Witam!
Kmiller002 napisał: Jakie ciekawe rozwiązania warto przemyśleć i ewentualnie wdrożyć? Jakieś ciekawe rozwiązania i dobre rady?
Zwykle ciekawe rozwiązania bywają ograniczane kosztami ich zainstalowania.
Dorzucę trzy grosze bo jestem w trakcie remontu domku z poprzedniej epoki więc - mam teraz sporo kucia.
Przy odpowiednim przemyśleniu wszystkich instalacji w trakcie budowy można tego uniknąć. To bardzo ważne.
Do tego o czym pisali poprzednicy dodałbym może jeszcze:
- ustalenie do czego każde pomieszczenie ma oraz MOŻE służyć jeżeli np.
rodzina się powiększy

lub nie daj Boże goście się na chałupę zwalą

-
wtedy jakieś dodatkowe gniazda zasilania, LAN i TV mogą się przydać,
- dokładnie przemyśleć chyba obecnie najbardziej prądożerne pomieszczenie jakim jest kuchnia żeby się nie okazało, że będzie problem z ilością potrzebnej mocy,
dzisiaj może jest tylko czajnik bezprzewodowy ale jutro - płyta grzewcza (oby jedna ) , zmywarka, piec konwekcyjny i inny drobiazg plus obowiązkowo TV ( seriale albo mecz ) oraz oświetlenie nad,pod i obok szafek, wyciąg i co tam jeszcze. Na pocieszenie zwykle część instalacji jest pod kafelkami więc jak coś zabraknie no to ... śpisz na wycieraczce.
- z łazienką j.w. może jedynie bez TV

ale co niektóre kabiny też potrzebują zasilania,
- zweryfikować którędy do domu "wejdą" media - prąd, kablówka, telefony itd. żeby się nie okazało, że instalacje przyłączeniowe ze dwa razy oplotą dom zanim trafią do właściwych urządzeń,
- i chyba nie należy oszczędzać na ilości kontaktów co może nieco zmniejszy często spotykaną konfigurację : gniazdo na ścianie -> listwa zasilająca kalafior -> 5 listew zasilających żeby ze 20 gniazd było za telewizorem.
A i tak zabraknie gniazda na odkurzacz chyba, że to odkurzacz centralny.
Nota bene odkurzacz centralny to fajna rzecz tylko ... kucia sporo.
No i faktycznie nawet gdyby dzisiaj nie było na pewne rzeczy środków zostawić/przygotować peszle z pilotami do poprowadzenia instalacji.
No i oczywiście nie oszczędzać na kablach czyli nie kłaść byle czego i o mniejszym przekroju ale to chyba oczywiste. Wspominam o tym bo niejedno widziałem.
To chyba tyle ale może na pocieszenie powiem, że i tak po wszystkim się
może okazać, że coś zostało zapomniane lub technika wynalazła nową ciekawostkę, na którą skrupulatnie przemyślana instalacja nie jest przygotowana.
Samo życie.
Pozdrawiam
P.