logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera IP 4MPx - konfiguracja w sieci

tytan 21 Gru 2015 18:54 1584 9
REKLAMA
  • #1 15259485
    tytan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, mam pytanie odnośnie kamer 4 MPx BCS w sieci pod rejestratorem 32 kanałowym BCS. Usłyszałem dzisiaj od firmy która sprzedaje BCS-a że na skrętce Kat. 5e nie uzyskam pełnej rozdzielczości z kamery 4MPx. Dotychczas montowałem tylko kamery 2 MPx i jest wszystko ok, nie wiem czym może być spowodowane ograniczenie kamer 4MPx co sugerował sprzedawca. Jutro dzwonię do dystrybutora głównego ale może ktoś z kolegów wie coś na ten temat?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15259721
    tytan
    Poziom 12  
    Nie będę reklamował tej firmy, ale naciskał żeby brać kamery 2 MPX. Pewnie miał ich trochę na magazynie i chciał się ich pozbyć. Też tak myślałem, że to co mówi nie ma uzasadnienia w praktyce. Dzięki za info.
  • REKLAMA
  • #5 15261261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 15261583
    modoc
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak dla mnie 2mpx w zupełności w większości rozwiązań wystarczą dla monitoringu.
    Jakość jest bardzo dobra. W sieci po skrętce takiej właśnie mamy puszczone 16 kamer 2mpx.
  • #7 15262280
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    irkor napisał:
    No to trzeba spytać, że jak nie na skrętce, to na czym ?

Jak to na czym skoro 2MP pracuje dobrze na jednej skrętce to 4MP będzie dobrze pracowało na dwóch :P :D

Może temu "specjaliście" rozchodziło się o to że tych 4MPix nie zobaczysz na lokalnym monitorze podłączonym pod rejestrator (bo większość rejestratorów ma wyjście lokalne max do 1080p).
  • #8 15263256
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    extremeee napisał:
    Może temu "specjaliście" rozchodziło się o to że tych 4MPix nie zobaczysz na lokalnym monitorze podłączonym pod rejestrator (bo większość rejestratorów ma wyjście lokalne max do 1080p).

Oj, nie zgodzę się - miałem okazję montować już u Klienta BCSa obsługującego na wyjściu HDMI rozdzielczość 4K i kamery 5Mpx które w przyszłości mają być zmieniane na lepsze.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15265483
    todaks
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Podstawą stosowania kamer w rozdzielczości większej niż 2Mpx nie jest lepszy obraz na żywo ale większa możliwość powiększania obrazu bez efektu pikselizacji.
    Jeżeli zastosuję kamerę 5Mpx i będzie ona obserwować ten sam kadr co 2Mpx to na każdy centymetr kwadratowy kadru przypadnie ponad dwa razy więcej pikseli przetwornika. Będzie wyraźniej ?
    Pamiętać jednak należy że im większa rozdzielczość tym mniejsza czułość kamery. Praw fizyki i optyki nie zmienimy.
    Co do pytania Tytana - muszę zapamiętać teorię tego sprzedawcy. Będzie dobry kawał na imprezy branżowe.
  • #10 15277123
    tytan
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie wszystkim za wypowiedzi, sprawdziłem to instalując testowo w/wym. sprzęt. Wszystko śmiga jak należy.
    Kończę temat z życzeniami lepszego Nowego Roku.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące możliwości uzyskania pełnej rozdzielczości z kamer 4 MPx BCS przy użyciu skrętki Kat. 5e w systemie z rejestratorem 32-kanałowym BCS. Odpowiedzi wskazują, że obawy sprzedawcy są nieuzasadnione, a kamery 4 MPx mogą działać poprawnie na skrętce, zwłaszcza w porównaniu do kamer 2 MPx, które również dobrze funkcjonują w takich warunkach. Użytkownicy podkreślają, że wyższa rozdzielczość kamer pozwala na lepsze powiększanie obrazu bez utraty jakości, mimo że może to wpływać na czułość kamery. Po testach użytkownik potwierdził, że sprzęt działa zgodnie z oczekiwaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA