logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik lewo/prawo/prędkość obrotowa silnika dc 12V

antol 01 Lut 2017 18:22 4269 8
REKLAMA
  • #1 16245497
    antol
    Poziom 10  
    Witam Państwa,
    Na początku chciałbym zaznaczyć, że w dziedzinie elektroniki jestem początkujący.

Chciałbym złożyć sterownik silnika(szczotkowy, bez przekładni, np. mt82) 12VDC, który umożliwi mi płynne sterowanie prędkością oraz zmianę kierunku obrotów.
    Dobrze by było aby układ wytrzymał pobór prądu w okolicach 5-6A.
    Słyszałem, że najlepiej zrobić to na ne555 + mostek H zrobiony z tranzystorów MOSFET
    Tyle, że...
    No, właśnie. Nigdzie nie mogę się doszukać takiego schematu. Jak już coś znajdę to albo są to układy, dla "dużych" silników, albo...

Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16245757
    pustan
    Poziom 19  
    Ocena: 1687
    Tutaj spakowane parę schematów
    Załączniki:
    • r.rar (184.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16248206
    antol
    Poziom 10  
    pustan napisał:
    Tutaj spakowane parę schematów

Bardzo dziękuję za pomoc.
    Spośród schematów dostarczonych przez kolegę pustan moją uwagę zwrócił poniższy schemacik

Niestety nie spełnia on do końca moich oczekiwań, gdyż obsługuje on silniki o poborze prądu do 1,5A. W związku z tym:
    1. Czy zasilacz komputerowy nadaje się do zasilenia takiego układu?
    2. W jaki sposób można ten schemat zmodyfikować i dodać do niego mostek H zbudowany na tranzystorach(najlepiej mosfet bo są szybkie :D)?
    Kombinowałem trochę, ale mam za małą wiedzę.
    Czy dobrą drogą jest by o układ aż po kolektor BD139 pozostał bez zmian?
  • #4 16248338
    pustan
    Poziom 19  
    Ocena: 1687
    Kolego ten schemat jak najbardziej nadaje się do zasilania silników nawet 10A.
    Zmień tranzystor BD na jakiegoś Darlingtona lub IRF-a o odpowiednim prądzie.
    Na innych podanych schematach masz pokazane.
    Zasilacz komputerowy się nadaje do tego typu zasilania.
    Ja mam zrobiony posuw do frezarki na silniku od wycieraczek samochodowych.
    Prąd dochodzi do 8A. Zrobiłem wg. poniższego schematu.

• REKLAMA
  • #5 16248661
    antol
    Poziom 10  
    Zmień tranzystor BD na jakiegoś Darlingtona lub IRF-a o odpowiednim prądzie.

1. Wystarczy, że zmienię BD139 na IRFZ46?(nic poza tym)
    2. Dobrze kminie, że lepiej zastosować IRFZ46 niż IRFZ46n bo ma mniejszą rezystancję przewodzenia, a co za tym idzie będą mniejsze straty?
  • REKLAMA
  • #6 16297604
    antol
    Poziom 10  
    Witam.
    Przerobiłem schemacik na coś takiego.
    Tranzystory w parach to IRF540 i IRF9Z30.
    W Eagle nie mogłem znaleźć odpowiednich.

Ten twór pośrodku klucza to silnik :-)
    Czy to będzie funkcjonowało prawidłowo.
    Zapomniałem wrzucić diody między D-S każdego mosfeta. 1n4004 będą ok?
    Czy w ten układ mogę podłączyć silnik np. 24V? Bo ne555 mam z głowy z racji stabilizatora. Klucz też powinien wytrzymać bo mosfety sa do 50V. Zgadza się?
    Pozdrawiam
  • #8 16298459
    antol
    Poziom 10  
    Super pokazane podłączenie przekaźników. Dziękuję.
    Tylko z przekaźników niestety chyba muszę zrezygnować, gdyż ten układ ma obsłużyć naprzemiennie 2 silniczki. Pierwszy na 12Vdc, a drugi na 24Vdc. Silniczki pobiorą prąd max 9A.
    Chyba, że zrobić jakąś przetwornicę, ale to zdaje się, że proste nie będzie.
  • #9 16300274
    zoltar_vero
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Nie wiem, po co tyle zabawy. Wszystko fajne, tylko po co bawić się w układy tzw. niehandlowe. Moi klienci często odrzucają takie rozwiązania. Dlatego dla takich rozwiązań stosuję np. sterowniki polskiej firmy WOBIT. Tutaj przy 12V max 12A (chwilowy do 30A)można zrobić sterownikiem SID-1812. Jest sterowanie kierunkiem ruchu, prędkość za pomocą potencjometru, lub analogowo 0-5V lub przez dzielnik 0-10V. Sprzęt tani, fajnie pracujący.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu do budowy sterownika silnika DC 12V, który umożliwi płynne sterowanie prędkością oraz zmianę kierunku obrotów, z maksymalnym poborem prądu 5-6A. W odpowiedziach zasugerowano użycie układu NE555 oraz mostka H z tranzystorami MOSFET. Użytkownik rozważał modyfikację schematu, aby obsługiwał silniki o większym poborze prądu, a także pytania dotyczące zastosowania zasilacza komputerowego oraz odpowiednich tranzystorów. Wskazano na możliwość użycia tranzystorów IRF540 i IRF9Z30 oraz diod 1N4004. Pojawiły się również sugestie dotyczące gotowych rozwiązań, takich jak sterowniki firmy WOBIT, które oferują funkcje sterowania kierunkiem i prędkością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA