Witam. Chciałbym zaprezentować mój subwoofer na głośniku Tesla 312/8Ohm. Jest on uzupełnieniem do mojego zestawu Altusów 110.
Projekt
Początkowo miałem zamiar zrobić dla tego głośniczka obudowe zamkniętą, ale po konsultacjach z kolegą i przeczytaniu paru tematów na forum postanowiłem zrobić obudowe BR. Obudowa ma około 65L. Wymiary zewnętrzne: 50x50x37. Użyłem płyt wiórowych o grubości 18mm. Przednia płyta (ta na której jest zamontowany głośnik jest podwójna). Płyty kupiłem w Obi, docięli mi pięknie. Mają już fabrycznie naklejoną okleine. BR: fi 10cm, długość około 25cm (pozdro Saczek, dzięki za pomoc).
Montaż
W montażu pomagał mi mój kumpel SKT i mój tata (dzięki wam
). Obudowa złożona jest na kątowniczki i klej wikol. tylnia płyta przykręcona jest wkrętami i posmarowana była również wikolem.
Wytłumienie
Wszystkie ścianki oprócz przedniej wytłumione są gąbką. Na tylniej ścianie poprzyklejałem takie strzępy gąbki co widać na zdjęciach.
Wrażenia odsłuchowe
Bałem się że w tak małej obudowie ta Tesla nie zagra przyzwoicie, ponieważ początkowo miała to być obudowa zamknięta. Ale tutaj pozytywnie zaskoczenie - bas jest głęboki, szybki i daje czadu. W pokoju nie ma rzeczy która by się nie trzęsła
. Tesle to bardzo praktyczne głośniki, potrafią zagrać i w dużej i małej obudowie. Brzmienie mojego subwoofera bardzo mi się podoba, a przecież o to w tym wszystkim chodzi.
Koszty
Głośnik: 190 zł (Allegro)
płyty: około 50zł (Obi)
BR: 6zł
gąbka: 5zł
gniazdko: 6zł
kable: miałem
śruby, kątowniczki, kleje: 15zł
Razem: 272 zł
Napęd
Docelowo subik bedzie zasilany czymś w rodzaju mostku TDA7294 (nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, może SKT to wam wytłumaczy
). Tak czy siak bedzie na wyjściu suba około 80W wiec powinno styknąć.
Czekam na krytyke i pozdrawiam
PS
Sorry za słabej jakości fotki, może niedługo wrzuce fotki z aparatu cyfr.
Projekt
Początkowo miałem zamiar zrobić dla tego głośniczka obudowe zamkniętą, ale po konsultacjach z kolegą i przeczytaniu paru tematów na forum postanowiłem zrobić obudowe BR. Obudowa ma około 65L. Wymiary zewnętrzne: 50x50x37. Użyłem płyt wiórowych o grubości 18mm. Przednia płyta (ta na której jest zamontowany głośnik jest podwójna). Płyty kupiłem w Obi, docięli mi pięknie. Mają już fabrycznie naklejoną okleine. BR: fi 10cm, długość około 25cm (pozdro Saczek, dzięki za pomoc).
Montaż
W montażu pomagał mi mój kumpel SKT i mój tata (dzięki wam

Wytłumienie
Wszystkie ścianki oprócz przedniej wytłumione są gąbką. Na tylniej ścianie poprzyklejałem takie strzępy gąbki co widać na zdjęciach.
Wrażenia odsłuchowe
Bałem się że w tak małej obudowie ta Tesla nie zagra przyzwoicie, ponieważ początkowo miała to być obudowa zamknięta. Ale tutaj pozytywnie zaskoczenie - bas jest głęboki, szybki i daje czadu. W pokoju nie ma rzeczy która by się nie trzęsła

Koszty
Głośnik: 190 zł (Allegro)
płyty: około 50zł (Obi)
BR: 6zł
gąbka: 5zł
gniazdko: 6zł
kable: miałem
śruby, kątowniczki, kleje: 15zł
Razem: 272 zł
Napęd
Docelowo subik bedzie zasilany czymś w rodzaju mostku TDA7294 (nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, może SKT to wam wytłumaczy

Czekam na krytyke i pozdrawiam

PS
Sorry za słabej jakości fotki, może niedługo wrzuce fotki z aparatu cyfr.
Cool? Ranking DIY