Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JCM 800 - Odcięcie sygnału

verbatman 26 Maj 2016 20:10 5211 34
  • #1 26 Maj 2016 20:10
    verbatman
    Poziom 9  

    Witam. Parę lat temu zbudowałem replikę JCM 800 50W według powszechnie istniejącego schematu, którego nie będę publikował ponieważ wszyscy go znają.
    Problemy z przydźwiękiem sieci spowodował rezygnację z projektu a wzmacniacz powędrował na szafę. niedawno powróciłem do tematu, poradziłem sobie z prowadzeniem masy, jest super!! Na Low gra czysto przy rozkręceniu MASTER oraz PREAMP na maxa. Po przejściu na HI GAIN przy odkręceniu gałki na poziom 8 jest świst i odcięcie sygnału. Sygnał wraca po powrocie gałką poniżej pozycji 8. Następny problem to na obu kanałach jest zbyt dużo wysokich tonów. Brzmienie typu: "szklana", "żyleta", "jazgot" :D regulacja barwą niewiele co daje. Następna sprawa to w pierwszej wersji miałem Trafo z anodowym 180-0-180V (nie mam pojęcia dlaczego). Na necie znalazłem wersje z 320-0-320V, 325-0-325 oraz 345-0-345V. Zdecydowałem się na 345-0-345V /0,2A. Jeszcze jedno to podanie anodowego. W oryginale jest przełącznik typu "klapiak". Zaopatrzyłem się w sklepie "AMPTONE" w takowy ale on jest przecież na 250V. Jaki przekaźnik zastosować, nic nie mogę znaleźć dedykowanego do podawania anodowego. Może ktoś ma pomysł? Dodam,że z obecnego trafa wychodzi pomocnicze 12V. Proszę o pomoc

  • #2 27 Maj 2016 09:20
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe

    Po pierwsze transformator z wyjściowym 180-0-180 to dobre trafo do JCM800 tylko trzeba użyc mostka prostowniczego jak w jednym z tematów poniżej. Na początek chciałbym zobaczyć zdjęcie twojego wzmacniacza oczywiście od strony elementów.
    Co do przełącznika... olej, że jest na nim napisane 250V. Zbudowałem kilka wzmacniaczy z takimi przełącznikami i problemu nie było.

  • #3 27 Maj 2016 09:55
    verbatman
    Poziom 9  

    Spróbuję zrobić zdjęcie. Czy sugerujesz, że z kablami coś nie tak i jakiś sygnał przedostaje się na Hi Gain. Przewód wejściowy wymieniłem na ekranowany i jest bez zmian. Co do przełącznika to podobny przełącznik chiński za 3,5 zł zadymił a konkretnie spaliła się neonówka. Tego z amptone szkoda bo kosztował 39 zł :D Zdjęcie wyśle później na razie nie mam czym zrobić. Pozdrawiam

  • #4 27 Maj 2016 11:49
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe

    Sugeruje abyś przejrzał wszystkie elementy i połączenia. Co do przełączników to ja akurat używam polskich ze starej jeszcze peerelowkiej produkcji. na nich też jest napisane 250V ale wytrzymują i 2x tyle.

    EDIT

    A tak przy okazji... Jeśli masz, a domyślam się że masz, prostownik pełnookresowy dwudiodowy to standby możesz zrobić w gałezi środkowej, a tu nie musisz się martwić żadnym napięciem bo zwierasz odczep środkowy do masy.

  • #5 27 Maj 2016 14:36
    verbatman
    Poziom 9  

    OK. Mam akurat dużo czasu, postanowiłem przelutować wszystkie połączenia poskracać i ułożyć przewody porobię foty. Zobaczymy co będzie.

  • #6 04 Cze 2016 18:18
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    verbatman napisał:
    którego nie będę publikował ponieważ wszyscy go znają.


    Tych "znanych" schematów jest kilka więc sugeruje pokazać ten którym się posłużyłeś.

    verbatman napisał:
    Po przejściu na HI GAIN przy odkręceniu gałki na poziom 8 jest świst i odcięcie sygnału. Sygnał wraca po powrocie gałką poniżej pozycji 8.

    verbatman napisał:
    Czy sugerujesz, że z kablami coś nie tak i jakiś sygnał przedostaje się na Hi Gain. Przewód wejściowy wymieniłem na ekranowany i jest bez zmian.


    Sygnał z końcówki przenika do przedwzmacniacza, niekoniecznie na samo wejście. Prowadzenie przewodów może mieć wpływ na to, ale oczywiście brak kubka na lampie również może się do tego przyczynić.

    verbatman napisał:
    Następny problem to na obu kanałach jest zbyt dużo wysokich tonów. Brzmienie typu: "szklana", "żyleta", "jazgot" :D regulacja barwą niewiele co daje.

    Możesz spróbować skorygować charakterystykę końcówki mocy przez zrównoleglenie kondensatorem rezystora pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego.
    Problem moze też być inny - to nie sopranu za dużo a basu za mało - warto sprawdzić wartości kondensatorów międzystopniowych, winien może byc też "trefny" transformator końcowy.

  • #7 04 Cze 2016 23:03
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe

    Kolega verbatman tak długo się nie odzywa, że jest szansa, że ubił go elektrolit morderca... czego nikomu nie życzę..

  • #8 08 Cze 2016 15:30
    verbatman
    Poziom 9  

    Nie Nie Nie . Żyje czyta posty. Wolno idzie ale jestem na etapie od nowa przewlekania kabli. Nie chcę na zdjęciach zaprezentować jednej wielkiej "kupy". Skończę, wyśle foty, zobaczymy co się urodzi. Będziemy próbować. Jak ma wskazówki podejrzenia to bardzo proszę pisać.

  • #9 08 Cze 2016 17:04
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Na zdjęciu schemat zatrzymania włączenia anodowego napięcia. Przekaźnik 12-15V. JCM 800 - Odcięcie sygnału

  • #10 14 Cze 2016 20:18
    verbatman
    Poziom 9  

    Jak już wspomniałem rozlutowałem wzmacniacz przy pomocy obcinaczek. Jestem teraz na etapie lutowania części na nową płytkę , którą nabyłem drogą kupna w sklepie amptone. Kilka poprawek, oczywiście skrócenie przewodów oraz niewielka zmian koncepcji. Wszystko w załącznikach

  • #11 14 Cze 2016 20:27
    verbatman
    Poziom 9  

    I jeszcze jedno. Sprawa lutowania kondensatorów TAD. Gdzie jest "minus". Czy ma to jakieś znaczenie, ponieważ SOZO mają oznaczoną biegunowość.

  • #12 14 Cze 2016 21:12
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    verbatman napisał:
    Sprawa lutowania kondensatorów TAD. Gdzie jest "minus".


    Elektrolitów? Pokaż zdjęcie.
    Kondensatory inne niż elektrolityczne miewają oznaczoną kreską zewnętrzna okładzinę - łączysz ja z masą lub z punktem który jest mniej wrażliwy na zakłócenia.

  • #13 16 Cze 2016 07:22
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe

    Można też sprawdzić oscyloskopem na którą nóżkę wyprowadzona jest zewnętrzna okładzina... oczywiście jak się ma oscyloskop. Sam jednak tej metody nie próbowałem.

  • #14 16 Cze 2016 15:54
    verbatman
    Poziom 9  

    Podejrzewam, że ustawiając kondensator napisami pionowo z lewej strony powinno być oznaczenie przez analogię do SOZO. A tak na marginesie czy faktyczna jest różnica między kondensatorami np TAD a SOZO MUSTARD (tak zwyczajnie na słuch).

  • #17 22 Cze 2016 15:21
    verbatman
    Poziom 9  

    Bias jeszcze nie przylutowany, jestem zdecydowany wypuścić potencjometr na chassis.

  • #19 23 Cze 2016 08:37
    verbatman
    Poziom 9  

    Myślałem o takiej wersji specjalnej do biasu, tylko w Amptone nie mają 22k

  • #20 23 Cze 2016 10:26
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe

    Od biedy można użyć zwykłego, ale zamontuj go od góry chassis a nie na panelu i nie dawaj gałki. Wtedy dałbym siatkę z obu stron obudowy aby ktoś łapy od tyłu nie włożył. Po ustawieniu biasu zabezpiecz go lakierem czerwonym.

  • #21 23 Cze 2016 11:24
    verbatman
    Poziom 9  

    Myślałem o zalakierowaniu, nikt oprócz mnie i tak nie będzie kręcił bardziej chodzi o zabezpieczenie przed drganiami

  • #22 23 Cze 2016 15:18
    Futrzaczek
    Admin Grupy Retro

    painlust napisał:
    No i ktoś nim kiedyś dla zbytu pokręci i lampy pójdą się kochać...

    Można zawęzić zakres regulacji, co jest nawet wskazane - łatwiej się będzie doregulowywało do żądanej wartości, a i przy okazji nie uszkodzi się lamp nadmiernym pokręceniem.

  • #23 17 Sie 2016 01:47
    verbatman
    Poziom 9  

    painlust napisał:
    Po pierwsze transformator z wyjściowym 180-0-180 to dobre trafo do JCM800 tylko trzeba użyc mostka prostowniczego jak w jednym z tematów poniżej. Na początek chciałbym zobaczyć zdjęcie twojego wzmacniacza oczywiście od strony elementów.
    Co do przełącznika... olej, że jest na nim napisane 250V. Zbudowałem kilka wzmacniaczy z takimi przełącznikami i problemu nie było.


    Minęło trochę czasu i w końcu dokończyłem temat budowy JCM800. Myślałem wczoraj, że się pochwalę. Przelutowałem części, skróciłem połączenia zaekranowałem to co ma być zaekranowane. Wzmacniacz grał przez godzinę (w sposób przerywany), ustawiłem bias. Było późno to i nie zwróciłem uwagi, że zużyłem garść bezpieczników 3A. Więc obecnie muszę powrócić do tematu trafa zasilającego. Trafo, które posiadałem i jeszcze na szczęście nie sprzedałem to 180V-0-180V wykonane przez Pana L. Ogonowskiego. Ponieważ nabyłem drogą kupna inne tej samej firmy o napięciach wtórnych: 345V-0-345V, 290V-0-290V, 60V i coś tam jeszcze nie istotne o wydolności prądowej 0,2 A dla 345V. Niestety w trakcie prób ustawiania biasu uwalił się odczep "0". Miernik pokazuje ok 700V na końcach uzwojeń, to samo z uzwojeniem częścią uzwojenia 290V, przejście jest. Brak napięcia względem środka "0V" Teraz mam fajny przycisk do papieru za 290PLN. W moich stronach w przewijanie nikt się już nie bawi. Osobiście przewijałem trafo ostatni raz do pracy dyplomowej w technikum jeszcze za komuny :D Przeprosiłem stare trafo 180V-0-180V (0,3A) i zastanawiam się jak ma wyglądać prostownik. Czy w miejsce obecnego wstawić normalnego Graetza? tak jak jest to na schematach w JCM 800 -100W? Ile będzie wynosiło napięcie po wyprostowaniu? Co z napięciem do regulacji Biasu, w 100W napięcie to jest ciągnięte z osobnego uzwojenia 100V, tu niestety takiej możliwości nie posiadam. Obecnie trafo jest podpięte i hula w układzie z dwoma diodami nic się nie grzeje, nic nie syczy, nic nie sprzęga. Ma to brytyjskie brzmienie mimo chińskich lamp :D Jak bym nie wiedział to myślałbym, że tak ma być. Jutro będzie próba z paką 4x Vintage V30 :D, tylko co z tym prostownikiem?

  • #24 17 Sie 2016 08:28
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe

    Jesli nowe trafo nie ma odczepu na bias to jak go zrobiłeś? Jesli pytasz o prostownik a wzmacniacz gra to jak go zrobiłeś? Czegoś nie rozumiem...

  • #25 17 Sie 2016 14:28
    verbatman
    Poziom 9  

    OK. Było późno więc chyba popełniłem błąd źle się wyraziłem. Więc krótko. W ramach przebudowy zakupiłem trafo z wtórnym 345-0-345 Tak jak jest w większości schematów np: Cariatone JCM 2204. Niestety podczas przedwczorajszych prób trafo się spaliło. Z tym trafem koniec nie wracam do niego (nikt mi go nie przewinie,sam nie mam zamiaru). Ale jest stare z uzwojeniem 180V-0-180Y. I dlatego zacytowałem twój wcześniejszy post w, którym piszesz,że trafo z 180V-0-180V jest OK tylko trzeba zrobić inny prostownik. Moje pytanie więc jaki? Czy wzorem niektórych schematów np. z Cariatone dla JCM800 100W ma być mostek Graetza? Czy coś innego? Obecnie mam podłączone napięcie z trafa 180-0-180 V do prostownika jednopołówkowego ( tak jak w schemacie) oraz bias pociągnięty z anodowego przez rezystor 220k i diodę. Gra ale jest źle bo napięcia są za niskie.Jeśli tak mam podpięty bias to też jest źle bo napięcie jest za niskie. Tez zapytałem co z wartością napięcia jeśli zmienię na prostownik dwupołwkowy (napięcie w praktyce nie ze wzoru). Czy jakiś zastosować inny układ?

  • #27 17 Sie 2016 18:54
    verbatman
    Poziom 9  

    Dzięki!!! Zacząłem sam grzebać, i niestety się pośpieszyłem bo powinienem przeczytać ważne zdanie z tamtego linku cytat:" To oczywiście nie rozwiąże braku sygnału z inwertera... I pamiętaj aby odpiąć środkowy odczep anodowego od masy....". Właśnie ten odczep :D nie odczepiłem i podgrzałem nieco trafo. Ten zapach smażonego lakieru, każdy elektryk go zna . Rdzeń jeszcze do tej pory oddaje ciepło. Trzeba być debilem żeby nie pomyśleć o takim szczególe, uwalić dwa transformatory w ciągu dwóch dni. Widocznie Pan L. Ogonowski dobrym drutem nawija swoje transformatory bo pomiar wykazał, że napięcia są OK. Na pewno w środku może być jakaś niespodzianka. Jutro przyniosę induktor to sprawdzę dokładnie. NA RAZIE WSZYSTKO DZIAŁA POPRAWNIE :D :D :D. Wracając do układu tamten schemat jest OK tylko,że wymagane jest dodatkowe uzwojenie do BIASU. Niestety takiego nie mam.

  • #28 17 Sie 2016 19:02
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe

    Na schemacie zamieszczonym w pierwszym poście z linka który podałem wczesniej, tez nie ma... jakbyś się przyjrzał to byś wiedział jak to się robi...

  • #29 17 Sie 2016 23:06
    verbatman
    Poziom 9  

    Właśnie próbowałem swój twór na z paczką 4x Celeestion Vintage 30. Podpięte zasilanie na 2x180V. Gada dobrze na jakieś 18W (na ucho). No i nic nie syczy nie odcina sygnału, brzmienie rasowe, trochę zamulone ale to pewnie sprawa napięcia.
    Ciesze się ,że trafo daje napięcie mim pojawienia się dymu. Przeanalizuje dzisiaj w pracy układ z linka. Ale pomyślę nad zakupem nowego trafa. Może firma Ogonowskiego przewija a jeśli to czy to się opłaca.

    Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

    Przeczytałem całą konwersację i "drogę przez mękę" tamtego konstruktora tylko dalej nie mogę zatrybić co z biasem. Różnica polega na tym że on posiada anodowe 190-0-190V oraz dodatkowe uzwojenie do biasu. Ja mam podobnie bo 180-0-180V ale dodatkowego uzwojenia nie posiadam. Jeśli podbije napięcie po mostku i kondensatorach do wartości 4XX to fajnie ale zasilanie biasu będę musiał odpiąć od anodowego i gdzie je podpiąć????

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME