Witam, chciałem podłączyć silnik jednofazowy bezpośrednio pod maszynkę do mięsa bez użycia kół pasowych. Jak to zrobić?
Użyć sprzęgło kłowe? Proszę o radę.
Przy okazji zapytam. Jaki silnik musi być, żeby bez falownika sterować obrotami ?
Jaka ta maszynka do mięsa, możesz podłączyć przez dowolne sprzęgło elastyczne. Bez falownika obrotów silnika asynchronicznego( taki jak na zdjęciu) nie da się regulować nie zmieniając przekładni.
Jak kolega jerry pisze. Falownik obowiązkowo do płynnej regulacji napełniania jelit. Co do sprzęgła.... Możesz połączyć na sztywno pod warunkiem że masz falownik i rozruch od minimalnej częstotliwości.
Możesz zastosować sprzegło np.
A jaki musi być silnik, żeby obeszło się bez falownika ?
Komutatorowy. Prosto się reguluje zwykłym ściemniaczem na triaku.
Ale niezależnie jaki silnik, bez przekładni się nie obejdzie. Ja w takiej samoróbce zastosował bym zwykłą wiertarkę. Ma silnik z płynną regulacją oraz przekładnię.
steve2 jutro wstawię zdjęcie.
Silnik dałem inny(zdaje się że od starej pralki), bo w poprzednim kabel urwałem i nie chciało mi się bawić.
Zrobiłem łącznik z tulei skręcany śrubami, ale nie zdążyłem dziś podłączyć, jutro sprawdzę jak to będzie działać n sucho.
Maszynka nie będzie służyć do mięsa, tylko do wyciskania ciasta i nie wiem czy przy takich dużych obrotach silnik się zaraz nie spali.
Pisałem z pracy i trochę jednak przesadziłem. Przy maszynkach do mielenia mięsa typu "Wilk"
obroty wynoszą od 150 do 200 . I nie chodzi o prędkość mielenia ale o osiowość ślimaka. Dodatkowo pomyśl o bezpieczeństwie. Zwykłe maszynki mają niską gardziel i naprawdę chwila nieuwagi i po palcach. Przyjrzyj się zwykłemu Zelmerkowi - wąska i wysoka gardziel ma uniemożliwić włożenie do niej palców.
Zerknij na ogłoszenia na OLX i zobacz jak mają to rozwiązane . Zapraszam też na forum "Wędliny domowe ". Tam taż znajdziesz wiele informacji.
✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia silnika jednofazowego bezpośrednio do maszynki do mięsa, z sugestią użycia sprzęgła kłowego lub elastycznego. Użytkownicy podkreślili, że do regulacji obrotów silnika asynchronicznego niezbędny jest falownik, a bez niego konieczne jest zastosowanie przekładni. Zasugerowano, że silnik z motoreduktorem, który zapewnia 300-400 obrotów, jest odpowiedni do tego zastosowania. Wspomniano również o bezpieczeństwie użytkowania maszynek do mięsa, zwracając uwagę na ryzyko związane z niską gardzielą. Użytkownik planował użyć silnika od pralki oraz łącznika z tulei, a maszynka miała być używana do wyciskania ciasta. Wygenerowane przez model językowy.