logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić ESP8266 (300mA, 5V) i przekaźnik SRD-05VDC-SL-A z gniazdka?

strykul 04 Sty 2016 10:11 1581 10
  • #1 15298477
    strykul
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Hej,

poszukuję układu, który przy maksymalnej prostocie i niskiej cenie wystarczy, do zasilenia układu MCU (konkretnie ESP8266 o maksymalnym obciążeniu 300mA przy 5V) + przekaźnik (czegoś w stylu SRD-05VDC-SL-A, moc cewki do 0.5W). Początkowo zakładałem układzik transformator do druku o mocy ~2VA + stabilizator (L78S10CV lub podobne).
    Trafiłem jednak dziś w sieci na taki układ:
    Czy mógłbym liczyć na wyjaśnienie, w oparciu o co wyznacza się parametry wyjściowe takiego układu ?
  • Pomocny post
    #3 15298759
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6145
    Cytat:
    Trafiłem jednak dziś w sieci na taki układ:

Zasilacz beztransformatorowy (z błędem, za duża wartość R1) takie konstrukcje są dobre do małych pradów bo wtedy C1 jest głównym elementem ograniczającym prąd i zajmuje niewiele miejsca, R1 też ma niewielkie wymaiary bo w poprawnie zaprojektowanym układzie słuzy tylko ograniczeniu pradu rozruchowego.

Dal ciebie cie nie nada, bo dla twojego "prądożernego" potwora - 300mA kondensator musiał by mieć 4,7µF/ 230VAC lub 630V DC taki kondensator ma wymiary zbliżone do transformatora 2W, ponadto przy 300mA były by problemy ze stratami mocy w R1 (2-10W)

Układy pod takie zasilanie projektuje sie wcześniej w taki sposób aby energochłonne urządzenia, np przekaźniki były na wyższe napiecia np 24 lub 48V bo wielkość zasilacza beztransformatorowego zależy tylko od pradu, nie zależy od napięcia.

Zamiast transformatora albo zasilacza beztransformatorowego mozesz też zastosować małą nieizolowaną przetwornicę buck, nie jest to skomplikowane jeden scalak dławik i kilka elementów RC, miejsca zajmuje mniej niż transformator 2W.
  • #5 15298773
    strykul
    Poziom 17  
    Czyli nie ma co oszczędzać, lepiej zbudować układ transformator+stabilizator ? Przekaźnik dobrałem do wartości napięcia na kontrolerze, stwierdzając, że łatwiej doprowadzić do układu jedno napięcie dla wszystkich elementów...

@dondu, moja wstępna koncepcja, zakładała użycie takiego układu do sterowania oświetleniem, a więc dobrze by było, gdyby zajmowała jak najmniej miejsca.
    Wersja zaawansowana (w planach) zakłada zabudowanie takiego układu w puszce elektrycznej (wydrukowanej na drukarce 3D) + wypuszczenie anteny do modułu WiFi jako ramki wokół gniazdka, dlatego też zasilacz średnio się sprawdzi + ewentualnie jakiś przełącznik pomiędzy trybem zdalnego sterowania/działaniem na sztywno.

Ten Buck po prostowniku, jak rozumiem?
  • Pomocny post
    #7 15299904
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Czyli nie ma co oszczędzać, lepiej zbudować układ transformator+stabilizator ?
    Tu nie chodzi o oszczędność, poprostu zasilacz tego typu dla prądów rzędu 300mA wypada niekorzystnie pod wieloma względami, gdybyś zszedł z prądem średnim <60mA (C=1µF) to taki zasilacz miał by sens, a najlepiej gdy prąd wynosi jeszcze mniej np 20mA (kondensator 330nF) wtedy taki zasilacz zajmuje bardzo mało miejsca, a od przetwornicy jest prostszy i nie wymaga filtrów przeciwzakłóceniowych.
    Cytat:

Przekaźnik dobrałem do wartości napięcia na kontrolerze, stwierdzając, że łatwiej doprowadzić do układu jedno napięcie dla wszystkich elementów...
    W innych ukłądach tak, ale układach z zasilaczem beztransformatorowym który ma charakter źródła prądowego, uzycie przekaźnika na 5V przekreśla sens budowy takiej konstrukcji, no chyba że to przekaźnik bistabilny i prad pobiera tylko krótkimi impulsami. Za to mają sens "dziwne" układy wielonapięciowe szeregowe.
    Cytat:

Ten Buck po prostowniku, jak rozumiem?

Tak, przykłady masz niżej na stronie z twoim schematem :)
    Link
  • #8 15300020
    strykul
    Poziom 17  
    Zadam jeszcze jedno pytanie z serii głupich:
    Czy w przypadku tego schematu:

Wystarczy, jeśli część wygłądzająco/regulującą zastąpię stabilizatorem 5V/2A? (Akurat mam kilka sztuk) Czy w przypadku stosowania stabilizatorów, występuje konieczność umieszczania pojemności wygładzających? Pytam, bo mam kilka elektrolitów chyba 4700u, ale są wielkie jak chrząszcze...
  • Pomocny post
    #9 15300201
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 413
    Pamiętaj że ESP8266 pracuje na napięciu 3.3V ! Podłączenie 5V spowoduje uszkodzenie.
  • Pomocny post
    #10 15300540
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Czy w przypadku stosowania stabilizatorów, występuje konieczność umieszczania pojemności wygładzających? Pytam, bo mam kilka elektrolitów chyba 4700u, ale są wielkie jak chrząszcze...
    Oczywiście że tak, ale dla 300mA nie musi to być aż 4700uF powinno wystarczyć 1000uF, im wyzsze napięcie transformatora tym większe tętnienia (ale i straty) mozna dopuscić, a więc mniejszy kondensator.
  • #11 15300683
    strykul
    Poziom 17  
    Co racja to fakt, 3,3V - taki stabilizator też powinienem wygrzebać :) Dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje prostego i taniego rozwiązania do zasilania ESP8266 (300mA, 5V) oraz przekaźnika SRD-05VDC-SL-A. Początkowo rozważał użycie transformatora i stabilizatora, ale natrafił na schemat zasilacza beztransformatorowego. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz beztransformatorowy nie jest odpowiedni dla prądów rzędu 300mA z powodu problemów z rozmiarami kondensatorów i stratami mocy. Zamiast tego sugerowane są małe przetwornice buck lub tradycyjny zasilacz transformatorowy. Użytkownik został również ostrzeżony, że ESP8266 wymaga napięcia 3.3V, a nie 5V, co może prowadzić do uszkodzenia. W kontekście stabilizatorów, zaleca się stosowanie kondensatorów wygładzających, ale ich pojemność może być mniejsza niż 4700uF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA