Witam posiadam spawarkę inwertorową i problem polega na tym że w momencie załączenia pobiera dość spory prąd przez co bezpiecznik 25A(B) w rozdzielni wybija (topikowych o tych samych parametrach nie pali) jednak jeśli 3 razy pstryknę bezpiecznikiem i spawarka ,,ruszy'' to mogę na tym bezpieczniku spawać nawet z pełną mocą.
Moim pomysłem jest to aby dorobić do niej układ łagodnego startu.
Założenie jest takie aby na zasilaniu dać rezystor dużej mocy a obok niego przekaźnik, w momencie załączania prąd płynął by przez rezystor a np. 5sek po załączeniu rezystor byłby zwierany przez przekaźnik i spawarka już by była ,,normalnie zasilana''
I moje pytanie jest takie czy takie zasilanie na rozruch poprzez rezystor może być szkodliwe dla spawarki czy wręcz przeciwnie ?
Moim pomysłem jest to aby dorobić do niej układ łagodnego startu.
Założenie jest takie aby na zasilaniu dać rezystor dużej mocy a obok niego przekaźnik, w momencie załączania prąd płynął by przez rezystor a np. 5sek po załączeniu rezystor byłby zwierany przez przekaźnik i spawarka już by była ,,normalnie zasilana''
I moje pytanie jest takie czy takie zasilanie na rozruch poprzez rezystor może być szkodliwe dla spawarki czy wręcz przeciwnie ?