Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Integra 64 + ETHM-1 plus - centrala nie wykrywa modułu ETHM-1 plus

halo6 03 Jan 2017 19:29 3423 6
Optex
  • #1
    halo6
    Level 7  
    Witam,

    Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego tematu dlatego zakładam nowy. Jak ominąłem podobny temat to przepraszam i proszę o link z podobnym problemem.
    Mam zainstalowaną przez firmę ochroniarską system INTEGRA 64 z monitoringiem GPRS.
    Chciałbym podłączyć na swój prywatny użytek moduł ETM-1 plus, tak aby zdalnie monitorować pracę systemu/konfiguracja/uzbrajanie i takie tam przez APK oraz WWW.

    Napotkałem jeden problem, już na samym początku....

    Po udanej próbie podłączenia się DLOAD przy pomocy oryginalnego kable do centrali i flashowaniu jej do V1.16, okazało się, że centrala nie rozpoznaje modułu. Przed flashem (V1.08) moduł też był nie rozpoznawany. Podłączenia mam zgodne z instrukcją, adres modułu ustawiony zworkami na 7, próbowałem również inne też bez rezultatu. Jedyny co nie podłączyłem to TMP.

    Objawy są takie, że diody PWR/LOG oraz BUS ACT na module migają w takim samym tempie i tym samym czasie i centrala nie widzi modułu. (identyfikacja potwierdza tylko dwa manipulatory LCD).
    Według instrukcji oznacza to, żę
    "miga – trwa programowanie lub obsługa centrali alarmowej za pośrednictwem modułu. " Co to znaczy i jak to wyłączyć. Centrala nie jest jeszcze skonfigurowana w ogóle na potrzebny dostępu zdalnego przez TCP/IP.

    Proszę o jakieś konstruktywne sugestię, bo serwis satela mnie zrzucił na bambus i na odległość nic nie pomogą. Chętnie natomiast przyjadą.... i pomogą i skasują PLN. Podejrzewam kilka kwestii i proszę o opinie :

    - przeszkadza monitoring GPRS - jak to rozwiązać?
    - moduł ETHM1-plus jest w wersji V2.2 (nadruk na płytce modułu), nie wiem jaka jest wersja firmware. Zła wersja? Czy zadziała z INTEGRA 64.
    - nie jestem w stanie się podłączyć oryginalnym kablem przy pomocy programu ze strony satela "ETHM-1 Plus FLASH v2.03" i przeprowadzić ewentualną upgrade firmware - czy to może świadczyć o uszkodzeniu modułu?

    Pozdrawiam, bo utknąłem i utopiłem parę setek PLN....:( i to coś nie działa....

    Dzięki.


    ............................................................................
    Ogłoszenie

    Przeczytaj również:
    ETHM 1 Plus/Integra Control. Wybrane zagadnienia
    Zdalny podgląd rejestratora lub kamery w sieci. Informacje ogólne + przykłady konfiguracji

    Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń


    Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń


    Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Optex
  • #2
    luk9753
    Level 24  
    Zrób identyfikację z poziomu manipulatora, czasami z poziomu komputera nie wszystko idzie jak trzeba. Jeśli nie wykryje ETHM-a to serwis. Flash ETHM-a przeprowadzasz przez przejściówkę z odłączoną komunikacją magistrali, tylko z zasilaniem. Niezależnie od wersji oprogramowania ETHM powinien być wykryty, flash tylko wprowadza drobne poprawki.
  • Optex
  • #3
    dariusz.bembenek
    Stationary Alarms specialist
    Adres "7" nie ma tutaj znaczenia. Jest to Integra64, więc może to być dowolny adres z zakresu 0...7. Byle by się nie pokrywał z manipulatorem.
    Kolejna sprawa, podłączenie niby poprawne, ale czy:
    - podłączone jest to do magistrali manipulatorów?

    Wiele razy spotkałem się z problemem, gdzie ludzie podłączali to urządzenie do magistrali ekspanderów.
    Jeżeli podłączenie prawidłowe, adres prawidłowy, firmware nowe, identyfikacja nie wychodzi ani przez DloadX ani z fizycznego manipulatora - moduł na serwis do producenta.
  • #4
    halo6
    Level 7  
    Tak, wpiąłem dokładnie w te same miejsca co manipulatory. Generalnie moduł (diody) się zachowują tak samo czy mam wpięte kable do DTM i CKM w centrali czy też nie.

    Mam dwa manipulatory i w portach KDP, DTM, CKM na centrali mam po dwa kable. Czy wybór portu COM w centrali, czyli masy ma znaczenie?

    W INTEGRA 64 port COM, jest zarówno "przed" KDP jak i "po" CKM.

    Dodano po 9 [minuty]:

    luk9753 wrote:
    Zrób identyfikację z poziomu manipulatora, czasami z poziomu komputera nie wszystko idzie jak trzeba. Jeśli nie wykryje ETHM-a to serwis. Flash ETHM-a przeprowadzasz przez przejściówkę z odłączoną komunikacją magistrali, tylko z zasilaniem. Niezależnie od wersji oprogramowania ETHM powinien być wykryty, flash tylko wprowadza drobne poprawki.


    Robiłem identyfikację zarówno z komputera jak i z manipulatora. Bez rezultatu.

    Flash próbowałem robić z i bez podłączenia do magistrali. Też bez rezultatu. Czy mogę użyć do ostatniej próby Flash do modelu bez plusa, czyli V1.07, czy musi być V2.03? Ma to jakieś znaczenie?
  • #5
    xury
    Automation specialist
    halo6 wrote:
    Flash próbowałem robić z i bez podłączenia do magistrali. Też bez rezultatu. Czy mogę użyć do ostatniej próby Flash do modelu bez plusa, czyli V1.07, czy musi być V2.03? Ma to jakieś znaczenie?

    Skoro robisz wszystko dobrze i masz sprawny kabel, to możliwe, że coś z modułem nie tak.
    Co do flashowania wersją bez plusa to raczej odpada. Pewnie program i tak by raczej nie dopuścił do zaprogramowania.
  • #7
    halo6
    Level 7  
    luk9753 wrote:
    Wiec ETHM jedzie do satela.


    Stary model pojechał do serwisu.
    Dostałem dzisiaj nowy egzemplarz. Odpalił od pierwszego :)

    Dzięki za pomoc.

    Temat do zamknięcia.