logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSC P4020 + Moduł GSM Q-Sigma v2.4 jak podłączyć

Nullatur 26 Paź 2016 00:09 1722 12
  • #1 16018922
    Nullatur
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witajcie.

Siedzę nad instalacją drugi tydzień. Wcześniej próbowałem sam dojść do rozwiązania ale czas w końcu ogłosić klęskę.

Sam alarm generalnie opanowałem - problem pojawił się przy chęci podłączenia modułu GSM

DSC P4020 + Moduł GSM Q-Sigma v2.4 jak podłączyć DSC P4020 + Moduł GSM Q-Sigma v2.4 jak podłączyć DSC P4020 + Moduł GSM Q-Sigma v2.4 jak podłączyć DSC P4020 + Moduł GSM Q-Sigma v2.4 jak podłączyć

Jak widać listwa z pinami jest podpisana zupełnie inaczej niż reszta modułów na rynku.

Czy ktoś byłby w stanie naprowadzić mnie jak go podłączyć z moją centralką?
    Przykładowe zdjęcie centralki:

DSC P4020 + Moduł GSM Q-Sigma v2.4 jak podłączyć
  • #2 16019214
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 659
    Jeżeli nie masz dodatkowego expandera wyjść (PC4216) to masz do wykorzystania trzy wyjścia na płycie: BELL oraz PGM1 i PGM2. Aby to zintegrować z modułem możesz zastosować przekaźniki sterowane z tych wyjść. W przypadku BELL równolegle z sygnalizatorem a w przypadku PGM1,2 cewka pomiędzy +AUX (+SAUX) i wyjście. Pamiętaj, że PGM'y mają obciążalność tylko 50mA.
    Oczywiście -jak sama nazwa wskazuje - PGM'y trzeba zaprogramować funkcjonalnie.
    Wyjścia (styki) przekaźników podłączasz np. pomiędzy COM i Z1,Z2,Z3 modułu.
  • #3 16019243
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15524
    Nullatur napisał:
    Jak widać listwa z pinami jest podpisana zupełnie inaczej niż reszta modułów na rynku.

Jak inna?
    Zaciski prawie takie same jak w centrali:
    AC - zasilanie z transformatora, B+/- do podłączenia akumulatora rezerwowego, Z1-Z8 wejścia alarmowe, OUT1-3 programowalne wyjścia alarmowe.
    Ot, cała filozofia. Kabel do programowania i oprogramowanie posiadasz?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 16019253
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 659
    Wyjścia modułu OUT 1,2,3 na podobnej zasadzie ale w drugą stronę czyli cewki przekaźników (max.50mA) pomiędzy + zasilania i wyjścia modułu, a styki do wejść Zx i COM w centrali.
  • #5 16067040
    Nullatur
    Poziom 10  
    Okey, a teraz pytanie z zupełnie innej beczki.
    Kwestia DOZIEMIANIA - ktoś miał podobny błąd w centrali?

Uziemienie w gniazdku jest.
    Uziemienie podłączyłem jak instrukcja zalecała do EGND. - Błąd
    Zwiększyłem przekrój przewodu uziemienia bo w instrukcji zalecali minimum 1,6mm - Błąd
    Brak opcji wyłączenia doziemiania w centrali.
    Brak jakichkolwiek opisów w necie o tym problemie.
    Dwóch serwisantów pytałem co jest grane to każdy na początku ze zdziwieniem zapytał - A CZEMU NIE SATEL?? A później skwitował że nie spotkał się z takim problemem...

Nie mam już pomysłu...
  • #6 16067198
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam.
    Centralka jak centralka - DSC do ogarnięcia na obiekcie..
    Ale przejął bym się bardziej nadajnikiem GSM.
    Cytat:
    Kabel do programowania i oprogramowanie posiadasz?

Gdzie znajduje się ta instalacja ?

Pozdrawiam.
    Paweł.
    Smart Electronic - Systemy Zabezpieczeń i Automatyki Domowej
    Smart Electronic
  • #7 16067676
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Nullatur napisał:

Nie mam już pomysłu...

Odpinaj po kolei wszystkie kable, łącznie z zasilaniem (zostaw na akumulatorze). Zobacz kiedy zniknie usterka doziemienia.
  • #8 16067802
    Nullatur
    Poziom 10  
    Odpinałem po kolei wszystkie czujniki, syrenę, wyłączyłem AC i ......
    W międzyczasie pomyślałem czy uziemienie jest aktualne (stary budynek) okazało się po prostym teście że uziemienie jest do zera... wkur...em się i wziąłem przedłużać, wiertło i kabel - zrobiłem uziemienie zza drzwi. Niestety nadal to samo.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Moderowany przez jimasek:

3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

• #9 16068008
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16068018
    Nullatur
    Poziom 10  
    Centrala jak i moduł jeszcze przed montażem zamontowana była na oryginalnych plastikowych kołkach. Połączenie uziemienia -> Obudowa -> EGND na samym początku było - później je również odpiąłem.

Wiem że Satel jest najpopularniejszy tym bardziej DSC stanowi obecnie wyzwanie.
  • #11 16068468
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam.
    DSC nie jest wyzwaniem, lecz nie wszyscy się go podejmują.
    Satel jest tani i z Polski
    DSC jest stabilniejsze i "trudniejsze" od Satela dlatego jest wybierane przez elektryków i instalatorów o mniejszym doświadczeniu, ale do rzeczy..

Cytat:
    PC4020A wer. 3.3 - Instrukcja obsługi
    DOZIEMIENIE - komunikat informuje o doziemieniu wejść lub zasilania centrali alarmowej.

Podłącz centralkę na Akumulatorze, manipulator na krótko do płyty, i odpal bez połączonych linii, wyjść, trafa, itd. Sam manipulator.
    Dalej masz usterkę ?
    Poodpinaj rezystory, może tu masz problem ? (mało prawdopodobne)

Smart-electronic.net
  • #12 16070302
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16080965
    Nullatur
    Poziom 10  
    Wszelkie próby rozwiązania problemu doziemienia nie dały rezultatu - możliwe uszkodzenie centrali.
    Centrala wraz z modułem Q-Sigma zostały podłączone i zaprogramowane przez fachowca którego serdecznie polecam (instalmed.pl)

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmagał się z podłączeniem modułu GSM Q-Sigma do centrali alarmowej DSC P4020. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie wyjść BELL oraz PGM1 i PGM2 do integracji z modułem, a także podłączenie przekaźników. Wskazano na podobieństwo zacisków w module i centrali oraz konieczność programowania wyjść. Pojawił się również problem z doziemieniem, który nie został rozwiązany, co sugerowało możliwe uszkodzenie centrali. Ostatecznie instalacja została poprawnie podłączona i zaprogramowana przez specjalistę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA