logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Izolowane łożyska w silniku 90kW z falownikiem - czy warto?

wirtualnyjan 01 Sie 2016 09:34 3888 23
REKLAMA
  • #1 15842192
    wirtualnyjan
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Witam,

pewien producent proponuje nam założenie izolowanych łożysk do silnika 90kW sterowanego falownikiem, które ma na celu wydłużenie ich żywotności. Czy rzeczywiście jest to istotne przy takiej mocy, czy chce nas po prostu naciągnąć, a obce chłodzenie nam wystarczy?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15842225
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    A co masz problem z łożyskami skoro chcesz wymieniać?
    Izolowane są drogie ale zakłada się je jak są problemy, czyli częste i nieprzewidziane zużycia i awarie.
  • REKLAMA
  • #3 15842253
    wirtualnyjan
    Poziom 8  
    Dokładamy falownik. Po zapytaniu czy ten silnik może pracować z falownikiem odpowiedzieli, że tak, ale sugerują zastosowanie łożysk izolowanych.
  • #4 15842258
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    wirtualnyjan napisał:

pewien producent proponuje nam założenie izolowanych łożysk do silnika 90kW sterowanego falownikiem, które ma na celu wydłużenie ich żywotności. Czy rzeczywiście jest to istotne przy takiej mocy, czy chce nas po prostu naciągnąć, a obce chłodzenie nam wystarczy?

Problemy z łożyskami to najczęściej występująca przyczyna awarii silników zasilanych z falowników. Wszystkie podręczniki o tym trąbią. Zastosowanie łożysk izolowanych usuwa tę przyczynę.
  • #5 15842260
    wirtualnyjan
    Poziom 8  
    A czemu przy zastosowaniu falownika, co się wtedy niekorzystnego dla łożysk silnika dzieje?
  • Pomocny post
    #6 15842271
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    Poczytaj np. TUTAJ , albo wpisz sobie w Google treść swojego tematu.
  • #7 15842290
    wirtualnyjan
    Poziom 8  
    Czytałem to i znam temat. Zastanawiam się czemu dzieje się to w przypadku zastosowania falownika, który de facto tylko mniejsza napięcie i częstotliwość zasilania.
  • REKLAMA
  • #8 15842411
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1811
    Z powodu częstotliwości nośnej, częstotliwości kluczowania, carrier frequency czy jak kto chce to nazywać.
  • #9 15842553
    Poziom 43  
    Po pierwsze co to za napęd i dlaczego stosujecie nagle falownik , dosyś dużej mocy.
    Czy przewody wymieniliście na ekranowane?
  • #10 15842626
    wirtualnyjan
    Poziom 8  
    Jeszcze nic nie wymienialiśmy, dopiero się przymierzamy, przewody zostały stare, rozumiem żeby wymienić na ekranowane te za falownikiem a przed silnikiem?

Stosujemy falownik żeby uniknąć nagłych skokowych poborów mocy i oszczędzenia energii elektrycznej.
  • #11 15842803
    Poziom 43  
    wirtualnyjan napisał:
    Stosujemy falownik żeby uniknąć nagłych skokowych poborów mocy
    Ma się to sprawdzić?
  • #12 15843551
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    wirtualnyjan napisał:
    Jeszcze nic nie wymienialiśmy, dopiero się przymierzamy, przewody zostały stare, rozumiem żeby wymienić na ekranowane te za falownikiem a przed silnikiem?

Stosujemy falownik żeby uniknąć nagłych skokowych poborów mocy i oszczędzenia energii elektrycznej.

Uoooo paaanie. Za dużo nie naoszczędzasz.

Przewód do silnika MUSI być ekranowany.
    Przeanalizuj koszty przewodu, falownika, chłodzenia obcego (a być może silnika z chłodzeniem obcym - wykonanie we własnym zakresie nie jest takie proste).

I o co chodzi w tym skokowym poborze mocy? Nagłe przeciążenia? Jeśli tak, to może trzeba pomyśleć o zmianie sposobu napędu na paski klinowe...
  • #13 15843628
    Poziom 43  
    beam_beer napisał:
    Jeśli tak, to może trzeba pomyśleć o zmianie sposobu napędu na paski klinowe...

A co to da niby przy 90kW?

W ogóle co to za napęd po raz drugi już pytam?
  • #14 15844062
    beam_beer
    Poziom 23  
    Paski przy nagłych skokach obciążenia dostaną poślizgu i trochę zamortyzują nagły skok obciążenia/prądu. Mam 3 napędy o mocy 132kW, które działają w ten sposób, i w miarę to się sprawdza. Czasami trzeba paski wymienić, ale raz na pół roku da się to przeżyć.
    Ma to na celu wydłużenie żywotności głównie wyłączników silnikowych.
  • #15 15844119
    Poziom 43  
    beam_beer napisał:
    trochę zamortyzują nagły skok obciążenia/prądu.

Ale myślę ze zasilanie silnika jest wystarczające i taki nagły skok obciążenia to żadna rozpusta energii to po prostu odpowiedź na zapotrzebowanie.

Po drugie coraz więcej na forum pojawia się projektantów mających błędne założenia i błędne mniemanie działania napędu.
  • #16 15845535
    beam_beer
    Poziom 23  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    beam_beer napisał:
    trochę zamortyzują nagły skok obciążenia/prądu.

Ale myślę ze zasilanie silnika jest wystarczające i taki nagły skok obciążenia to żadna rozpusta energii to po prostu odpowiedź na zapotrzebowanie.

Po drugie coraz więcej na forum pojawia się projektantów mających błędne założenia i błędne mniemanie działania napędu.

No oczywiście, że wzrost obciążenia musi spowodować wzrost prądu. Fizyki nie zmienimy.

A z tymi projektantami, to dobrze nie jest.

Niedawno u mnie w robocie zakładaliśmy nowy wentylator. Wedle projektu miał być 11kW. Tak na chłopskie moje oko przynajmniej 2x za mały, tak więc położyłem przewód 4x10 tak na wszelki wypadek (4x4, góra 4x6 wystarczyłby).
    Po złożeniu tego wszystkiego okazało się, że nie działa i założyli turbinę 30 kW, ja musiałem zmienić przewód na 4x16 i dostałem opeer, że nie przewidziałem możliwości podłączenia większej mocy...
  • REKLAMA
  • #17 15845571
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 15845573
    wirtualnyjan
    Poziom 8  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    wirtualnyjan napisał:
    Stosujemy falownik żeby uniknąć nagłych skokowych poborów mocy
    Ma się to sprawdzić?

Wiadomo że nie uniknie się prądów rozruchowych, ale silnik na początku będzie mniej obciążony przy stosowaniu falownika.
  • #19 15845583
    Poziom 43  
    beam_beer napisał:
    A z tymi projektantami, to dobrze nie jest.

Kolego ja opier.... projektantów jak są na wizji lokalnej jak bure suki, przeważnie chłopcy nic się nie znają na robocie , kto im pozwala projektować ????

Toteż bez sensu posunięcia robią , np. pompa na pompowni basenu 7,5kW pracuje obciążona 6,8kW , tak na szybkości wziąłem cęgi i zmierzyłem, a chłopcy chcą dać falownik za parę kilo PLN i niby to ma dać oszczędność.
    Ja się pytam ich gdzie oszczędność a oni że niby falownik zmniejszy prędkość i będą oszczędności.
    To im mówię że jak zmniejszą prędkość to basen zakwitnie a oni jak cielęta w kółko powtarzają jak mantre swoje głupkowate wywody.
    A żaden nie miał cęgów żeby pomierzyć silnik.

A sam mieniałem świetlówki UV .

Totalnie mnie wk... jeden co do pompy zamiast pociągnąć kabel 25mm2 15kV zarządził silnik spalinowy.
    Ale nie przeszło to na szczęście bo gość był cienki jak nitka.
  • #20 15845614
    beam_beer
    Poziom 23  
    wirtualnyjan napisał:

Wiadomo że nie uniknie się prądów rozruchowych, ale silnik na początku będzie mniej obciążony przy stosowaniu falownika.

Wiadomo, że przy zastosowaniu falownika unikniesz prądów rozruchowych.

Coś kombinujesz jak koń pod górę.

Dodano po 5 [minuty]:

micho.no1 napisał:
    Czym napędzacie tą turbinę, przeciągiem w hali ? :lol:

Chętnie odpowiedziałbym na to pytanie, ale nie bardzo go rozumiem... Turbinę napędza silnik.
  • #21 15845643
    Poziom 43  
    beam_beer napisał:
    Chętnie odpowiedziałbym na to pytanie, ale nie bardzo go rozumiem...

To niby turbina wiatrowa napędzana przeciągiem w hali i generująca napięcie przy okazji. hehe.
  • #22 15845646
    wirtualnyjan
    Poziom 8  
    Bo po studiach brakuje praktyki. Tą praktykę zbiera się dopiero w pracy, niestety. Taki mamy system szkolnictwa.
  • #23 15845655
    Poziom 43  
    No nie wiem , sam też studiowałem tez miałem praktyki i w h.... późniejszej praktyki aż do dzisiaj ale jak się za co biorę to wiem jak to ma działać , a nie na samym początku sprzeczne założenia i cały projekt leży i kwiczy , bo gość brnie coraz bardzie w bagno.

Czy ludzie nie znają praw fizyki , nie wiedzą jak świat działą i jak go okiełznać? So?
  • #24 15845671
    wirtualnyjan
    Poziom 8  
    A macie do zaproponowania jakieś ciekawe, godne polecenia książki/szkolenia?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania izolowanych łożysk w silniku 90kW z falownikiem, które mają na celu wydłużenie ich żywotności. Uczestnicy forum podkreślają, że problemy z łożyskami są częstą przyczyną awarii silników zasilanych z falowników, a zastosowanie łożysk izolowanych może pomóc w ich eliminacji. Wskazują również na konieczność użycia ekranowanych przewodów oraz analizują koszty związane z falownikiem i chłodzeniem. Pojawiają się pytania o zasadność stosowania falownika oraz o wpływ częstotliwości kluczowania na łożyska. Wiele osób zwraca uwagę na błędne założenia projektantów, które mogą prowadzić do nieefektywności systemów napędowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA