logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Nie mogę przywrócić systemu z partycji recovery

Choq26 03 Mar 2017 17:27 1587 8
REKLAMA
  • #1 16320666
    Choq26
    Poziom 7  
    Mam laptopa Samsung NP300E7A, zakupiony ponad 5 lat temu. Windows 7 64bit, wersja bios Phoenix 2.1 09QA. System mi ostatnio zwolnił i chciałem go przywrócić do stanu początkowego (już raz tak robiłem, wszystko było ok), jako że na partycji SAMSUNG_REC został utworzony obraz systemu w stanie początkowym. No i chcę właśnie tak przywrócić, ale kiedy podczas uruchamiania wciskam F4 (zawsze wtedy uruchamiał się Samsung Recovery Solution 5 i można było przywrócić system) pokazuje mi się "Invalid Recovery Area". Sprawdziłem, partycja SAMSUNG_REC jest ok, nawet nadałem jej literę dysku G, ale nie pomogło. Dlaczego nagle system podczas rozruchu nie może znaleźć partycji recovery? Da się coś zrobić?

PS. Aha, może to będzie mieć jakieś znaczenie. Kiedy niedawno wszedłem do SRS 5 podczas uruchamiania i wyszedłem nie robiąc tam nic, to kiedy się zalogowałem na swoje konto zobaczyłem, że nie ma dysków D i E - niespodziewanie zniknęły. Udało mi się je przywrócić programem EaseUS partition recovery ( proces trwał może 20 sekund, tak jakby tylko przypisywał litery dyskom). To było dziwne.

• REKLAMA
  • #2 16320671
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    SMART dysku podaj. Prawdopodobnie dysk kończy żywot. Skopiuj co ważniejsze dane na inny nośnik.
    Pozdrawiam
  • #3 16320695
    Choq26
    Poziom 7  
    Tutaj załączam dane SMART. Jak dotąd z dyskiem nie było problemów.

• REKLAMA
  • #4 16320718
    linuks
    Spec od komputerów
    Rzucasz tym dyskiem ? Tyle niedopuszczalnych uderzeń. Jaki to dysk ? Jeżeli inny niż segate ( a to nie jest segate sądząc po SMART ) to parametr 01 wkazuje na problemy.
    Partycji recovery nie odkrywaj. Musi być ukryta.
    Kiedy zmieniałeś oryginalny układ partycji i czy po tej zmianie recovery działało ?
    Pokaż jeszcze okno z DMDE z partycjami.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16320741
    Choq26
    Poziom 7  
    Nie rzucam dyskiem, napisałem, że mam laptopa, którego w dodatku szanuję...
    Oto okno DMDE:

• REKLAMA
  • #6 16320850
    linuks
    Spec od komputerów
    Usun partycję nieznana i wstaw parycję samsung_rec.
  • #7 16320928
    Choq26
    Poziom 7  
    Zrobiłem to, ale niestety nic to nie dało. Dalej wyświetla się "Invalid Recovery Area" gdy wciskam F4 podczas rozruchu...

- Nie mogę przywrócić systemu z partycji recovery - Nie mogę przywrócić systemu z partycji recovery
  • #8 16323026
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    linuks napisał:
    Usun partycję nieznana i wstaw partycję samsung_rec.

Tym sposobem kolega zmienił typ partycji z nieznana (12 lub 27 - czyli typ Recovery) na 07 - NTFS, a tego bym nie zmieniał.

Choq26 szykuj się na awarie tego dysku, bo C8/200 wynosi 1. Najlepiej wymienić dysk i zrobić pełną kopię obecnego na nowy. Coś widać, że było manipulowane z partycjami, stąd być może kłopoty z recovery. Brak kopii boot sektora dla recovery, tak jakby była w jakimś programie przywracana, albo przesuwana?
  • #9 16325119
    Choq26
    Poziom 7  
    Ja nic nie kombinowałem z partycjami, nic nie zmieniałem dopóki nie pojawił się ten problem (oprócz tego incydentu ze zniknięciem dysków D i E). " Brak kopii boot sektora dla recovery" - nawet nie wiem, o czym mówisz ;) Więc nie da się już nic zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Samsung NP300E7A z systemem Windows 7 64-bit napotkał problem z przywróceniem systemu z partycji recovery. Po naciśnięciu klawisza F4 podczas uruchamiania pojawia się komunikat "Invalid Recovery Area". Użytkownik sprawdził partycję SAMSUNG_REC, która wydaje się być w porządku, ale mimo to nie można z niej przywrócić systemu. W dysku twardym zauważono nieprawidłowości w danych SMART, co sugeruje, że może on kończyć żywot. Użytkownik próbował zmienić typ partycji, co nie przyniosło rezultatu. Wskazano na możliwość braku kopii boot sektora dla recovery, co może być przyczyną problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA