logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FOX - instalacja alarmowa rozładowuje mi akumulator

lukzak2298 17 Lut 2017 10:11 1458 6
REKLAMA
  • #1 16285046
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Nie chcę tworzyć nowego tematu a nigdzie na elektroda.pl nie mogę znleźć odpowiedzi. Również mam FOX (może trochę inną wersję), taką własnie syrenę jak na zdjęciu z poprzedniego postu. Podejrzewam że cała ta instalacja alarmowa (ze szczególnym naciskiem na ładowanie syreny) rozładowuje mi akumulator główny.
    Moje pytania:
    - czy syrena jest ładowana nonstop czy FOX steruje ładowaniem?
    - czy można pominąć funkcję podtrzymania zasilania syreny? (np odpiąć czerwony drutek)? / wyciąc aku ze środka syrenki? - chodzi o to żeby syrena wyła ale nie miała własnego zasilania
    - co robi kluczyk w tej syrenie? odłącza głośnik czy odłącza ładowanie wbudowanego aku?

Moderowany przez CameR:

Wydzielono z tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2646803.html
    Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Wykonałeś jakiekolwiek pomiary amperomierzem ?
    Reg. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • #2 16285071
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3267
    lukzak2298 napisał:
    taką własnie syrenę jak na zdjęciu z poprzedniego postu

"Żólta" syrenka BS46 nie świadczy o tym , że masz alarm marki Fox.
    lukzak2298 napisał:
    czy syrena jest ładowana nonstop czy FOX steruje ładowaniem?

Tak, syrenka jest podłączona bezpośrednio do zasilania [30] +12V
    lukzak2298 napisał:
    czy można pominąć funkcję podtrzymania zasilania syreny? (np odpiąć czerwony drutek)? / wyciąc aku ze środka syrenki? - chodzi o to żeby syrena wyła ale nie miała własnego zasilania

Można eksperymentować ale czy warto ?
    Wymień syrenkę na nową, zwykłą, bez własnego zasilania.
    lukzak2298 napisał:
    co robi kluczyk w tej syrenie? odłącza głośnik czy odłącza ładowanie wbudowanego aku?

"Odłącza głośnik"
    lukzak2298 napisał:
    instalacja alarmowa (ze szczególnym naciskiem na ładowanie syreny) rozładowuje mi akumulator główny.

Jest to możliwe - starość, wilgoć we wnętrzu syrenki, itp...
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16328551
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Odnośnie typu alarmu - to bez żartów. Jak piszę że fox to znaczy że fox.

Czyli po przekręceniu kluczyka wbudowany aku dalej się ładuje?

Rozumiem że są tam 3 drutki: 2 zasilania (równolegle do akumulatora głównego) i jeden od wyzwalania. Rozumiem że tą nową syrenkę bez podtrzymania trzeba by podłączyć między GND a wyzwalanie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16331105
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Jak nie wiesz to się nie odzywaj. Gdybym chciał se wymienić syrenę na taką samą to bym sobie wymienił na taką samą. Czy to takie trudne???

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.9. Nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #7 16331710
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3267
    Wytnij starą syrenkę.
    Zaizoluj kabel na którym jest stały [+12V]
    Nową, zwykłą, dwuprzewodową syrenkę podłącz do pozostałych dwóch przewodów:
    masa i wyzwalanie +12V

============

Z uwagi na "prywatne przepychanki" - zamykam.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją alarmową FOX, która podejrzewana jest o rozładowywanie akumulatora głównego. Pytania dotyczą ładowania syreny, możliwości pominięcia funkcji podtrzymania zasilania oraz roli kluczyka w syrenie. Odpowiedzi sugerują, że syrena jest podłączona do zasilania 12V i może być wymieniona na nową, bez własnego akumulatora. Użytkownicy radzą, aby odłączyć starą syrenę i podłączyć nową do masy i wyzwalania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA