logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepięcia z tyłu obudowy komputera spalona k. graficzna, muzyczna, projektor.

wizardPl 01 Maj 2016 00:07 1539 9
  • #1 15641885
    wizardPl
    Poziom 10  
    Płyta Gigabyte m61pm-s2
    Procesor AMD Athlon64 X2 3.2GHz
    Zasilacz Aerocool 450W
    Napięcia rdzeń 1.42V, +2,5 V 1.87V, +3,3V 3.38V, +5V 5,67V
    Temperatura: pł.gł-43°C/proc.39°C
    k. muzyczna: SB x-fi extreme music
    k. graficzna Asus gt610

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów! Zdecydowałem się napisać o moim problemie, gdyż już kolejny raz spalił mi się drogi sprzęt. Na początku spaliła mi się parę razy karta muzyczna SB x-fi po tym jak przemieniałem jacki od zestawu 5.1 jakieś, zauważyłem, że na jackach jest napięcie, potrafiły "kopać" powinno tak być? Mam mocne 2 zestawy Gigaworks. To napięcie domniemywam stale uszkadza mi kartę muzyczną jak przemieniam i podpinam wtyczki na włączonym sprzęcie. Kolejne zdarzenie jakie miało miejsce w przeszłości i się powtórzyło niedawno to sytuacja przy podłączeniu projektora kablem hdmi do karty graficznej. Po włączeniu projektora i podłączeniu go do gniazda karty graficznej nastąpiło zwarcie na wtyczce przy podłączeniu (wcześniej normalnie korzystałem z projektora jednak gdy podłączałem go przy wył. zasilaniu). Skutek tego zdarzenia: spalony kabel hdmi, spalony projektor (płyta główna i układ zasilania), spalona karta graficzna i do tego muzyczna też się upaliła tzn. dźwięk z zakłóceniami. Bardzo podobna sytuacja zdarzyła się niedawno na innym sprzęcie tzn. ten sam desktop, ale nowa karta, graficzna, muzyczna, projektor Nie wiem czego to jest wina, możliwe, że mam napięcie z tyłu obudowy komputera, dodam, że gniazdka elek. mam z uziemieniem wszystkie. Skąd takie wysokie napięcie na jackach i na kablu hdmi, który przecież jest plug&play. Muszę wyeliminować ten problem bo już naprawdę strach podłączać sprzęt, a zawsze się zapomni i podepnie na włączonym. Bardzo proszę o pomoc. Za wszelkie porady i sugestie z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam!
  • #2 15641911
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    Jaką masz instalację elektryczną w mieszkaniu? 3 przewodową miedzianą, czy może jeszcze starą 2 przewodową aluminiową? Najpierw bym sprawdził co się dzieje w gniazdkach i jak połączony jest bolec ochronny. To co opisujesz może wskazywać na problem z instalacją elektryczną. Komputer jak i inne urządzenia z bolcem ochronnym są 1 klasy ochronności więc powinny być podłączone do instalacji z przewodem ochronnym. Przy braku połączenia przewodu ochronnego możesz mieć różne potencjały na obudowach stąd ten cyrk. Ogólnie najlepiej podłączać wszystko przy wyłączonym sprzęcie.
  • #3 15642366
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6524
    wizardPl napisał:
    że gniazdka elek. mam z uziemieniem wszystkie
    Jak widać gniazdka może i masz z bolcem tylko nie wiadomo czy jest do czegoś podłączony, ew. w którymś z urządzeń masz przerwaną żyłę ochronną w przewodzie zasilającym.
  • #4 15643690
    wizardPl
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o instalacje elektryczną no to jest to stara instalacja w bloku z lat 60, którą mam jedynie na 1 bezpieczniku, a jeżeli chodzi o o nowe gniazdka to robił mi je parę lat temu kolega elektryk. Akurat 2 razy padł projektor jak go podłączałem z gniazdek innych niż PC, no a jeżeli chodzi o kartę muzyczną i głośniki no to z jednej listwy sieciowej zawsze były włączone.
  • #5 15643855
    tzok
    To puki jeszcze Cię nie poraziło poproś jakiegoś dobrego elektryka (nie takiego spod budki z piwem), żeby zrobił przegląd instalacji w mieszkaniu.

Masz miernik uniwersalny i tzw. probówkę elektryczną (wkrętak z neonówką)?
  • #6 15643987
    wizardPl
    Poziom 10  
    Miernik mam, próbnika brak, ale oczywiscie moge sie zaopatrzyc.
  • #7 15643997
    tzok
    To zmierz napięcie na zakresie 1000 (700) ACV między bolcem ochronnym a najpierw jednym, a następnie drugim stykiem gniazda. Jeden pomiar powinien wykazać 0V, drugi około 230V. Na koniec wypadałoby sprawdzić czy czasem w którymś gnieździe bolec nie jest połączony z przewodem fazowym, do tego wskazany byłby śrubokręt z wskaźnikiem neonowym (można to zrobić miernikiem ale to potencjalnie niebezpieczny sposób).
  • #8 15644208
    Larixon
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jeśli nie ma w Tobie strachu to wykręć gniazdko i spójrz czy jeden z wtyków jest połączony z bolcem.

Jeśli nie to poproś jakiegoś elektryka niech Ci wyzeruje gniazdo.

Jeśli tak to sprawdź probówką czy jest napięcie w tylko jednym wtyku czy w obu (w drugim może świecić, ale dużo słabiej). Możliwe, że gniazdo masz wyzerowane, ale masz gdzieś przebicie i faza wraca po przewodzie neutralnym i masz na nim kilkadziesiąt woltów. Możesz sprawdzić ile miernikiem, ale kablem COM z miernika musiałbyś dotykać rur metalowych lub grzejnika. Możesz sprawdzać metodą prób i błędów kiedy zniknie napięcie z neutralnego odłączając po kolei urządzenia w mieszkaniu.
  • #9 15645207
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Co do rozbierania gniazdka tylko się wetnę. Przecież to można zrobić całkowicie bez ryzyka. Najpierw probówką sprawdzasz gdzie jest faza (która "dziurka"). Później wyłączasz prąd na zabezpieczeniu (bezpieczniki wykręcasz wyłączasz zależy jakie są) i rozbierasz gniazdko gdy prądu w nim nie ma. Trochę zdrowego rozsądku i takie tylko sprawdzenie czy w gniazdku jest prawidłowo podpięte można zrobić samemu bez ryzyka i w sumie zgodnie z prawidłami sztuki.
  • #10 15681763
    wizardPl
    Poziom 10  
    No to okazało się, że akurat w gniazdku w którym mam podłączony komputer i osprzęt nie ma uziemienia...ech, mam nadzieję, że zlikwidowanie usterki na dobre wyeliminuje ryzyko spalenia sprzętu.
    Przepięcia z tyłu obudowy komputera spalona k. graficzna, muzyczna, projektor.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wieloma uszkodzeniami sprzętu komputerowego, w tym kart muzycznych i graficznych, które występują po podłączeniu różnych urządzeń, takich jak projektor i zestawy głośnikowe. Wskazuje na nieprawidłowe napięcia na złączach audio, co może prowadzić do uszkodzeń. Forumowicze sugerują, aby sprawdzić instalację elektryczną w mieszkaniu, zwłaszcza uziemienie gniazdek, które może być przyczyną problemów. Użytkownik potwierdza, że w gniazdku, do którego podłączony jest komputer, brakuje uziemienia, co może wyjaśniać powtarzające się awarie sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA