logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić manipulator do regulacji kamery CCTV z 6 przyciskami na 12V?

Super_Virtualny 26 Maj 2016 13:35 1038 8
  • #1 15700097
    Super_Virtualny
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Potrzebuje zrobić prosty manipulator do kamery CCTV gdyż za każdym razem gdy wyłączą mi prąd tracę jakość obrazu.

przybliżę na czym to polega.

są cztery przewody, Niebieski, zielony, pomarańczowy i brązowy

i tak w skrócie opis przewodów

Pomarańczowy = P
    Zielony = Z
    Niebieski = N
    Brązowy = B

P+ i Z- to oddala
    P- i Z+ przybliża
    P+ i N- jakość obrazu
    P- i N+ jakość obrazu w drugą stronę
    P+ i B- Menu kamery ON
    P- i B+ Menu kamery Off

Teraz jak zrobić układ na którym będzie 6 przycisków i którymi będzie można tym sterować.

Myślałem już o mostku H ale złączenie trzech mostków by to wszystko działało mnie przerasta. Znalazłem scalaki które mają wbudowane 2 mostki H ale nie znalazłem z trzema.

Czy macie jakiś pomysł by to rozwiązać?

Z góry dzięki za pomoc

Zapomniałem dodać. Układ ma chodzić na 12V
  • #2 15711476
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15521
    Marka i model kamery?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15712681
    Super_Virtualny
    Poziom 9  
    I tu jest problem, gdyż jestem za granicą a Kamera jest w Polsce, ale chyba to ta

22x digital zoom Ultra cam dekl.zgoon tayama c3394

Jest to kamera analogowa kompaktowa z zintegrowanym obiektywem a z tyłu ma wejście BNC, ręczne ustawienie jakości, menu i zoom a także 6 pinów na +12V, masa, i cztery piny do regulacji obrazu poprzez kabel.

I tak.

Jak dotkniesz pomarańczowym kablem do +12V a zielonym do minusa to zoom oddala.
    Jak dotkniesz pomarańczowym do minusa a zielonym do plusa to przybliża

itd.

Mam 2 zdjęcia, ale ciężko jest odczytać z nich producenta i model, ale może coś ci to przybliży.

Jak zrobić manipulator do regulacji kamery CCTV z 6 przyciskami na 12V? Jak zrobić manipulator do regulacji kamery CCTV z 6 przyciskami na 12V?

Jestem gotów nawet zrobić samemu płytkę i elektronikę do tego manipulatora, ale brakuje mi pomysłu jak to zrobić, wszak od kilkunastu lat w tym nie siedziałem i dziś mam spore zaległości.

A może jest możliwość podłączyć to pod PTZ rejestratora?

Do czego służy port External I/O 25pin? Wygląda jak dawny port LPT w komputerze do drukarek.
  • #4 15712695
    sosarek

Poziom 43  
    Super_Virtualny napisał:
    rejestratora?

Jakiego?
    Super_Virtualny napisał:
    Do czego służy port External I/O 25pin?

Gniazda wejść/wyjść alarmowych najpewniej.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15712845
    Super_Virtualny
    Poziom 9  
    Rejestrator to KPD-679ZB firmy nie znam. Tak miałem zapisane więc chyba to jakiś NoName kupiony na allegro, ale podgląd przez Internet działa i to jedna z najważniejszych rzeczy na jakiej mi zależało.

Problem jest z tą kamero, bo jak wyłączą prąd to muszę prosić kogoś by ustawił obraz stykając kabelki do zasilacza bo inaczej jest jak bym patrzył przez denko od butelki.
  • #6 15712855
    sosarek

Poziom 43  
    Skoro jest zasilana 12V DC załóż zasilacz buforowy, podtrzyma także inne rzeczy.
    Kamera nie posiada RS-485 więc PTZ odpada.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 15714414
    Super_Virtualny
    Poziom 9  
    Sorry, że tak późno odpisuje, ale pracuje bardzo dużo godzin dziennie i czasem po pracy znajduje chwile by wejść na komputer.

Co do zasilacza buforowego to on chyba nie rozwiąże mojego problemu gdyż problem jest nie z zasilaniem bo +12Volt mam, ale problem jest z regulacją odbioru. Jak tylko wyłączą prąd a dom jest na wsi więc prąd wyłączają przynajmniej raz na miesiąc to obraz jest zamazany i muszę ustawiać go na nowo.

stykając odpowiednio przewody do zasilania 12V gdzie pomarańczowy jest najważniejszy reguluje zoomem, jakością obrazu i menu kamery.

Potrzebował bym raczej czegoś takiego gdzie będzie np. 6 przycisków i gdy np. wcisnę 1 to minus na pomarańczowym i plus na np. zielonym mi przybliża. Jak dotknę 2 to pomarańczowy staje się plusem a zielonym minusem

Inne przyciski sterują innymi funkcjami kamery.

Zrobiłem mostek H, ale on działa tylko na 2 przyciski, a jak połączyłem ze sobą 3 mostki H by to wychodzą mi dziwne rzeczy. Może powinienem zatrzymać te niekontrolowane ruchy przy użyciu jakiś diod prostowniczych ale nie wiem.

Jak gdzieś znajdę schemat jaki zrobiłem to go tu wyśle, ale nie wiem czy go nie straciłem po formacie komputera.
  • #8 15717772
    sosarek

Poziom 43  
    Skoro kamera jest zasilana z 12VDC jak ją podepniesz do zasilacza buforowego to w momencie utraty zasilania sieciowego będzie podtrzymywana(równie dobrze z bufora możesz dodatkowo zasilać rejestrator) i nie zgubi ustawień.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15719470
    Super_Virtualny
    Poziom 9  
    A. to o to ci chodzi. Faktycznie. Zasilacz buforowy kiedyś nazywano UPS, ale może dalej się tak nazywa.

W sumie to jest jakiś pomysł i raczej na pewno z niego skorzystam, natomiast nie masz jakiejś pomysłów gdybym miał zrobić jednak taki sterownik? Jakiś schemat?

Myślałem już nawet kupić samochód zabawkę, wymontować elektronikę i zbudować z niej manipulator inaczej mówiąc pójść na łatwiznę, ale zobaczymy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia manipulatora do kamery CCTV, który umożliwi regulację obrazu po utracie zasilania. Kamera, będąca analogowym modelem z zintegrowanym obiektywem, posiada cztery przewody do regulacji: pomarańczowy (P), zielony (Z), niebieski (N) i brązowy (B). Użytkownik rozważa zastosowanie mostków H, ale napotyka trudności w połączeniu trzech z nich. W odpowiedziach zasugerowano użycie zasilacza buforowego, który mógłby podtrzymać zasilanie kamery i zapobiec utracie ustawień. Użytkownik jest otwarty na pomysły dotyczące schematu elektronicznego do budowy manipulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA