logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pojemność rzeczywista zbiornika hydroforowego 50 l

wojtas_master 22 Mar 2017 09:04 16176 12
REKLAMA
  • #1 16362967
    wojtas_master
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,

Posiadam zbiornik hydroforowy przeponowy o pojemności 50 l. Do tego zbiornika jest podłączona pompa z wyłącznikiem ciśnieniowym - która pompuje wodę w zakresie 1,5 bar (załącz) - 3 bary (wyłącz). Ciśnienie w przeponie zbiornika jest wstępnie ustawione na 1,5 bar. Po wielokrotnych próbach lania wody do wiadra wychodzi nie więcej niż max 12-13 l do ponownego załączenia pompy. Pytanie mam następujące :

Jaka może być teoretycznie i praktycznie wielkość odebranej wody bez ponownego załączania pompy ? Wydaje mi się , że wartość o której wyżej pisałem jest za mała.

Dodam, że próbowałem z różnymi ustawieniami ciśnienia przepony od 0,8 do 2 bar i te 1,5 bar wydaje się w tej sytuacji najodpowiedniejsze. Zbiornik jest nowy.

Czy coś robię źle ?
  • REKLAMA
  • #2 16362985
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4613
    wojtas_master napisał:
    Czy coś robię źle ?
    Tak. Szukasz" dziury w całym". Jakikolwiek zbiornik hydroforowy nie jest kanistrem, z którego pobierzemy wszystką ciecz, wcześniej wlaną do niego. Z każdego hydroforu pobiera się tylko ok.1/4-1/3 wody z całkowitej jego pojemności. To są prawa fizyki i nic tego nie zmieni.
  • #3 16363267
    wojtas_master
    Poziom 11  
    Nie szukam dziury w całym, tylko normalnej odpowiedzi. Gdzieś kiedyś czytałem, że pojemność rzeczywista powinna wynosić około 50 % zbiornika, stąd moje pytanie. W moim przypadku wynosi 24 % czyli połowę mniej od tego co założyłem.
  • REKLAMA
  • #4 16363272
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jesli
    wojtas_master napisał:
    próbowałem z różnymi ustawieniami ciśnienia przepony od 0,8 do 2 bar i te 1,5 bar
    To sam zauważyłeś, że pobór wody wiele się nie różnił. Najwięcej wody pobierzesz, przy dużej różnicy ciśnień załącz- wyłącz. Im mniejsza jest ta różnica wody pobiera się mnej.
  • #5 16363468
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    wojtas_master napisał:
    Nie szukam dziury w całym, tylko normalnej odpowiedzi. Gdzieś kiedyś czytałem, że pojemność rzeczywista powinna wynosić około 50 % zbiornika, stąd moje pytanie. W moim przypadku wynosi 24 % czyli połowę mniej od tego co założyłem.

Oczywiście, że nie szukasz dziury. Proste pytanie, ale nie każdy jak widać zna odpowiedź. Ja szczerze mówiąc też chyba nie, niemniej jednak może być tak, że ta niska pojemność wynika z faktu istnienia poduszki powietrznej nad wodą. Zwróć uwagę, że ten zbiornik działa tak. Na początku jest zupełnie pusty i nad przeponą wytwarzasz ciśnienie powiedzmy 1,5 bara. Wtedy przepona wygina się na stronę wodną. Ja już masz napompowany, przykręcasz zbiornik do układu i zaczynasz pompować wodę. Pytanie zasadnicze: czy woda zajmie całą objętość pod przeponą czy nie. Jeżeli nie zajmie, bo część zajmie powietrze, to siłą rzeczy uzyskasz mniejszą objętość wodną, bo mimo wszystko nawet sprężone nad wodą powietrze zajmuje jakąś przestrzeń - choć nie mam pojęcia czy będzie to objętość 1 l. czy 10 l. Wg mnie, zbiornik powinien być od strony wodnej odpowietrzony, czyli powietrze powinno być jedynie nad przeponą a pod przeponą wyłącznie woda. Według mnie użyteczna ilość wody ze zbiornika około 50 L będzie około 25-30 l. Zwróć uwagę, że gdybyś odpowiednio wstępnie napompował powietrzem zbiornik, to po wtłoczeniu wody, ciśnienie powinno starczyć na wypchnięcie całej objętości wody. Jednak to ciśnienie będzie maleć aż do 0 barów - jak cała wtłoczona woda wyleci. Jednak Ty potrzebujesz przetłaczać wodę między np. 1,5 a 3 bary więc to spowoduje, że nie będziesz mógł wykorzystać połowy objętości zbiornika ale mniej (choć wg. mnie do zbiornika przeponowego 50 l powinno się dać wpompować więcej niż 25 l. wody). Musiałbyś użyć większego ciśnienia wstępnego i tym samym do większego ciśnienia pompować wodę aby móc uzyskać większą ilość wody przy jednym załączeniu pompy.
    Dla przykładu ja mam zbiornik 300 l. klasyczny, bez przepony. Wstępne ciśnienie około 1,7 bara i następnie ładuję pompą wodę do około 3,5 bara. Próg wyłączenia mam na poziomie 1,3 bara (dla 1 bara woda już zbyt słabo leci na górę z piwnicy).
    Kiedyś dawno to sprawdzałem i udawało mi się w takich warunkach wylać jakieś 70 l. wody, czyli 6-7 wiader. To nieco mało jak na 300 l zbiornik.
  • REKLAMA
  • #6 16363495
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    ^ToM^ napisał:
    Dla przykładu ja mam zbiornik 300 l. klasyczny, bez przepony. Wstępne ciśnienie około 1,7 bara i następnie ładuję pompą wodę do około 3,5 bara. Próg wyłączenia mam na poziomie 1,3 bara (dla 1 bara woda już zbyt słabo leci na górę z piwnicy).
    Kiedyś dawno to sprawdzałem i udawało mi się w takich warunkach wylać jakieś 70 l. wody, czyli 6-7 wiader. To nieco mało jak na 300 l zbiornik.
    I więcej nie osiągniesz.z tego wynika ,ze pobierasz ok. 1/3 pojemności zbiornika. I takiej odpowiedzi udzieliłem.
    ^ToM^ napisał:
    Musiałbyś użyć większego ciśnienia wstępnego i tym samym do większego ciśnienia pompować wodę aby móc uzyskać większą ilość wody przy jednym załączeniu pompy
    Tylko ,że to niewiele zmieni, niewiele więcej wody do pobrania.Wszyscy chcieliby brać dużo wody ,a zbiornik kupują jak najmniejszy.
  • #7 16363521
    slawek str
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    Więcej nie wyciągniesz jak masz 12 13 l to max. no może 15l ale to wszystko i gra nie warta świeczki. A to że wyczytałeś że 50% objętości to chyba chwyt reklamowy dla tych co z fizyką na bakier. Być może jest to możliwe ale przy wtłaczaniu max.ciśnienia zbiornika i do wylania na wolny wylew już bez ciśnienia i pewnie jeszcze trzeba by było zbiornik ustawić odpływem na dół. To tyle z mojej strony.
  • REKLAMA
  • #8 16365289
    wojtas_master
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi, teraz już wiem, że należy to na przyszłość inaczej przeliczać. Na szczęście taki zbiornik jak kupiłem nie kosztował majątku (105 zł) więc jest ok. Jego zastosowanie będzie przy podlewaniu ogródka i pracach gospodarczych, więc uciążliwość częstego włączania nie będzie znacząca w stosunku do pracy typowo domowej - w instalacji do mycia itp.
  • #9 21223141
    obatelgrzegorz
    Poziom 6  
    Największą pojemność roboczą uzyskamy wtedy, gdy membrana będzie miała ciśnienie 0 (wykręcony wentyl). Problem polega na tym, czy pod wpływem ciśnienia wody membrana rozciągnie się do całego zbiornika i pęknie. Nie znamy wytrzymałości gumowej membrany.
  • #10 21223163
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21223141 Bzdury piszesz. W takim przypadku napompujesz wody do membrany, zrobisz ciśnienie (pompą) i pobierzesz kilka litrów wody, albo i mniej, bo woda nie jest ściśliwa.Nie rozumiesz jak to działa.
  • #11 21254520
    obatelgrzegorz
    Poziom 6  
    Jak spuściłem wodę z ciśnienia 4 atm. do 0, to wypłynęło ok. 15 litrów. (ciśnienie membrany 2 at). Zbiornik na pewno ma więcej niż 15 litrów, chyba 50.
  • #12 21254625
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    obatelgrzegorz napisał:
    Największą pojemność roboczą uzyskamy wtedy, gdy membrana będzie miała ciśnienie 0 (wykręcony wentyl)

Jak pozostawisz wykręcony wentyl to napompujesz cały zbiornik wody i nie będzie ciśnienia, aby wodę odebrać.
    Membrana pełni funkcję izolującą wodę od zbiornika i powietrza( aby nie rozpuszczało się w wodzie i rzadziej dopompowywać).
    Musi być pewne ciśnienie wstępne, aby zebraną wodę w zbiorniku wykorzystać. Im większa poduszka powietrzna, tym więcej wody wykorzystasz, ale nie będzie to 100% pojemności zbiornika.
  • #13 21254638
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Pojemność użyteczna jest prosta do policzenia.
    V(użyteczna)=V(całkowita)*(1-P_dolne/P_górne), ciśnienia w wartości absolutnej.
    Tyczy się to zbiorników z membraną jak i bez.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zbiornik hydroforowy przeponowy o pojemności 50 l, z którego teoretycznie można pobrać około 1/4 do 1/3 jego pojemności, co w praktyce oznacza maksymalnie 12-15 l wody przed ponownym załączeniem pompy. W dyskusji podkreślono, że rzeczywista pojemność użyteczna zbiornika jest ograniczona przez ciśnienie powietrza nad wodą oraz właściwości membrany. Użytkownik eksperymentował z różnymi ustawieniami ciśnienia przepony, jednak optymalne wydaje się ciśnienie 1,5 bar. Wskazano, że dla uzyskania większej ilości wody, różnica ciśnień załączania i wyłączania powinna być większa. Użytkownik zauważył, że jego zbiornik jest nowy i nie kosztował dużo, co czyni go odpowiednim do zastosowań ogrodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA