logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

F&HOME czy Nexwell- opinie o systemie przewodowym

Damian060709 23 Kwi 2016 21:07 7869 7
REKLAMA
  • #1 15625112
    Damian060709
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Chciałbym założyć w domu jednorodzinnym system inteligentnego sterowania oświetleniem oraz roletami. Jestem na etapie rozprowadzania przewodów.
    Chciałbym sterować scenami oświetleniowymi (załączanie, ściemnianie). żródła światła będą Ledy. Do tego dochodzi sterowanie roletami (o zadanej godzinie lub za pomocą czujnika nasłonecznienia. Wszystkie opcje muszą być dostępne za pomocą panela LED, mozliwością sterowania zdalnie. Ważne też jest dla mnie videodomofon. Nie chcę instalować dodatkowego ekranu dla videdomofonu.
    Nie chcę robić tego na sterowniku PLC.
    Znalazłem system F&Home firmy F&F. Stosuję ich osprzęt modułowy oraz czujniki i jestem zadowolony. Poczytałem o ich systemie przewodowym i w 90% to jest to czego szukam.
    Czy są na forum osoby, które zakładają ten system, mogły by napisać, jak się sprawuje, jak z awaryjnością? Miałbym kilka pytań.
    Będę wdzięczny za każdą opinię.
    Pozdrawiam.

Znalazłem jeszcze producenta Nexwell, i z tego co się doczytałem to Nexo jednak więcej oferuje.
    Czy schemat ustawień i podłączeń będzie podobny w tych systemach?czy jest cośna co muszę zwrócić uwagę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15625873
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Mam doświadczenia z F&F ale typowo z elementami automatyki, które wśród elektryków nie są zbyt wysoko cenione - gdzieś był kiedyś poruszany wątek, jednak nie znam i nie ocenię ich systemu F&Home.
    Jeżeli jednak będziesz zainteresowany systemem Nexo, www.nexwell.eu polecam przede wszystkim zamówić bezpłatną prezentację do domu, czy pod inny umówiony adres.
    Obecnie ten system jest bardzo rozbudowany zarówno pod względem elementów wykonawczych jak i możliwości sterowania wyłącznikami programowalnymi, aplikacjami - oprócz panelu LCD w F&Home nie widzę innych modułów zastępujących choćby standardowe wyłączniki elektr. Z tego co wiem obecnie przygotowywany jest panel videodomofonu IP wraz z przekierowaniem na tel. kiedy nikogo nie będzie w domu. Cały czas są dostępne moduły analogowe.
    System jest bardzo łatwo programowalny, jeżeli zajmujesz się elektryką, automatyką - nie powinieneś mieć kłopotów z konfiguracją, trudniejsze tematy - masz wsparcie inżynierów z nexwella.
    Jak masz smykałkę techniczną, to nexwell jest super zabawką dla dużego chłopaka ;)
  • REKLAMA
  • #3 15625920
    Damian060709
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Wspomniałeś własnie o videomofonie. Właśnie tutaj muszę rozwiązać problem videodomofonu oddalonego od budynku około 150m, oprócz salonu podgląd z videodomofonu musi być jeszcze w trzech innych miejscach. Tutaj własnie mam problem, czy Nexwell ma możliwość podpięcia videdomofonu na kilku ekranach. W opisie jest napisane o videodomofonie analogowym.
    Jestem w trakcie układania przewodów więc muszę dobrać odpowiedni system. Wolę położyć o jeden przewód więcej niż o jeden za mało :)
    Ogólnie to w salonie każdy obwód rolety, punktu oświetleniowego doprowadzam do RG. W innych pomieszczeniach ma być standardowa instalacja, ale na wszelki wypadek prócz zasilenia do wyłączników chcę doprowadzić skrętke. W każdym pomieszczeniu oświetlenie będzie na osobnych obwodach.
  • Pomocny post
    #4 15626761
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Damian060709 napisał:
    Dziękuję za odpowiedź.
    Wspomniałeś własnie o videomofonie. Właśnie tutaj muszę rozwiązać problem videodomofonu oddalonego od budynku około 150m, oprócz salonu podgląd z videodomofonu musi być jeszcze w trzech innych miejscach. Tutaj własnie mam problem, czy Nexwell ma możliwość podpięcia videdomofonu na kilku ekranach. W opisie jest napisane o videodomofonie analogowym.
    Jestem w trakcie układania przewodów więc muszę dobrać odpowiedni system. Wolę położyć o jeden przewód więcej niż o jeden za mało :)
    Ogólnie to w salonie każdy obwód rolety, punktu oświetleniowego doprowadzam do RG. W innych pomieszczeniach ma być standardowa instalacja, ale na wszelki wypadek prócz zasilenia do wyłączników chcę doprowadzić skrętke. W każdym pomieszczeniu oświetlenie będzie na osobnych obwodach.

Przy obecnym analogowym module, możesz podłączyć 2 panele LCD, dla 3-ciego, 4-tego prawdopodobnie potrzebna 2-ga karta videodomofonu - ale trzeba pewnie pokombinować z połączeniem, bo chyba standardowo nie jest to obsługiwane, być może wystarczy wykorzystać jedno wyjście przekaźnikowe, które przełączy kartę z którego właśnie będzie odebrany sygnał z videodomofonu - temat dla działu technicznego z nexwella.
    Tak jak pisałem, videodomofon IP chyba jeszcze jest w fazie tworzenia, musiałbyś do nich się zgłosić. Jeżeli zostaniesz przy analogowym i tak warto zapytać się u źródła co do oprzewodowania tych 150m.
    Przygotowując instalację pod IB, musisz wszystko dobrze przemyśleć już teraz, przede wszystkim należałoby obrać konkretny kierunek pod producenta, jak przygotujesz pod jednego nawet łącząc wszystko w gwiazdę, a przy wykończeniu zmienisz zdanie, może się okazać że oprzewodowanie już nie pasuje.
    Niestety nie za dobrym pomysłem jest łączenie instalacji standardowej z systemem IB, np. chcesz jedną ikonką wyłączyć wszystkie światła w domu - nie będziesz pewien, czy gdzieś w pokojach światło nie pozostało włączone przy standardowych wyłącznikach, przy IB możesz sprawdzić stan wyjść, tutaj już nie. Podobnie z roletami - tutaj koniecznie powinieneś sprowadzić do jednego miejsca, żeby była możliwość sterowania grupowego, oprócz tego lokalny wyłącznik przy wył. od świateł - do niego nie musisz prowadzić typowego przewodu YDY.
    Temat bardzo obszerny i szeerokiii ;)
  • #5 15626975
    Damian060709
    Poziom 12  
    Może źle napisałem. Załóżmy, że mam w 3 pokojach standardową instalację. Doprowadzę do każdego pokoju skrętkę do wyłącznika, jeśli będę chciał przejść w tych dwóch 3 pokojach na IB to będę musiał zmienić tylko osprzęt. Tak? dobrze to rozumiem?
    Czy robić dodatkowo przycisk na rolety? Chciałem doprowadzić każdą roletę osobno do RG. Szkoda, że nexwell nie ma mniejszych paneli LCD dla takich celów jak wlaśnie videodomofon w kilku miejscach.
    Kolego Kasprzyk dużo założyłeś systemów Nexwell? może jest jeszcze inny producent mający taki system przewodowy?
    Dzięki śliczne za wyjaśnienia. ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15627179
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Damian060709 napisał:
    Może źle napisałem. Załóżmy, że mam w 3 pokojach standardową instalację. Doprowadzę do każdego pokoju skrętkę do wyłącznika, jeśli będę chciał przejść w tych dwóch 3 pokojach na IB to będę musiał zmienić tylko osprzęt. Tak? dobrze to rozumiem?

Nie jestem zwolennikiem urządzeń "rozrzuconych" po mieszkaniu - jeżeli jednak się zdecydujesz na taki układ - zastosuj puszki z kieszenią, jednak przed ich montażem musisz sprawdzić jak fizycznie pasują do nich moduły, jak najlepiej wprowadzać przewody, żeby później łatwo włożyć/wyciągnąć moduł.
    Damian060709 napisał:

Czy robić dodatkowo przycisk na rolety? Chciałem doprowadzić każdą roletę osobno do RG. Szkoda, że nexwell nie ma mniejszych paneli LCD dla takich celów jak wlaśnie videodomofon w kilku miejscach.
    Kolego Kasprzyk dużo założyłeś systemów Nexwell? może jest jeszcze inny producent mający taki system przewodowy?
    Dzięki śliczne za wyjaśnienia. ;)

Sterowanie lokalne roletami to bardzo przydatna funkcja, moim zdaniem byłoby błędem, nie wykonać takich wyłączników. Oczywiście na panelu głównym możesz każdą roletą sterować oddzielnie, jednak w sytuacji np.: chcesz ją zasłonić tylko częściowo - nie widzisz wszystkich rolet stojąc przy panelu, zostaje jeszcze aplikacja na telefonie/tablecie.
    I dużo i nie dużo, to nie są instalację które powszechnie każdy wykonuje, często budowa rozkłada się w czasie od roku do dwóch (stan surowy i tak po kolei) wykonujemy całość kompleksowo, oprócz tego także projekty. Nie mam praktycznego doświadczenia w innych dużych systemach oprócz szkoleń, kursów. Na pewno inni forumowicze coś dopowiedzą.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #7 15628113
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    @kasprzyk ma rację z puszkami. Ostatnio namęczyłem się kończąc instalację po innej osobie która użyła standardowych puszek a dopiero "po fakcie" inwestor wpadł na pomysł sterowania centralnego roletami. standardowe moduły są po prostu ogromne i ciężko je zmieścić w puszkach. najkorzystniej finansowo w takich przypadkach wychodzi głęboka puszka + pierścień. Puszki z kieszeniami to wydatek ponad 20 zł.
  • #8 15628478
    stkop
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    ditomek napisał:
    najkorzystniej finansowo w takich przypadkach wychodzi głęboka puszka + pierścień. Puszki z kieszeniami to wydatek ponad 20 zł.

Puszki z kieszeniami z oferty Simet to koszt znacznie poniżej 20zł. Tak czy inaczej puszki pogłębiane to w tym momencie standard zapewniający komfortowy montaż i możliwość rozbudowy o różnego typu udogodnienia w przyszłości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system inteligentnego sterowania oświetleniem i roletami w domu jednorodzinnym, poszukując opinii na temat systemów F&Home firmy F&F oraz Nexwell. Zainteresowany jest możliwością sterowania scenami oświetleniowymi, roletami oraz videodomofonem bez dodatkowego ekranu. Forumowicze dzielą się doświadczeniami z systemem F&F, wskazując na jego ograniczenia, oraz rekomendują Nexwell, który oferuje bardziej rozbudowane opcje, w tym możliwość podłączenia videodomofonu do kilku ekranów. Użytkownik rozważa również kwestię odpowiedniego okablowania oraz lokalnego sterowania roletami, co jest uznawane za istotne dla funkcjonalności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA