Na początku chciałem wszystkich powitać.
To mój pierwszy post.
Mam mały problem z wgraniem firmware do modemu Huawei E3372.
Posiadam modem E3372h a muszę wgrać sprawdzony firmware z E3372s, żeby działał z moim routerem.
Czyli generalnie jak przerobić e3372 z h na s?
Podczas wgrywania firmware z s pojawia się błąd: wgrywany firmware to nie firmware.
Nie ogarniasz tematu, zmiana wersji HiLink na zwykła odbywa się w ramach tej samej wersji sprzętowej a te są 3, E3372 s-153, E3372 H-153 i E3372 h-320
Można jaśniej?
Mam wersje h320, potrzebuje wersji która jest zwykłym modemem a nie pseudo-routerem, czyli zakładam ze potrzebuje wgrać wersje s###.
Na przesłanej stronie jest opis zmiany firmware, sugerujesz że to nie zadziała?
To jest inna wersja sprzętowa, występuje jako HiLink, nie ma na nią softu w wersji modemu zwykłego. E3372 to juz staroć i nikt tym się juz nie zajmuje, poprzedniewersje s-153, h-153sprzed wielu lat były przedmiotem działań wielu pasjonatów, ta h-320 nikogo już nie interesuje, modemy USB odeszły do lamusa, wartość takiego modemu to z 30 zł, wersja HiLink jest lepsza bo pozwala zarządzać pasmami na modemie za pomocą aplikacji zewnetrznych do HiLinka na Windows.
Używam go jako modem do OPENWRT gl.inet 300m (polecam, ale z wgranym zwykłym OPENWRT zamiast fw producenta) jeśli z jakiegoś powodu modemorouter Hilink stracił połaczenie to nie było prostego sposobu aby zrobić reset tego połączenia.
Ponieważ ten duet pracuje bez nadzoru dostarczając VPN dla rozwiązania RCP pracującego w autobusach którymi do klienta jeżdżą codziennie pracownicy to potrzebowałem czegoś niezawodnego i w pełni automatycznego.
Na wersji S czyli z fv 21.x w przypadku gdy zerwie połączenie można zrobic ifdown/ifup i po problemie, z dodatkiem multiwan dostajemy możliwość oskryptowania zdarzeń connected/disconnected/up/down czyli można to zautomatyzować.
Drugi powód to stabilność samego HILINKa, po 2 tygodniach testów na 10 modemach miałem kilka przypadków gdy modem poprostu sie wieszał, a dwa razy tak się zawiesił ze musiałem wgrywać nowe firmware - dziwne.
Trzeci argument to sposób w jaki HILINK robi natowanie, nie na wszystkich fw jest możliwość przekierowania ruchu do DMZ, a że ja w tym rozwiązaniu używam też publicznych adresów IP i dostępu bezpośredniego to potrzebuje pełnego NAT'a.
Jest też kwestia bezpieczeństwa - w HILINKu nr PIN zostaje na modemie, gdzie nie jest w żaden sposób zabezpieczony, w przypadku zwykłego modemu PIN jest wbity w router a te zazwyczaj można zabezpieczyć hasłem.
Jeśli więc potrzebujesz modemu LTE do do jakiegoś nienadzorowanego automatu to poszukaj 3372s-153, nawet jeśli dostaniesz wersje z wgranym hilinkiem 22.x to da się zrobić downgrade do zwykłego modemu.
Dodano po 3 [minuty]:
gdm82 napisał:
Dziękuję za odpowiedzi.
Niestety nie da się wgrać firmware z s do h. To są zupełnie inne modemy (inny hardware).
Pozdrawiam.
Tak, ale da się przerobić każdy 3372 na wersje bez HILINK a właśnie o to w tym pytaniu chodzi.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik ma problem z wgraniem firmware do modemu Huawei E3372h, aby działał z routerem, potrzebując firmware z E3372s. Odpowiedzi wskazują, że nie można wgrać firmware z E3372s do E3372h, ponieważ są to różne wersje sprzętowe. Istnieją jednak metody przerobienia E3372h na E3372s, co zostało opisane w kilku linkach. Użytkownicy podkreślają, że E3372h to starszy model, a wersja HiLink nie ma odpowiedniego oprogramowania do zwykłego modemu. Wskazano również, że przerobienie na E3372s może być korzystne dla użytkowników korzystających z systemów takich jak OPENWRT. Wygenerowane przez model językowy.