logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego

Extremist89 02 Paź 2010 12:22 3114 15
REKLAMA
  • #1 8574694
    Extremist89
    Poziom 10  
    Witam.
    Chciałbym prosić was o pomoc bo już sam nie mam pomysłu co zrobić. Złożyłem wzmacniacz lampowy z tego schematu http://www.ceriatone.com/images/mods/JCM800_2204CeriatoneHalfPow.jpg (wykorzystałem montaż przestrzenny nie turret board, aby były jak najkrótsze połączenia). Po uruchomieniu wzmacniacza z głośników dobiega cichy syk a po sekundzie okropny nie do zniesienia pisk. Czy ma ktoś jakieś pomysły gdzie mogłem popełnić błąd??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8575098
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    Pokaż zdjęcia tego cuda.
  • REKLAMA
  • #3 8580699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 8586544
    Extremist89
    Poziom 10  
    Sorry, że tak długo nie dodawałem zdjęć ale zaczęły mi się wykłady na uczelni. To mój pierwszy wzmacniacz tak wiec proszę was o wyrozumiałość (pewnie dużo rzeczy jest do poprawy). Oto zdjęcia:

JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego
    JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego JCM 800 - Cichy syk i pisk po uruchomieniu wzmacniacza lampowego

Zrobię tak jak kolega napisał z odłączeniem tego kabla. Dam znać w sobotę czy się udało.
  • Pomocny post
    #5 8586663
    painlust
    Większość pająków robionych przez amatorów wygląda jak twój. Ja też tak kiedyś robiłem i kończyło się wzbudzeniami... Jest w necie tyle schematów montażowych na turetach, że grzechem było nie skorzystać, a ty popełniłeś ten grzech. Elementy nie powinny stać pionowo tylko leżej jak najbardziej płasko przy chassis. Przypominam o sprzężeniu zwrotnym które może być podłączone odwrotnie.
  • #6 8587979
    Extremist89
    Poziom 10  
    Naczytałem się, że mają być najkrótsze połączenia dlatego wybrałem "pająka". Cały czas sobie pluje w usta że nie zrobiłem tego na turretach. Dzięki za wskazanie błędów jak się nie uda ze sprzężeniem zwrotnym to będę przebudowywał i zrobię tak jak mówisz, że elementy będą płasko leżeć do chassis. Zobaczymy. Bo chyba kable od żarzenia i anodowe oddaliłem na odpowiednią odległość?
  • Pomocny post
    #7 8588215
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 8588596
    ivo666
    Poziom 14  
    Witam.
    Poprzednik ma świętą rację, to na 99,9 procent odwrotnie połączone sprzężenie zwrotne. Dość popularny błąd... Proponuje zacząć od korekty tegoż, z ew. regulacją głębokości sprzężenia. Daję 0,1 procenta na inne możliwości, mimo nagannego montażu
  • Pomocny post
    #9 8588729
    painlust
    Extremist89 napisał:
    Naczytałem się, że mają być najkrótsze połączenia dlatego wybrałem "pająka".

Jakbyś zamiast czytać pooglądał trochę zdjęć to byś zobaczył że spora ilość producentów akurat to ma w d***e, a kable pomiędzy turetem a podstawkami mogą mieć nawet 8cm.
  • #10 8605097
    Extremist89
    Poziom 10  
    OK. Zrobiłem tak ja napisaliście i udało się działa. Teraz pojawił się kolejny problem: gdy przekręcę potencjometr tonów na około 75% ucina mi całkiem wysokie tony. Drugi problem a właściwie pytanie przy ustawianiu biasu woltomierz ma być ujemne napięcie (pomiar na rezystorze 1R przy lampach EL 34)?
  • Pomocny post
    #11 8605698
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 8606317
    Extremist89
    Poziom 10  
    Tak chodzi mi dokładnie o to co napisałeś w podpunkcie A. Jeszcze zauważyłem, że Pot Presence praktycznie nie zmienia brzmienia wzmacniacza?? Wzmacniacz praktycznie nie "buczy" mimo montażu wyglądającego tak niechlujnie. Rozkręcałem potencjometry Volume na max i przy odłączonym kablu od wejść i "buczenie" zaczyna się przy przy prawie końcu zakresu pot Master Volume (zamierzam to poprawić).
  • #13 8606502
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 8608607
    jankazik
    Poziom 17  
    Ocena: 80
    ad c
    Jakiego typu potencjometr zastosowałeś? powinien być liniowy; w przypadku logarytmicznego może wystąpić podobny efekt, o którym piszesz.
  • #15 8615215
    Extremist89
    Poziom 10  
    Jest to potencjometr liniowy bo taki był na schemacie. Zrobię tak jak napisał kolega jusz. Odpiszę czy się udało w weekend bo wtedy wracam do domu i mam dostęp do wzmacniacza.
  • #16 8653506
    Extremist89
    Poziom 10  
    Dobra problem "ginących sopranów" zniknął po za ekranowaniu wskazanych wyżej przewodów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył wzmacniacz lampowy JCM 800 według schematu Ceriatone, jednak po uruchomieniu pojawił się cichy syk i nieprzyjemny pisk. Forumowicze zasugerowali kilka potencjalnych przyczyn, w tym odwrotne podłączenie sprzężenia zwrotnego oraz problemy z montażem, takie jak zbyt długie połączenia. Po wprowadzeniu poprawek, w tym zamianie przewodów do anod EL34 oraz ekranowaniu przewodów, problem z piskiem został rozwiązany, ale pojawiły się nowe trudności z tonami wysokimi. Użytkownik dowiedział się, że przy ustawianiu biasu na rezystorze 1R powinno występować napięcie dodatnie, co potwierdza prawidłowe ustawienie prądu spoczynkowego lamp.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA