logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Połączenie silnika z maszynką

zamixujpl 10 Mar 2017 09:53 21930 7
REKLAMA
  • #1 16335334
    zamixujpl
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam, chciałem podłączyć silnik jednofazowy bezpośrednio pod maszynkę do mięsa bez użycia kół pasowych. Jak to zrobić?
    Użyć sprzęgło kłowe? Proszę o radę.

Przy okazji zapytam. Jaki silnik musi być, żeby bez falownika sterować obrotami ?

Zdjęcie podglądowe z internetu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16335346
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1550
    Jaka ta maszynka do mięsa, możesz podłączyć przez dowolne sprzęgło elastyczne. Bez falownika obrotów silnika asynchronicznego( taki jak na zdjęciu) nie da się regulować nie zmieniając przekładni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16335390
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 222
    Jak kolega jerry pisze. Falownik obowiązkowo do płynnej regulacji napełniania jelit. Co do sprzęgła.... Możesz połączyć na sztywno pod warunkiem że masz falownik i rozruch od minimalnej częstotliwości.
    Możesz zastosować sprzegło np.
  • REKLAMA
  • #4 16335794
    zamixujpl
    Poziom 2  
    Spróbuje połączyć na sztywno tulejką, a w między czasie zamówię sprzęgło.

A jaki musi być silnik, żeby obeszło się bez falownika ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16336115
    steve2
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Musisz mieć silnik z motoreduktorem tak by na wyjścju mieć ok 300-400 obrotów. Podaj jeszcze jaką maszynkę posiadasz. Wstaw zdjęcie.
  • Pomocny post
    #6 16336116
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    zamixujpl napisał:
    A jaki musi być silnik, żeby obeszło się bez falownika ?
    Komutatorowy. Prosto się reguluje zwykłym ściemniaczem na triaku.
    Ale niezależnie jaki silnik, bez przekładni się nie obejdzie. Ja w takiej samoróbce zastosował bym zwykłą wiertarkę. Ma silnik z płynną regulacją oraz przekładnię.
  • #7 16336305
    zamixujpl
    Poziom 2  
    steve2 jutro wstawię zdjęcie.
    Silnik dałem inny(zdaje się że od starej pralki), bo w poprzednim kabel urwałem i nie chciało mi się bawić.
    Zrobiłem łącznik z tulei skręcany śrubami, ale nie zdążyłem dziś podłączyć, jutro sprawdzę jak to będzie działać n sucho.

Maszynka nie będzie służyć do mięsa, tylko do wyciskania ciasta i nie wiem czy przy takich dużych obrotach silnik się zaraz nie spali.
  • Pomocny post
    #8 16337749
    steve2
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Pisałem z pracy i trochę jednak przesadziłem. Przy maszynkach do mielenia mięsa typu "Wilk"
    obroty wynoszą od 150 do 200 . I nie chodzi o prędkość mielenia ale o osiowość ślimaka. Dodatkowo pomyśl o bezpieczeństwie. Zwykłe maszynki mają niską gardziel i naprawdę chwila nieuwagi i po palcach. Przyjrzyj się zwykłemu Zelmerkowi - wąska i wysoka gardziel ma uniemożliwić włożenie do niej palców.

Zerknij na ogłoszenia na OLX i zobacz jak mają to rozwiązane . Zapraszam też na forum "Wędliny domowe ". Tam taż znajdziesz wiele informacji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia silnika jednofazowego bezpośrednio do maszynki do mięsa, z sugestią użycia sprzęgła kłowego lub elastycznego. Użytkownicy podkreślili, że do regulacji obrotów silnika asynchronicznego niezbędny jest falownik, a bez niego konieczne jest zastosowanie przekładni. Zasugerowano, że silnik z motoreduktorem, który zapewnia 300-400 obrotów, jest odpowiedni do tego zastosowania. Wspomniano również o bezpieczeństwie użytkowania maszynek do mięsa, zwracając uwagę na ryzyko związane z niską gardzielą. Użytkownik planował użyć silnika od pralki oraz łącznika z tulei, a maszynka miała być używana do wyciskania ciasta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA