w jego wejście liniowe plus mikrofony ile Ci tam trzeba, każdy na osobnym kanale. Coś pokroju rcf lpad 6, behringer xenyx 802, yamaha MG06X.

W tedy mikser DJ będziesz miał tylko do muzyki, a drugi mikser do zsumowania mikrofonów i muzyki. Dodatkowo możesz wziąć mikser z efektorem, to pogłos, echo czy jakiś delay może urozmaicić twój głos podczas grania setów.

Ja nie jestem zwolennikiem łączenia kilku mikrofonów do jednego preampu mikrofonowego, a już tym bardziej zwykłego dynamika i źródła liniowego jakim jest system bezprzewodowy.
    Pojawiają się oddziaływania jednego mikrofonu na drugi, niedopasowania impedancji i ogólnie najczęściej efekt jest niezadowalający.
  • #13 15162338
    Świr
    Poziom 34  
    Ale ja mu nie każę łączyć dwóch mikrofonów równolegle. Przecież napisałem aby podebrał sygnał z wyjścia stacji i wpiął w dowolne wejście 1 -3 miksera.
  • #14 15164455
    tobi85
    Poziom 11  
    Docelowo będzie tak jak:
    adambyw napisał:
    Coś pokroju rcf lpad 6, behringer xenyx 802, yamaha MG06X.

Jednak na obecną chwilę chciałem znaleźć jakieś rozwiązanie przejściowe...
    Ponieważ nie wiem jeszcze w jakim kierunku wszystko będzie rozwijało...
    Jeszcze pytanie jak mogą się objawiać i w jakich warunkach:
    adambyw napisał:

Pojawiają się oddziaływania jednego mikrofonu na drugi, niedopasowania impedancji i ogólnie najczęściej efekt jest niezadowalający.
  • Pomocny post
    #15 15164673
    Świr
    Poziom 34  
    tobi85 napisał:
    Jeszcze pytanie jak mogą się objawiać i w jakich warunkach:

Wtedy kiedy dwa mikrofony podłączysz do jednego wejścia. Jeśli zrobisz to wg schematu który opisałem nie będzie potrzebny Ci drugi mikser, ponieważ wykorzystasz jedno z pozostałych trzech wejść.
  • #16 15180755
    tobi85
    Poziom 11  
    Wszystko będzie na oddzielnych kałanach, kupię przejściówkę :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia dwóch mikrofonów do miksera DJ-skiego z jednym wejściem. Rozważa zakup mikrofonu bezprzewodowego, preferując model AKG WMS 40, oraz urządzenia OMNITRONIC LH-010 do zsumowania sygnałów. W dyskusji poruszono różne metody podłączenia mikrofonów, w tym użycie przejściówki z XLR na dwa RCA oraz stacji odbiorczej z regulacją głośności dla każdego mikrofonu. Uczestnicy sugerują również zakup małego miksera z dodatkowymi wejściami mikrofonowymi jako bardziej elastyczne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA