logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 po remoncie - silnik gaśnie przy dodawaniu gazu, zmiana pojemności na 70cc

salicylowy 27 Gru 2015 15:55 1548 7
REKLAMA
  • #1 15273321
    salicylowy
    Poziom 2  
    Witajcie, problem wygląda tak: silnik po remoncie, nowy cylinder, tłok, wał, simmeringi, itd... zmieniła się pojemność z 50 na 70. Maszyna odpala jak powinna, silnik pali dość równo ale.. przy dodawaniu gazu obroty spadają, silnik gaśnie lub prawie gaśnie, jeżeli nie zgaśnie, obroty trochę idą w górę. udało mi się przejechać kilka metrów ale mam wrażenie jakby go dusiło. Nie widzę różnicy z filtrem powietrza czy bez, gaźnik 16n3 Nie chcę go katować, silnik nawet nie zaczął się porządnie docierać. Poradzono mi bym zmienił dyszę lub cały gaźnik co w związku ze zmianą pojemności wydaje się logiczne, jednak silnik zachowuje się jakby miał za dużo benzyny, a nie za mało, lecz mogę się mylić. Za wszelką pomoc z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 15273455
    nighthawk89
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Miałem to samo kiedy tłumik był zatkany.
  • REKLAMA
  • #4 15274464
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    jaki masz zapłon? na platynkach?? silnik z pojemnością 70 miał inny kąt wyprzedzenia zaplonu a dokaldnie 1,4 - 1,6 mm przed GZP platynki na 0,3 - 0,4 mm i przerwa na świecy podobnie takie luźne 0,4mm.. a nie jak w fabrycznej 0,7 - 0,8.. tak samo w przy elektronicznym zmniejsz przerwę na świecy..
  • #5 15274571
    maarmar2
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Może być też opcja ze kanały które przerobiłeś by zamontować 70 są źle zrobione i miesznka źle napełnia tłok- choć to mało prawdopodobne ale jest taka opcja. Jak wyżej napisał kolega
    zapłon, gaźnik dobrze przemyć-wyczyścić,odpowiednia przerwa na świecy, kranik sprawdź-czy leci dobrze. I powinno być dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 15276573
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    Z góry przepraszam, że pisze nowego posta, ale nie mogę edytować poprzedniego. Ciesze się, że są osoby pilnujące porządku na forum, nie ja projektowałem układ zapłonowy do simsona i jakby nie książka (bo na niemoderowanych forach można faktycznie spotkać głupoty) to faktycznie mógłbym nie wiedzieć, bo w tym przypadku akurat wkręcenie nówki niedotykanej sztuki świecy z pudełka, wychodzi, że nie zawsze jest poprawne.
    Simson S51 po remoncie - silnik gaśnie przy dodawaniu gazu, zmiana pojemności na 70cc

• REKLAMA
  • #7 15276686
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Nie masz za co przepraszać, to ja popełniłem błąd. Sprawdziłem sobie dzisiaj dane i faktycznie jest to jedna z nielicznych konstrukcji, w której zmieniono przerwę. Także to ja przepraszam. Faktycznie przerwa to 0,4 mm.
  • #8 15658900
    salicylowy
    Poziom 2  
    Dziękuję za tak wielki odzew, oraz przepraszam że sam odpowiadam po tak długim czasie, Wystarczyło wymienić dyszę - Kłopot rozwiązany :) KUBA dzięki za fragment literatury, zawsze się przyda

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z silnikiem Simson S51 po remoncie, który gaśnie przy dodawaniu gazu po zwiększeniu pojemności z 50cc na 70cc. Silnik odpala, ale przy przyspieszaniu obroty spadają, co sugeruje zbyt bogatą mieszankę paliwową. Użytkownicy forum zasugerowali kilka potencjalnych przyczyn, w tym zatykanie tłumika, niewłaściwy kąt wyprzedzenia zapłonu, problemy z gaźnikiem (16N3) oraz przerwą na świecy. Po wymianie dyszy problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA