logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

micro- Sterowanie światłem, przekaźniki a 74hc595?

Aimon 29 Lis 2016 10:45 1005 9
REKLAMA
  • #1 16093034
    Aimon
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Chce zrobić sterowanie światłem 8 lamp i 1 zasilacz :)
    Ma się załączać jak ktoś otworzy drzwi albo furkę i każda lampa po kolei, w zależności od tego, które z wejść zostanie otwarte. Jak by samym kodem się nie przejmuję, co ilością wyjść. Nie znam się na elektronice, potrzebowałbym taki rejestr? (nie wiem czy to dobre słowo) gdzie podaje mu bity a on mi włącza na tyle portów. Np na interface onewire. Myślałem nad interfacem przesuwnym 74hc595 bo takowy posiadam, ale nie wiem jak będzie reagować z przekaźnikami.
  • REKLAMA
  • #2 16093049
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Rozumiem, że chcesz go zastosować bo brakuje Ci wolnych pinów w mikrokontrolerze?

Możesz go spokojnie wykorzystać, ale przekaźników do niego zapewne nie podłączysz bez użycia dodatkowo tranzystorów. Jakie konkretnie przekaźniki chcesz użyć?
  • REKLAMA
  • #3 16093050
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Aimon napisał:
    Myślałem nad interfacem przesuwnym 74hc595 bo takowy posiadam, ale nie wiem jak będzie reagować z przekaźnikami.

Jak najbardziej będzie ok ale będziesz miał mały prąd wyjściowy, wystarczy na wyjście rejestru podłączyć bufor (uln2003) i będzie działać.
  • #4 16093112
    Aimon
    Poziom 10  
    dondu napisał:

Jakie konkretnie przekaźniki chcesz użyć?

Mam taką szynę z 8 przekaźnikami standardowe do arduino
    5V 8 Channel Relay Module Board for Arduino PIC
    Each one needs 15-20mA Driver Current.
    Equiped with high-current relay : DC30V

Bez buforu uln2003 się nie obędzie ?
  • #5 16093298
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Nie potrzebujesz dodatkowych ULN2003. Szymon wskazał je, bo nie wiedział, że masz gotową płytkę z transoptorami.
    Możesz bezpośrednio z 74HC595 sterować tą płytką.
  • REKLAMA
  • #6 16130739
    Aimon
    Poziom 10  
    Wracam do tematu :) teraz problem softu i projektowy
    Wszystko fajnie zrobiłem sobie to na 2 przerwania, drzwi i furtka. Ale chciałbym rozszerzyć o 3 wejście bramę. I teraz da się to jakoś rozwiązać bez zamiany kontrolera na model wyższy?
  • #7 16130854
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    @Aimon jak czytam Twoje posty to naprawde nie rozumiem o co chodzi. I nie mam na myśli wiedzy technicznej tylko o to ze po prostu nie potrafisz kompletnie przedstawić swojego problemu. Nie wiem gdzie już to napisałeś (bo może napisałeś) ale jakie arduino masz obecnie? Zakładam ze robisz to na arduino bo tutaj umieściłeś post. Co dokładnie masz do niego podłączone. Od tych rzeczy powinieneś zacząć a trzeba je od Ciebie wyciągać niemal siłą...
  • REKLAMA
  • #8 16130906
    Aimon
    Poziom 10  
    ditomek napisał:
    @Aimon... ale jakie arduino masz obecnie?

Może masz rację, ale dodałem jako kontynuację tematu. Przy zakładaniu tematu w pierwszej kolejności podaje się model, tak jest domyślnie pole. więc wpisałem micro, no cóż, może nie jest to zbyt czytelne.

A więc, Posiadam Arduino micro
    Na chwilę obecną mam podłączona moją 5V DC Relay Modules
    do portów 4-12, będzię to podłączone przez 74hc595 w późniejszej wersji.
    Na porty przerwań odpowiednio, 2 oraz 3 podaje sygnał i wyzwali mi to sekwencje świecenia.

I teraz zastanawiam się nad dodaniem 3 przerwania z kolejnego wejścia, jednak micro nie ma 3 przerwań.
  • #10 16131342
    Aimon
    Poziom 10  
    ditomek napisał:
    dlaczego taki prosty projekt robisz na przerwaniach?

Chciałem zejść jak niżej prądowo :) czyli zrobić to normalnie jak przyciski?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć system sterowania oświetleniem dla 8 lamp, które będą włączane w zależności od otwarcia drzwi lub furtki. Zastanawia się nad użyciem rejestru przesuwnym 74HC595 do sterowania przekaźnikami, jednak nie jest pewien, jak podłączyć przekaźniki do tego układu. Odpowiedzi sugerują, że 74HC595 można użyć, ale wymaga to dodatkowych tranzystorów lub buforów, takich jak ULN2003, aby obsłużyć prąd wymagany przez przekaźniki. Użytkownik posiada moduł przekaźników 5V 8 Channel Relay Module Board, który wymaga 15-20mA na przekaźnik. W dalszej części dyskusji użytkownik rozważa dodanie trzeciego wejścia do systemu, mimo ograniczeń w liczbie przerwań w modelu Arduino Micro, który wykorzystuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA