logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ściemniacz ORNO OR-AE-1307 - przestał ściemniać po zalaniu cewki

RedBaron66 04 Lut 2017 19:49 1971 18
REKLAMA
  • #1 16252966
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć,
    mam problem. Kupiłem ściemniacz nakablowy marki Orno do współpracy z żarówkami ozdobnymi edisona. Okazało się jednak, że podczas pracy ściemniacz strasznie brzęczy. Postanowiłem więc zalać cewkę żywicą epoksydową. Wylutowałem cewkę i zmostkowałem miejsce żeby sprawdzić, czy to faktycznie była cewka. Żarówki się zaświeciły i była cisza, więc ucieszony zrobiłem z cewką co trzeba i wlutowałem z powrotem na miejsce. Niestety okazało się, że żarówki się świecą, ale kręcenie potencjometrem już nic nie daje.. Co mogło się stać? Czy włączenie obwodu bez cewki spaliło któryś z elementów?
    Załączam zdjęcia ściemniacza i amatorsko narysowany przeze mnie układ.

Ściemniacz ORNO OR-AE-1307 - przestał ściemniać po zalaniu cewki Ściemniacz ORNO OR-AE-1307 - przestał ściemniać po zalaniu cewki Ściemniacz ORNO OR-AE-1307 - przestał ściemniać po zalaniu cewki Ściemniacz ORNO OR-AE-1307 - przestał ściemniać po zalaniu cewki Ściemniacz ORNO OR-AE-1307 - przestał ściemniać po zalaniu cewki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16252998
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    Układ jest bardzo prosty. Na 99% masz zwarty, spalony triak.
  • Pomocny post
    #3 16253007
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    Cewka jako element indukcyjny ogranicza szybkość narastanie prądu w obwodzie. Jeżeli triak był dobrany "na styk" a prawdopodobnie był ze względu na koszty to mógł dostać zwarcia.
  • REKLAMA
  • #4 16253046
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedzi:) Mam nadzieję, że po wymianie triaka wszystko będzie grało. Ale w takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Mój triak to L6004V. Nie mogę go za bardzo zidentyfikować - czy wiecie jakim dostępnym w Polsce elementem mógłbym go zastąpić? Tym razem powiedzmy, żeby nie był "na styk" :)
  • REKLAMA
  • #5 16253545
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1229
    RedBaron66 napisał:
    czy wiecie jakim dostępnym w Polsce elementem mógłbym go zastąpić? Tym razem powiedzmy, żeby nie był "na styk"
    Może BT139-600E (600V/16A), w obudowie TO220.
  • REKLAMA
  • #6 16254671
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Znalazłem parametry mojego triaka:

On-State RMS Current - It RMS: 4 A
    Non Repetitive On-State Current: 33 A, 40 A
    Rated Repetitive Off-State Voltage VDRM: 600 V
    Off-State Leakage Current @ VDRM IDRM: 10 uA
    On-State Voltage: 1.6 V
    Holding Current Ih Max: 5 mA
    Gate Trigger Voltage - Vgt: 2 V
    Gate Trigger Current - Igt: 3 mA
    Package/Case: TO-251-3
    Current Rating: 4 A

Rozumiem, że 600V i 4A to parametry, które zazwyczaj się podaje, ale może któryś z parametrów powyżej jest również ważny? Nie znam się za bardzo na tym, a chciałbym dobrać odpowiedniego triaka. Co do obudowy TO220 to obawiam się, że może mi się nie zmieścić w obudowie ściemniacza.
  • #7 16254912
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    Generalnie wszystkie parametry sa ważne. Jednak w tym przypadku BT1365 będzie ok i jest również w obudowie TO252
  • #8 16255945
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Na pewno chodziło o BT1365? Nie mogę znaleźć nic takiego :cry:
  • #9 16258403
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Czy prąd bramki 3mA jest parametrem, który muszę powielić nowym triakiem, żeby układ działał? Znalazłem 2N6075B - 600V, 4A, 3mA - czy będzie pasował?
  • #10 16258964
    W.P.
    Mimo wszystko zastanawiam się czy ten triak jest rzeczywiście uszkodzony.
    Czy wynika to z pomiarów omomierzem? A jak układ zachowuje się po zwarciu bramki z "dolną" anodą (zwarte przewodem zewnętrzne nóżki elementu)?

Mało prawdopodobne jest zniszczenie triaka przez usunięcie dławika. Rozumiem, że żarówka - zimne włókno (niższa rezystancja), że pionowe zbocze w momencie włączania etc.

Nic nie wiem o żarówkach, którymi steruje ale zakładam, że to poniżej kilowata. Patrzę też na parametry podane w #6 i nijak mi to nie pasuje. Dopuszczam oczywiście możliwość uszkodzenia zważywszy, że dzisiejsza produkcja oparta jest na stosowaniu elementów dobranych "na styk" - bez zapasu.

Proszę więc o dokonanie kilku prostych pomiarów i obserwacji opisanych wyżej. Natomiast co do typu triaka to ja wybrałbym większy (#5).

Dodano po 10 [minuty]:

I jeszcze jedno. W serwisie YT można znaleźć filmik gdzie pewien dyletant pokazuje jak sprawdzić tyrystor bądź triak.
    Proszę tego nie powtarzać. To sposób na zniszczenie elementu.

https://www.youtube.com/watch?v=rGONeNE789c
  • #11 16260997
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Nie jestem przekonany, czy rozumiem jak prawidłowo zrobić pomiary o których mówisz. Jak na razie zmierzyłem rezystancję między nóżkami: 1-2 - 284k, 1-3 - 453k, 2-3 - 749k. Zwierając nóżki 1 i 3 i mierząc rezystancję między nimi a nóżką 2 pomiar wskazuje na 284k. Następnie wlutowałem z powrotem triaka do układu i zwarłem zewnętrzne nóżki. Niestety nic to nie zmienia. Żarówka zapala się na pełną moc, kręcenie potencjometrem nic nie daje. Czy jeszcze coś powinienem sprawdzić?
    Jeśli chodzi o żarówkę, to jest to tylko 25W.
  • Pomocny post
    #12 16261064
    W.P.
    RedBaron66 napisał:
    i zwarłem zewnętrzne nóżki. Niestety nic to nie zmienia. Żarówka zapala się na pełną moc,
    Teraz wiadomo na 100%, że jest uszkodzony.
  • #13 16261518
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Rozumiem :wink:
    W takim razie lepszym rozwiązaniem będzie triak BT139-600E czy może 2N6075B? Czy 3mA są ważne do zachowania?
  • Pomocny post
    #14 16262299
    W.P.
    RedBaron66 napisał:
    Czy 3mA są ważne do zachowania?
    Nie potrafię zinterpretować tego parametru. Nie wiem, w jakich w-kach przeprowadza się pomiar. Przypuszczam, że jest to nieprzekraczalna wartość prądu stałego jaki może przepływać w obwodzie bramka-dolna anoda.

Triak (także tyrystor) potrzebuje krótkiego impulsu prądu bramki by zapoczątkować przewodzenie pomiędzy anodami (anoda-katoda w tyrystorze). Przestaje przewodzić gdy prąd w tym obwodzie spadnie do 0. Czyli gdy sinusoida dochodzi do π, 2π itd.

W układzie ściemniacza jest diak - element z wyraźnym progiem zwykle w okolicach 20V.
    Oznacza to, że poniżej 20V zachowuje się jak przerwa w układzie. Przy 20V zaczyna lawinowo przewodzić pozostawiając na sobie ok. 2V. Przypomina to trochę działanie przekaźnika, w którym styk czynny połączono równolegle z cewką. Zwiększamy napięcie aż w pobliżu 20V dochodzi do zwarcia.

Wracając do parametru prądu bramki to przepływa przez nią duży prąd wynikający z rozładowania kondensatora C2 w obwodzie kondensator - diak - złącze bramka-dolna anoda. Po rozładowaniu kondensatora diak przestaje przewodzić a po przejściu sinusoidy przez 0 następuje wyłączenie prądu.
    Cykl powtarza się tym razem przy dolnej połówce sinusoidy. Kondensator ładuje się przez R1 + PT1 a przy -20V uruchamia triak.
    Prąd jest duży bo i rezystancja w obwodzie bardzo mała ale trwa to bardzo krótko - kilka µs.

Proponowałem większy triak, bo dajemy sobie pewien zapas obciążalności.
    W odległej przeszłości bądź ja robiłem ściemniacz, bądź robił podobny układ ktoś z moich kolegów i nigdy bez wyraźnej przyczyny (np zwarcie na wyjściu) nie było przypadku samoistnego uszkodzenia triaka.
  • #15 16263512
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Widocznie musiał być bardzo lichy ten mój triak :wink:
    Wielkie dzięki za inżynierskie podejście to tematu i wyjaśnienie. Teraz jak najszybciej kupię nowy triak i dam znać czy działa :wink:
  • #16 16294030
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Triak wymieniony, ściemniacz znowu działa! :wink:
    Niestety problem nie został do końca rozwiązany.. Mimo zalania dławika żywicą epoksydową wciąż słychać brzęczenie. Jak to możliwe? Czy może brzęczy coś innego? Chociaż brzęczy ciszej, ale jednak.
    Czy możliwe, żeby neonówka wydawała z siebie dźwięk?
  • #17 16294292
    W.P.
    To nie neonówka. To tzw drgania magnetostrykcyjne rdzenia wywołane przepływem prądu z "pociętej" sinusoidy. Zalanie żywicą niewiele zmieniło poza usztywnieniem uzwojenia. Żywica utwardziła się stając się dobrym przewodnikiem efektów akustycznych.
    Biorąc pod uwagę wielkość obudowy trudno będzie to wyciszyć.
  • #18 16294583
    RedBaron66
    Poziom 11  
    Hm.. kiepska sprawa. Rozumiem, że zupełne pozbycie się dławika nie wchodzi w grę? Brzęczenie ściemniacza psuje całą zabawę z posiadania go.
    A może są innego typu dławiki, które nie są hałaśliwe?
  • #19 16294690
    W.P.
    RedBaron66 napisał:
    ...zupełne pozbycie się dławika...
    Uwolnią się zakłócenia wnoszone do sieci energetycznej. Dławik wraz z kondensatorem C1 stanowią filtr p-zakłóceniowy.

Poza tym bez dławika, przy pozostawionym kondensatorze wyzwolony impulsem bramki triak będzie rozładowywał w ułamku sekundy (mikrosekundy!!!) kondensator np naładowany do amplitudy napięcia zasilającego (przy kącie wyzwalania 90°).
    To grozi jego uszkodzeniem.

Dławik musi pozostać. Ogranicza stromość prądu w chwili włączenia triaka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ściemniaczem ORNO OR-AE-1307, który przestał działać po zalaniu cewki żywicą epoksydową. Po wylutowaniu cewki i sprawdzeniu obwodu, okazało się, że triak mógł ulec uszkodzeniu. Użytkownicy zasugerowali, że triak mógł być spalony z powodu zwarcia, a także podali możliwe zamienniki triaka, takie jak BT139-600E i 2N6075B. Po wymianie triaka ściemniacz zaczął działać, ale nadal występowało brzęczenie, które mogło być spowodowane drganiami magnetostrykcyjnymi rdzenia dławika. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością wymiany dławika na cichszy model, jednak podkreślono, że dławik jest niezbędny do prawidłowego działania układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA