logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Satel VERSA do MICRA jako moduł komunikacyjny GSM?

aliendragon 01 Lut 2017 10:49 1314 9
  • #1 16244465
    aliendragon
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

Mój problem polega na połączeniu płyty VERSA z MICRA. Wiem napewno że do komunikacji w VERSIE stosuje się wtyki TIPP i RING. Niestety nigdzie nie mogę znaleść informacji pod jaki wtyk podłączyć kabelki w MICRZE z zasilaniem sobie poradze. Jeszcze się nie bawiłem w programowanie, ale myślę, że sobie poradze. W temacie jestem początkujący działam hobbystycznie.
  • Pomocny post
    #2 16244483
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    aliendragon napisał:
    Wiem napewno że do komunikacji w VERSIE stosuje się wtyki TIPP i RING

Niewątpliwie również, ale w tym wypadku micra może pozostać głucha na sygnały wysyłane przez centralę. Takie rozwiązanie stosuje się w przypadku podłaczania nadajnika symulującego linię telefoniczną np satel T1.
    W kolegi wypadku należy się skupić na komunikacji wyjścia-wejścia, a więc poszukać schematów podłączenia Versy z nadajnikami typu satel T2 czy T4. Elektrycznie nie ma różnicy.
    Czemu wybór padł na micrę?
    Czekamy na pierwsze efekty wykonanej pracy.
    pozdrawiam
  • #3 16244509
    aliendragon
    Poziom 10  
    Kolega miał VERSE której nie używał, a ja MICRE którą chciałem podzielić na strefy. Więc dokupiłem moduł MCU do VERSY i walczę. Dam znać jaki udało mi się uzyskać efekt. To co mi napisałeś powinno pomóc. Pozdrawiam
  • #5 16244523
    aliendragon
    Poziom 10  
    W przyszłości kupię moduł T1, bo MICRE mam zamiar również wykorzystać w innym budynku. Tak jak już pisałem działam HOBBYSTYCZNIE więc chce spróbować czy da się w ten sposób je podłączyć napewno komuś się to przyda zwłaszcza, że nigdzie nie ma schematu takiego podłączenia. Nie nie wszystko bedzie oparte na bezprzewodówce, ale duża większość.
  • #6 16244538
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

aliendragon napisał:
    Nie nie wszystko bedzie oparte na bezprzewodówce, ale duża większość.

To od razu dobra rada... Daj sobie spokój (jeśli możesz :) ) z tą bezprzewodówką 433MHz.
    Jeśli chcesz mieć dobry system, to podłącz czujki przewodowo, a do MCU możesz "podłączyć" czujki nie mające bezpośrednio wpływu na chronione mienie, np: czujki zalania, dymu...
    Ten system bardzo łatwo, nawet dziecinnie prosto, można zakłócić tak, że centrala nawet "nie jęknie".
    Sprawdzone i przetestowane.

Pozdrawiam.
  • #7 16266384
    aliendragon
    Poziom 10  
    Witam, a więc tak wszystko się udało system działa tak jak chciałem. Podłączyłem MICRE zgodnie z tym co napisał suworow, ustawiłem ją w trybie modułu komunikacji, pod out 3 ustawiłem jako alarm włamaniowy, a pod out 4 jako wskaźnik stanu, gdyż chciałem aby MICRA za każdym razem jak uzbroje dawała znać sms. Wszystkie czujki, które są bezprzewodowe w tym systemie są podłączone do VERSY przez moduł komunikacyjny MCU jak i do MICRY aby dawały info o słabej baterii i innych usterkach. Narazie testuje cały system i działam bez syreny, aby nie dreczyć sąsiadów alarmami. Za tydzień podłącze również ją bezpośrednio do MICRY gdyż tylko w ten sposób będe miał możliwość ewentualnego wyłączenia wycia SMSEM. Jeśli ktoś potrzebuje całej konfiguracji i VERSY i MICRY mogę przesłać jak i poradzić co i jak, pamietajcie aby nie dawać w ustawienia transmisji przez out3 i out4 VERSA ma taką opcje w ustawieniach. POZDRAWIAM i bardzo dziekuję za pomoć i dobre rady.
  • #8 16266920
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15507
    aliendragon napisał:
    Wszystkie czujki, które są bezprzewodowe w tym systemie są podłączone do VERSY przez moduł komunikacyjny MCU

W takim razie proponuję Ci kupić stację meteo która pracuje na tej samej częstotliwości lub elektroniczną nianię - system zgłupieje i obejdziesz go zanim cokolwiek zadziała.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16266958
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

bhtom napisał:
    Ten system bardzo łatwo, nawet dziecinnie prosto, można zakłócić tak, że centrala nawet "nie jęknie".
    Sprawdzone i przetestowane.

Autor jest głuchy na dobre rady...

aliendragon napisał:
    Wszystkie czujki, które są bezprzewodowe w tym systemie są podłączone do VERSY przez moduł komunikacyjny MCU jak i do MICRY aby dawały info o słabej baterii i innych usterkach.

Straszna rzeźba...

Pozdrawiam.
  • #10 16277825
    aliendragon
    Poziom 10  
    bhtom napisał:
    aliendragon napisał:
    Wszystkie czujki, które są bezprzewodowe w tym systemie są podłączone do VERSY przez moduł komunikacyjny MCU jak i do MICRY aby dawały info o słabej baterii i innych usterkach.

Straszna rzeźba...

Pozdrawiam.

Widze że czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną strona. Jest wyraźne napisane, że wszystkie czujki które są bezprzewodowe, a nie że wszystkie są bezprzewodowe. W miejscach gdzie była opcja dania czujki na kablu jest na kablu, są to miejsca z największym prawdopodobieństwem włamania. Niestety nie było opcji dania kabla wszedzię gdyż pomieszczenia są po remoncie. Do tego używam też czujki zalaniowej bezprzewodowo. Tyle w temacie.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat podłączenia centrali alarmowej Satel VERSA do modułu MICRA jako modułu komunikacyjnego GSM. Wskazano, że do komunikacji w VERSIE używa się wtyków TIPP i RING, jednak brakowało szczegółowych informacji dotyczących podłączenia do MICRY. Użytkownicy zasugerowali, aby skupić się na schematach podłączenia VERSY z nadajnikami typu T2 lub T4. Po pewnym czasie użytkownik potwierdził, że udało mu się skonfigurować system, podłączając MICRĘ zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami, a także ustawił odpowiednie wyjścia do alarmów i wskaźników stanu. W dyskusji podkreślono również znaczenie podłączenia czujek przewodowo dla większej niezawodności systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA