logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weryfikacja schematu rozdzielnicy w domu jednorodzinnym - 1 RCD, 14kW, 25A

matv 19 Lis 2015 00:21 3792 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie zaprojektować rozdzielnicę w domu jednorodzinnym z siecią TN-C, mocą przyłączeniową 14 kW i zabezpieczeniem 25 A, żeby dobrać RCD, wyłączniki nadprądowe i podział obwodów?

Najlepiej przerobić rozdzielnicę tak, żeby nie opierała się na jednym dużym RCD dla wszystkiego, tylko na kilku strefach, a gniazda i oświetlenie mieszać raczej pomieszczeniami lub obszarami, żeby awaria nie gasiła całego domu [#15165541] [#15173189] [#15188062] Zabezpieczenie przeciwpożarowe powinno mieć 0,3 A, a nie 30 mA [#15164649] Dobór B/C trzeba potwierdzić pomiarem IPZ i sprawdzeniem SWZ; samo założenie „C, żeby mniej wybijało” nie wystarcza, a C16 ma sens tylko wtedy, gdy instalacja spełnia warunki zadziałania przy tej charakterystyce [#15164304] [#15188662] [#15172871] Dla obwodów urządzeń na stałe podłączonych, takich jak pompa ciepła, trzeba sprawdzić wymagania konkretnego urządzenia — w wątku producent pompy potwierdził potrzebę RCD [#15164304] [#15164649] W praktyce padła też sugestia, żeby światło przy rozdzielnicy lub pod schodami zostawić poza tym samym RCD, aby po jego zadziałaniu dało się bezpiecznie dojść do tablicy, a ostateczny podział potwierdzić po pomiarach [#15165541] [#15188062]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 15175878
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    W instalacjach które widziałem w większości obiektów, projektant nie stosował RCD na obwody oświetleniowe.
  • REKLAMA
  • #32 15176084
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    CYRUS2 napisał:
    Musi być ta optyczna kontrola ? W jakim celu ?

Ja za przykład podałbym kuchnię. Dużo różnych obwodów zasilanych przynajmniej z 3 różnych RCD. Teraz można uruchomić wyobraźnię.

Dodano po 6 [minuty]:

ciasteczkowypotwor napisał:
    W instalacjach które widziałem w większości obiektów, projektant nie stosował RCD na obwody oświetleniowe.

Leży przede mną 6 projektów budynków mieszkalnych i na każdym mam RCD 1F na obwody oświetleniowe. Każdy projekt z innej części kraju. Polemizujmy dalej.
  • #33 15176161
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @pol102 W takim razie w moich stronach w budynkach użyteczności publicznej nie ma mody na stosowanie RCD na obwody oświetleniowe.
  • REKLAMA
  • #34 15176173
    pol102
    To może kolego @ciasteczkowypotwor przeczytasz pierwszy post i dojdziesz do tego, z jakim obiektem mamy do czynienia.

Mogę nawet zapytać prościej, jak często spotyka kolega w budynkach użyteczności publicznej oświetlenie w I klasie na wysokości pozwalającej na złapanie oprawy ręką? I to samo w budownictwie mieszkaniowym.
  • #35 15176180
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    Stosowanie wyłącznika RCD w obwodach oświetleniowych nie zawsze jest podyktowane modą. Czasem są inne ważne aspekty które przemawiają za.
    Np. rodzaj sieci.
  • #36 15188062
    matv
    Poziom 10  
    Koledzy, przepraszam za dłuższą nieobecność. Widziałem się dziś z elektrykiem i ustaliliśmy, że zrobimy wszystkie pomiary, on jednak nadal twierdzi, ze zabezpieczenia C będą w tym przypadku ok. Projekt rozdzielnicy omówiliśmy i zasugerował zmiany podobne do pol102, czyli np RCD na gniazda i światło w obrębie 1 lub 2 pomieszczeń oraz zmniejszenie liczby RCD oraz światło pod schodami (przy rozdzielnicy) bez RCD (lub na RCD pomieszczenia gospodarczego), aby zadziałanie RCD nie spowodowało ciemności dookoła rozdzielnicy. Do tego jeszcze osobny obwód na czajnik, czego w sumie nie brałem pod uwagę, a położone kable to umożliwiają. Śmiesznie to brzmi, ale faktycznie sam czajnik może mieć nawet 3kW. W weekend nad wszystkim jeszcze raz siądę i to przemyślę.

Łukasz-O napisał:
    Stosowanie wyłącznika RCD w obwodach oświetleniowych nie zawsze jest podyktowane modą. Czasem są inne ważne aspekty które przemawiają za.
    Np. rodzaj sieci.

Tak, zgadzam się. Wyjaśniając nieco moją sytuację - całe poddasze u mnie to skosy. Na skosach będą kinkiety - większość w zasięgu ręki. Uważam więc, że RCD powinno obejmować również światła w takim przypadku. Na pewno nie wpłynie to źle na całą instalację. Dodam jeszcze, że mam w przeciwieństwie do wielu ludzi trochę odmienne nastawienie do wykonania instalacji elektrycznej. Wg mnie jest to instalacja, której człowiek używa najczęściej - 24/7, a zarazem jest najbardziej niebezpieczna i najbardziej dostępna. Dlatego uważam, że próby oszczędzania na tej instalacji w stosunku do całej inwestycji jaką jest budowa domu to totalna głupota. Nie zastanawiam się więc, czy dodać RCD czy nie (o ile oczywiście nie wpływa na stabilność instalacji), ponieważ koszt kilku RCD bardzo dużo nie zmienia, a w pewnym stopniu podwyższa bezpieczeństwo.

pol102 napisał:

Leży przede mną 6 projektów budynków mieszkalnych i na każdym mam RCD 1F na obwody oświetleniowe. Każdy projekt z innej części kraju. Polemizujmy dalej.

Panowie, nie ma sensu się o to kłócić. Są 2 podejścia, jedni uważają RCD na obwody oświetleniowe za błąd, inni wręcz przeciwnie. W moim przypadku przyjmijmy, że uważam, że powinny one być zastosowane.

CYRUS2 napisał:
    Wzrost napięcia do wartości 300-400V to wg.nomenklatury to nie jest przepięcie - tylko awaria.
    Przepięcia to tylko impulsy powyżej 2kV - na takie impulsy działają ochronniki.
    Na napięcia poniżej 1500V ochronniki nie reagują.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3069930.html#14893842

Gdzie można dostać tego HV-260 DUO? I w jakiej cenie? No i najważniejsza sprawa - czy przy prądzie 2x25A mógłbym 'przez niego' puścić np kilka obwodów bez dodatkowego zabezpieczenia samego takiego przekaźnika? Bo przy takim prądzie nie jest to raczej nastawione na ochronę jednego urządzenia tylko raczej całych obwodów, prawda?

Swoją drogą jakie znacie sposoby na zabezpieczenie przed zmianą kolejności faz? Przekaźnik sprawdzający kolejność + stycznik? Gdzieś doszukałem się informacji, że kogoś taki problem dotknął i niestety uszkodziło to sprężarkę w pompie ciepła. Trochę głupia sprawa, bo nikt za to odpowiedzialności nie weźmie...
  • #37 15188175
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    matv napisał:

Tak, zgadzam się. Wyjaśniając nieco moją sytuację - całe poddasze u mnie to skosy. Na skosach będą kinkiety - większość w zasięgu ręki.

Co to ma wspólnego z RCD. Kuchenkę elektryczną podłączoną na stałe też masz w zasięgu ręki.
    RCD z reguły stosuje się w obwodach gniazd wtykowych, a nie odbiorników podłączonych na stałe.

matv napisał:
    Uważam więc, że RCD powinno obejmować również światła w takim przypadku. Na pewno nie wpłynie to źle na całą instalację. Dodam jeszcze, że mam w przeciwieństwie do wielu ludzi trochę odmienne nastawienie do wykonania instalacji elektrycznej. Wg mnie jest to instalacja, której człowiek używa najczęściej - 24/7, a zarazem jest najbardziej niebezpieczna i najbardziej dostępna. Dlatego uważam, że próby oszczędzania na tej instalacji w stosunku do całej inwestycji jaką jest budowa domu to totalna głupota. Nie zastanawiam się więc, czy dodać RCD czy nie (o ile oczywiście nie wpływa na stabilność instalacji), ponieważ koszt kilku RCD bardzo dużo nie zmienia, a w pewnym stopniu podwyższa bezpieczeństwo.

RCD jest mimo wszystko najbardziej awaryjnym aparatem ale jak to mówią od przybytku głowa nie boli. Co nie jest zabronione, jest dozwolone :D Jeśli Twoje samopoczucie ma być lepsze, to dlaczego nie ;)

matv napisał:
    Swoją drogą jakie znacie sposoby na zabezpieczenie przed zmianą kolejności faz? Przekaźnik sprawdzający kolejność + stycznik? Gdzieś doszukałem się informacji, że kogoś taki problem dotknął i niestety uszkodziło to sprężarkę w pompie ciepła. Trochę głupia sprawa, bo nikt za to odpowiedzialności nie weźmie...

Owszem są ale w jakim celu i gdzie?
    Przecież samo się nie zamieni, a i nikt o zdrowych zmysłach nie zamienia kolejności faz przy zasilaniu 400V.
    Gadżet zupełnie nie przydatny w domu, no chyba, że mowa o silnikach i przemyśle.
  • #38 15188245
    haneb
    Poziom 24  
    Ocena: 213
    Łukasz-O napisał:
    Przecież samo się nie zamieni, a i nikt o zdrowych zmysłach nie zamienia kolejności faz przy zasilaniu 400V.
    Z rok temu wymieniali w mojej miejscowości przyłącza AL nieizolowane na AsXSn. Po jakimś czasie sąsiad podłącza cyrkularkę a ta kręci się w złą stronę. Gdzieś też słyszałem, że ktoś miał niestabilne napięcie, zgłosił, przyjechali, coś tam wymienili w złączu kablowym i problem rozwiązany ale fazy zamienione. Jak widać czasami się zdarza :)
  • REKLAMA
  • #39 15188261
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    haneb napisał:
    Z rok temu wymieniali w mojej miejscowości przyłącza AL nieizolowane na AsXSn. Po jakimś czasie sąsiad podłącza cyrkularkę a ta kręci się w złą stronę. Gdzieś też słyszałem, że ktoś miał niestabilne napięcie, zgłosił, przyjechali, coś tam wymienili w złączu kablowym i problem rozwiązany ale fazy zamienione. Jak widać czasami się zdarza :)

No tak, ale za takie kwiatki ponosi odpowiedzialność ZE. Odbiorca nie ma obowiązku zabezpieczać się od wszelkiego rodzaju losowych awarii i błędów ludzkich na sieci zasilającej. Swoją drogą miejsca w rozdzielnicy by nie starczyło oraz techniki :) Od tego jest ubezpieczyciel.
  • REKLAMA
  • #40 15188350
    pol102
    Może mam nieaktualny dokument mgr inż . Andrzej Boczkowski napisał w skrypcie:
    "Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Wybrane wymagania dla instalacji modernizowanych lub nowo budowanych":

Weryfikacja schematu rozdzielnicy w domu jednorodzinnym - 1 RCD, 14kW, 25A

I teraz bądź mądry, pisz wiersze. RCD to ochrona uzupełniająca, co za tym idzie bez RCD, przy odpowiednio zaprojektowanej lub wykonanej instalacji, jest niezależna od RCD. To zdanie jest gramatycznie tragiczne, ale kłamstwa nie zawiera ;)
  • #41 15188662
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 505
    matv napisał:
    Na skosach będą kinkiety - większość w zasięgu ręki

W Twoim przypadku nie ma znaczenia, nawet gdyby były poza zasięgiem.
    matv napisał:
    on jednak nadal twierdzi, ze zabezpieczenia C będą w tym przypadku ok.

Powinny być o charakterystyce B a elektryka poproś aby poczytał o charakterystykach.
    matv napisał:
    Są 2 podejścia, jedni uważają RCD na obwody oświetleniowe za błąd, inni wręcz przeciwnie

O takiej konieczności decydują wymagania typu: układ sieci, specjalne instalacje i lokalizacje etc.... określone w przepisach a nie podejścia czy głosy gdzieś zasłyszane.
    Łukasz-O napisał:
    Jeśli Twoje samopoczucie ma być lepsze, to dlaczego nie

Jedyne logiczne wytłumaczenie.
  • #42 15189540
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @pol102 tak się składa, że opraw tych jestem w stanie dotknąć ręką.
  • #43 15189605
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3446
    Boczkowski napisał:
    ponieważ prądy uplywowe sa 2,5mA można całą instalacje zabezpieczyć RCD 30mA
    To jest prawda.
    Ale........ to tekst człowieka bezmyślnego, kompletnie bez doświadczenia.
  • #44 15189661
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    matv napisał:
    Koledzy, przepraszam za dłuższą nieobecność. Widziałem się dziś z elektrykiem i ustaliliśmy, że zrobimy wszystkie pomiary, on jednak nadal twierdzi, ze zabezpieczenia C będą w tym przypadku ok. Projekt rozdzielnicy omówiliśmy i zasugerował zmiany podobne do pol102, czyli np RCD na gniazda i światło w obrębie 1 lub 2 pomieszczeń oraz zmniejszenie liczby RCD oraz światło pod schodami (przy rozdzielnicy) bez RCD (lub na RCD pomieszczenia gospodarczego), aby zadziałanie RCD nie spowodowało ciemności dookoła rozdzielnicy. Do tego jeszcze osobny obwód na czajnik, czego w sumie nie brałem pod uwagę, a położone kable to umożliwiają. Śmiesznie to brzmi, ale faktycznie sam czajnik może mieć nawet 3kW. W weekend nad wszystkim jeszcze raz siądę i to przemyślę.

Łukasz-O napisał:
    Np. rodzaj sieci.

Tak, zgadzam się. Wyjaśniając nieco moją sytuację - całe poddasze u mnie to skosy. Na skosach będą kinkiety - większość w zasięgu ręki. Uważam więc, że RCD powinno obejmować również światła w takim przypadku. Na pewno nie wpłynie to źle na całą instalację. Dodam jeszcze, że mam w przeciwieństwie do wielu ludzi trochę odmienne nastawienie do wykonania instalacji elektrycznej. Wg mnie jest to instalacja, której człowiek używa najczęściej - 24/7, a zarazem jest najbardziej niebezpieczna i najbardziej dostępna. Dlatego uważam, że próby oszczędzania na tej instalacji w stosunku do całej inwestycji jaką jest budowa domu to totalna głupota. Nie zastanawiam się więc, czy dodać RCD czy nie (o ile oczywiście nie wpływa na stabilność instalacji), ponieważ koszt kilku RCD bardzo dużo nie zmienia, a w pewnym stopniu podwyższa bezpieczeństwo.

pol102 napisał:

Panowie, nie ma sensu się o to kłócić. Są 2 podejścia, jedni uważają RCD na obwody oświetleniowe za błąd, inni wręcz przeciwnie. W moim przypadku przyjmijmy, że uważam, że powinny one być zastosowane.

CYRUS2 napisał:
    Wzrost napięcia do wartości 300-400V to wg.nomenklatury to nie jest przepięcie - tylko awaria.
    Przepięcia to tylko impulsy powyżej 2kV - na takie impulsy działają ochronniki.
    Na napięcia poniżej 1500V ochronniki nie reagują.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3069930.html#14893842

Gdzie można dostać tego HV-260 DUO? I w jakiej cenie? No i najważniejsza sprawa - czy przy prądzie 2x25A mógłbym 'przez niego' puścić np kilka obwodów bez dodatkowego zabezpieczenia samego takiego przekaźnika? Bo przy takim prądzie nie jest to raczej nastawione na ochronę jednego urządzenia tylko raczej całych obwodów, prawda?

Coś czuję że będzie z tego instalacja doskonała godna naśladowania w innych domkach :wink: żeby tylko nie przeholować i znaleźć umiar w tym zabezpieczaniu zabezpieczeń.

Podsumowanie tematu

✨ W trakcie budowy domu jednorodzinnego użytkownik zidentyfikował problemy w projekcie elektrycznym, w tym zastosowanie jednego wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) dla całej instalacji oraz brak wydzielonych obwodów dla kluczowych urządzeń, takich jak pompa ciepła i płyta indukcyjna. Użytkownik współpracuje z elektrykiem, który ma pomóc w przeróbkach projektu. Dyskusja na forum dotyczyła m.in. charakterystyki wyłączników (B vs C), konieczności stosowania RCD dla różnych obwodów oraz podziału instalacji na strefy, aby uniknąć problemów z zasilaniem w przypadku awarii. Uczestnicy podkreślali znaczenie pomiarów impedancji pętli zwarcia (IPZ) oraz odpowiedniego doboru zabezpieczeń dla bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA