logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny?

Brykiecik 21 Sie 2016 11:00 2277 26
REKLAMA
  • #1 15881355
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Ocena: 53
    Witam wszystkich, mam pytanie. Posiadam procekprocesor Q6600 i pewnego razu chciałem zobaczyć jakie ma temperatury. I tu zdziwienie, każdy program pokazuje mi inne temperatury, jak to możliwe? Mogą być okłamane? Według mnie temperatury z HWMonitor są ostro przesadzone, bo radiator jest letni a jest dobrze i mocno zamocowany z świeżą pastą.
    Dodaję zdjęcia dla porównania. Proszę o pomoc jakim programem mam się sugerować jeśli chodzi o temperatury prockaprocesora.
    Pozdrawiam;
    Załączniki:
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? temp.jpg (364.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15881962
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Z tego co widzę tylko HWmonitor daje inny wynik.
    Należy przede wsztstkim zainstalować najnowsze sterowniki do płyty głównej i dla pewności można pobrać program CoreTemp. Współpracował ze wszystkimi płytami głównymi z jakimi miałem do czynienia kiedy to chociażby SpeedFAN się wykładał.
  • #3 15881984
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Sterowniki z płyty są ok, zainstalowałem jeszcze CoreTemp, teraz to dopiero można się potracić i widać jak programy kłamią.
    Załączniki:
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? temp2.jpg (444.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15881988
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 749
    Trochę to dziwne. Posiadam HWMonitor od praktycznie zawsze i tylko on najbardziej nie przekłamuje i to tym temperaturom przynajmniej ja ufał bym najbardziej.
    Zrób na początku to co kolega wyżej podpowiedział.
  • REKLAMA
  • #5 15881999
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Jak na razie to SpeedFan i RealTemp pokazują takie same temperatury.
  • Pomocny post
    #6 15882003
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    BIOS powinien dawać możliwość sprawdzania temperatury w zakładce hardware monitor, w tym wypadku ufałbym tylko tej opcji i porównał wyniki do programów, niech wygra ten którego wynik zbliży się do tego z BIOS.
    Obstawiam jednak, że jakiś proces upośledza działanie tych programów. Przeskanuj komputer za pomocą Mbam.
  • Pomocny post
    #7 15882005
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Sprawdź, jeśli jest u producenta płyty. Będzie najbardziej miarodajny.
  • #8 15882027
    Brykiecik
    Poziom 11  
    BIOS....a dobre, roześmiałem się do łez. Jest taki mały problem. Mój Bios to pustynia, dosłownie. Tutaj można tylko sprawdzić mnożnik i taktowanie rdzenia oraz ilość zainstalowanej pamięci RAM, ustawić datę i godzinę oraz zmienić Boot. :shii: Nawet nie ma funkcji OC, o podglądzie temperatur już nie mażę :not:

Dodam jeszcze że mam świeżo postawiony system, na poprzednim systemie było to samo :D
    Załączniki:
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? DSC_0077.JPG (973.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 15882054
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Co to za płyta?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 15882066
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Nazwa płyty : MS-7358
    Dodaję jeszcze zdjęcie.
    Załączniki:
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? a.jpg (63.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 15882185
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    To OEM dla Mediona.
    BIOS uboższy niż w oryginale.
    https://www.msi.com/Motherboard/support/Q35MDO.html#down-manual
    BIOS Awarda i pokusiłbym się o edycję Modbinem, żeby odblokować opcje.
  • #12 15882237
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Wszystko fajnie ale jednak boję się że coś uszkodzę i będę miał po płycie, a tego bym ni chciał :|
    Jest to ryzykowne?

A tak konkretnie to co mam zrobić?
  • #13 15882243
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Ryzyko jest zawsze. Jego poziom zależy od poziomu wiedzy kolegi.
  • #14 15882261
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    To i tak nic nie da. Temp. w BIOS to temperatura odczytana czujnikiem na płycie. Temp. rdzeni pochodzi z czujników w samym CPU. I te dwie temperatury w prawdzie korelują ze sobą a jak korelują to już zależy od konkretnego zestawy (płyta plus procesor) i na dodatek nie tylko model ale wręcz sztuka (zwłaszcza czujniki w CPU są mało precyzyjne bo i nie po to są żeby coś mierzyć dokładnie tylko po to żeby przed przegrzaniem chronić).
    Odczyt temperatury rdzenia jest pośredni jako dystans do Tjmax - Tjmax jest wartością domniemaną każdy program zgaduje ją na podstawie doświadczenia innych userów. Sporadycznie wyciekają te wartości od intela.
    Tjmax jest różna dla różnych modeli CPU a czasem różna nawet dla różnych rewizji tego samego CPU.
    HWmonitor to ostatni program jakiemu wierzę. Prostacki, antyczny, niefunkcjonalny.
    Pokaż odczyty z HWiNFO w trybie "sensor only".
    Pokaż pierwszą zakładkę z CPU-Z
  • REKLAMA
  • #15 15882278
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Tu na zdjęciu programy o które prosiłeś.
    Odpaliłem wszystkie programy do porównania.

Jak widać programy SpeedFan, HWiNFO i RealTemp podają takie same temperatury.
    Załączniki:
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? Jejku ale syf.jpg (512.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #16 15882313
    310artur
    Poziom 43  
    HWmonitor za Tjmaks przyjął 100, realtemp, HWiNFO i speedfun przyjął 90 natomiast Coretemp zdaje się przyjął 80.
    Pewne jest że Tjmax jest między 80 a 90 stopni. Czasem są informacje żeby ustawić 85 stopni. Znalazłem też info jakoby rewizje B2,B3,L2 miały Tjmax na poziomie 80 stopni natomiast rewizje G0 i M0 na poziomie 90 stopni.
    Nie pokazałeś jaką temperaturę CPU odczytuje HWiNFO czujnikiem na płycie głównej.
  • #17 15882326
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Nie wiem czy to zdjęcie coś zmieni. W poprzednim poście w HWiNFO zjechałem do temperatur prockaprocesora.
    Załączniki:
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? fed.jpg (280.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #18 15882423
    310artur
    Poziom 43  
    Zmieni - temperatura tu widoczna to temperatura którą możesz odczytać w BIOS.
    Z płyty masz 47-49 stopni. Z procesora 48-55. Wygląda więc że Tjmax dla twojego procesora to 90 stopni i odczytom z HWiNFO realtemp i speedfun możesz wierzyć.
    Temperatura rdzeni jest zwykle 5-10 stopni wyższa od temperatury odczytanej z płyty głównej. Czasem to dla każdego rdzenia wygląda trochę inaczej bywa że nawet 5-6 stopni różnicy jest. Ale to normalne tak już mają te procesory core intela wszystkie. U ciebie też ostatni rdzeń jest chłodniejszy od pierwszego o 2-3 stopnie. U mnie 1 rdzeń jest cieplejszy od 2 i 4 o 6 stopni zawsze. Tak już jest zależy od sztuki procesora.

Temperatury masz wysokie i oba odczyty to potwierdzają. Wysoki odczyt z płyty i wysoki z CPU. Widać chłodzenie kiepskie (pewnie box intela) a może i źle zamontowane albo na kijowej paście.
  • REKLAMA
  • #19 15882653
    Brykiecik
    Poziom 11  
    No z chłodzeniem ta na razie straszna lipa. Dostałem tego kompa z wentylemwentylatorem takim jak na zdjęciu numer 22 i 11, ale wentylator Cooler Master maksymalnie (przy grach) osiągał największą prędkość, czyli aż 4350 obr/min. Z takimi obrotami nie grało się przyjemnie, dźwięków z gry w ogóle nie było słychać, wszyscy domownicy już wiedzieli że gram na kompie bo było go słychać dosłownie wszędzie! W salonie, kuchni, sypialni, a nawet przy otwartym oknie na placu! No i nie wytrzymałem. Wykręciłem ten wentylator Cooler Master i w jego miejsce przymocowałem inny też 92 mm wentylator który kręci cały czas na 12V (2 pin). I uwierzcie, że temperatury w cale nie są wyższe, ale za to jaka cisza w kompie.

W przyszłości będę rozmyślał nad nowym chłodzeniem Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev 2.0. I nieważne jakie będzie miał obroty, wentylator jest niesłyszalny nawet przy maksymalnych obrotach.

I wiem że da radę spokojnie schłodzić ten procaprocesor, bo aktualnie mam takie chłodzenie, jak na zdjęciu numer 33, czyli takie sobie, ale i tak nie jest najgorzej :D

Co Wy o tym myślicie ?

PS. Z tyłu obudowy dojdzie niebawem wentylator 12 cm który będzie wyciągał ciepło na zewnątrz obudowy. Komp do tego czasu jest i będzie otwarty.
    Załączniki:
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? 33.JPG (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? 22.JPG (436.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Intel Q6600 - różne odczyty temperatur, który program jest wiarygodny? 11.JPG (686.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 15882690
    310artur
    Poziom 43  
    Masz tunel na bocznej ścianie? Jeśli nie to temperatury są dobre. Znaczy lepsze nie będą na tym układzie. Wentylator na tyle coś pomoże też. To chłodzenie to ogólnie średnio się nadaje na ten procesor. Mały niski radiator a to przecież niezgorszy grzejnik jest.
    Arcitic to dobry wybór ale są równie dobre chłodzenia tańsze. Ja akurat mam tego arctica ale faktycznie są tańsze o identycznej konstrukcji jak SilentiumPC Spartan 3 np.
  • #21 15883015
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Niestety ale nie mam tunelu na ściance bocznej, ta obudowa to zwykły blaszak :shii: . Teraz komputer jest otwarty do czasu aż dokupię 12 cm wentylator, wtedy dopiero go zamknę. A później to już inne chłodzenie mam w planach kupić jak już wcześniej wspomniałem.

No to teraz, gdy już mogę wierzyć w temperatury podane przez program RealTemp, to mogę powiedzieć, że temperatury nie są najgorsze patrząc na te chłodzenie wykonane domowym sposobem :P

Między Arctic'em a Spartan'em nie ma już dużej różnicy cenowej (liczę z dostawą).
    Nawet oba chłodzenia mają takie same maksymalne obroty (Arctic ~1900 obr/min, Spartan ~ 2000 obr/min).

A jak już masz tego Arctic'a to mógłbym się dowiedzieć z jakim prockiemprocesorem go używasz i jak tam z głośnością pracy i temperaturami? Ponoć ten Arctic o którym wcześniej wspominałem przy maksymalnych obrotach jest prawie niesłyszalny (wyczytałem z opinii), czy to prawda?
  • #22 15883109
    310artur
    Poziom 43  
    Nie prawda choć cichy jest. Przy czym jak każdy markowy on szumi nie wyje czy tam buczy. A tego efektu się już nie da wyeliminować. No i to taki biały szum, nie jest irytujący jak te intelowskie które hałasują okropnie na max obrotach. Powyżej 2000RPM szum zawsze będzie, a mój dobija 2250RPM tylko mój ASUS P5Q może coś źle czytać obroty (poniżej np. 1000 pokazuje już bzdury). Ja go mam na Xeonie E5420 podkręconym do 3.0GHz. Przy zwykłej pracy wentylator działa na małych obrotach. Maksymalne osiąga tylko w benchach CPU w zasadzie ale w cięższych grach potrafi przekroczyć 2000RPM. Temperatury maksymalne 60-65 stopni w intelburntest 55 w normalnych ciężkich zadaniach, minimalne 29-30 stopni ale napięcie rdzenia jest sztywno ustawione na 1,2V z opcją "lead line calibration" czyli nieważne jakie obciążenie płyta niweluje Vdrop i napięcie rdzenia zawsze jest 1,2V. Na bazowych i napięciu na auto to w spoczynku było sporo mniej nawet 25 a w pełnym obciążeniu podobnie.
    A i to temperatury odczytane z czujnika płyty głównej. Bo na rdzeniach moja sztuka procesora ma spore rozbieżności. Najchłodniejszy to plus 4 stopnie do tego, a najcieplejszy to plus 10 nawet.
  • #23 15883144
    Brykiecik
    Poziom 11  
    Czyli mogę spokojnie brać go pod uwagę przy moim prockuprocesorze?

Edit.
    Poprawiłem w postach nazewnictwo.
    Nie używaj slangu (proc, wentyl). To forum serwisowe, dbaj o poprawność nazewnictwa.
    RADU23
  • #24 15883200
    310artur
    Poziom 43  
    Nic lepszego nie kupisz chyba że te wypasione konstrukcje. Ten typ to w zasadzie nie ważne jaka firma i jaki model bo to zawsze 3 rurki i 2200RPM. Patrz tylko żeby kupić pełen zestaw mocowań bo czasem jest okrojony pod jeden socket.
  • #25 15883442
    Brykiecik
    Poziom 11  
    No dzięki za radę bo ja muszę nabyć z mocowaniem na socket 775 :D

Jeśli do wieczoru nic się nie zmieni, zamykam temat.
  • #26 15884354
    310artur
    Poziom 43  
    Brykiecik napisał:
    z mocowaniem na socket 775

Rada polega na tym żebyś nabył z kompletem mocować. Komputer możesz zmienić a chłodzenie zostanie. To długowieczny sprzęt a na dodatek widać potrafisz coś sam naprawić więc jak wentylator zacznie szwankować wystarczy umocować nowy 9cm wentylator od np. AAB i kolejne lata masz cicho i wydajnie. Ja mam jeszcze w zapasie chłodzenie arctika pro 4 takie starsze z 2 rurkami i na nim przyczepiony wentylator od AAB właśnie. Działa to lepiej niż w oryginale ;)
  • #27 15885052
    Brykiecik
    Poziom 11  
    No no będę się starał o cały komplet :D Dzięki wszystkim za udzielone rady i chęć pomocy mi. :spoko:
    Zamykam temat. :bye:
    Pozdrawiam. :shii:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada procesor Intel Q6600 i zauważa różnice w odczytach temperatury z różnych programów monitorujących, takich jak HWMonitor, CoreTemp, SpeedFan i RealTemp. Wskazano, że BIOS płyty głównej może nie oferować dokładnych odczytów temperatur, a różnice mogą wynikać z różnych wartości Tjmax dla różnych rewizji procesora. Użytkownicy sugerują korzystanie z HWiNFO oraz RealTemp jako bardziej wiarygodnych źródeł. Problemy z chłodzeniem są również poruszane, a użytkownik planuje wymianę wentylatora na Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev 2.0, aby poprawić wydajność chłodzenia. W dyskusji podkreślono znaczenie odpowiedniego montażu chłodzenia oraz użycia właściwej pasty termoprzewodzącej.
REKLAMA