logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nic nie umiem znaleźć w odbiorniku sdr, żadnych nasłuchów.

aktywny27 17 Cze 2016 14:40 1089 5
REKLAMA
  • #1 15749206
    aktywny27
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam. Kupiłem odbiornik sdr taki o niskim zakresie częstotliwości od 01 MHz do 1750 MHz i nic nie zbieram, tylko radio.
    Antenę bazową posiadam Radmor 32812/1 i może antena jest kiepska.
    I skonfigurowałem sobie tak jak było tu na forum i nic. Proszę o szczegółowe instrukcje.

Moderowany przez kriss51:

Sądząc po zapytaniu kompletnie nie wiesz o czym piszesz. Przeniosłem do odpowiedniego działu.

Załączniki:
    • Nic nie umiem znaleźć w odbiorniku sdr, żadnych nasłuchów. sdr.jpg (550.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15749425
    slu_1982
    Poziom 26  
    Ocena: 338
    Jest taki przycisk SQUELCH i wartośc od 0 do 100. Im wyższa wartość tym musi być mocniejszy sygnał by odblokować squelch-a. Squelch to blokada szumu. Gdy nic nie nadaje i jest ustawiony poprawnie to dźwięk jest zablokowany. Gdy pojawi się sygnał to odblokowuje się i słyszysz głos.

Edit. JAk najłatwiej to ustawić ? Ustawiasz sobie częstotliwość której chcesz słuchać, jak nikt nie gada, nie ma sygnału to klikasz na okienko squelch tak by się włączył i ustawiasz wartość blokady powoli w górę aż będziesz słyszał pojedyńcze "pyknięcia" i troszkę więcej. JAk ustawisz za dużo to słabe sygnały nie będą odblokowywały blokady i ich nie usłyszysz.
  • REKLAMA
  • #3 15750415
    aktywny27
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Jak mam wiedzieć że ktoś nadaje na innych częstotliwościach których jeszcze nie mam .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15750456
    belzebub24
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Kolego... @aktywny27 żartujesz??? Nie masz bladego pojęcia o podstawach. Skorzystaj najpierw z wujka Google i zapoznaj się z tematem za który się zabierasz. Ten dział się nazywa "Radiotechnika Początkujący" a nie "Radiotechnika Żłobek" A częstotliwości szukasz tak jak programów w telewizorze, przeszukując całe pasmo. Tyle że w przypadku nasłuchów to trochę trwa a cała zabawa jest dla cierpliwych :D
REKLAMA