logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel Core i5-4690K - jak uruchomić wszystkie 4 rdzenie w msconfig?

genzoo 30 Sie 2016 23:07 5139 6
REKLAMA
  • #1 15902245
    genzoo
    Poziom 2  
    Problem jest następujący: na moim komputerze jest zainstalowany intel core i5-4690k z czterema rdzeniami. W Uruchom/msconfig/rozruch/ustawienia zaawansowane są tylko 2 procesory do wyboru. Zależy mi jednak żeby chodził ze wszystkimi czterema rdzeniami. Jak mam uruchomić wszystkie ?
  • REKLAMA
  • #2 15902257
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Jak wejdziesz w Menadżera Urządzeń-Procesory to co tam masz?

genzoo napisał:
    tylko 2 procesory do wyboru

Dlaczego system miałby korzystać wg.Ciebie ze wszystkich 4?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15902291
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    No i system widzi prawidłowo 4 rdzenie, ale nadal nie rozumiem
    sosarek napisał:
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 15902296
    genzoo
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Jak wejdziesz w Menadżera Urządzeń-Procesory to co tam masz?

genzoo napisał:
    tylko 2 procesory do wyboru

Kiedyś miałem wszystkie uruchomione. Oddałem do informatyka bo nie startował systemu... ale to w sumie mało ważne. Jak dostałem mój komputer z powrotem to były 2 rdzenia i komputer bardziej ścinał (100% cpu)... Wydaje mi się, że uruchomienie wszystkich rdzeni pomoże.
  • #6 15902315
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8296
    genzoo napisał:
    W Uruchom/msconfig/rozruch/ustawienia zaawansowane są tylko 2 procesory do wyboru.

No i jest to prawidłowe ustawienie. Masz i tak tylko jeden procesor w swojej maszynie. Nie myl ilości procesorów i rdzeni.
    Przy okazji większość "domowych" wersji Windowsa obsługuje od 1 do 2 fizycznych procesorów, dlatego nie możesz tam ustawić czterech.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem wszystkich czterech rdzeni procesora Intel Core i5-4690K w systemie Windows. W ustawieniach msconfig dostępne są jedynie dwa rdzenie. Inni uczestnicy dyskusji zauważają, że system może prawidłowo rozpoznawać cztery rdzenie, ale ograniczenia mogą wynikać z wersji systemu operacyjnego, który obsługuje tylko do dwóch fizycznych procesorów. Użytkownik wspomina, że po oddaniu komputera do serwisu, uruchomione zostały tylko dwa rdzenie, co powoduje problemy z wydajnością. Sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak użycie HWiNFO do monitorowania wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA