logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik zasilania awaryjnego. Co tu jest nie tak?

mi123shell 23 Mar 2017 10:09 1209 16
REKLAMA
  • #1 16365429
    mi123shell
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć,

Zaprojektowałem prostu układ do przełączania zasilania z sieciowego na bateryjne.

Przekaźnik sterowany zasilaniem 5V które jest zarówno zasilaniem sieciowym.

Kondensator do podtrzymywania zasilania 10mF, oraz zasilanie z baterii, które się uruchamia po odłączeniu sieci.
    Na załączonym schemacie wstawiłem przełącznik do symulowania odłączenia sieci.

Daje plik do symulatora: http://falstad.com/circuit/

Problem polega na tym że po odłączeniu sieci, kondensator z cewką przekaźnika zmienia się w układ rezonansowy.
    Jak ten problem ominąć?
    Nie chcę stosować diod do odcinania zapięcia ze względu na to że mam za małą tolerancję napięcia w odbiorniku. A taka dioda Schottky’ego pobiera 0,3V .
    Załączniki:
    • Przełącznik zasilania awaryjnego. Co tu jest nie tak? sch.png (11.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • circuit-20170323-0957.circuitjs.txt (504 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16365450
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 349
    Sprawdzałeś działanie tego układu w rzeczywistości?
  • #3 16365457
    mi123shell
    Poziom 11  
    Jeszcze nie. Czy symulator może się mylić?
  • REKLAMA
  • #4 16365472
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 349
    Symulator to taki udawacz rzeczywistości. Jak najbardziej może się mylić i dawać zaskakujące wyniki.
  • #5 16377802
    mi123shell
    Poziom 11  
    Tak jak w symulatorze, Cewka i kondensator wchodzą w rezonans i przekaźnik nie przełącza po kilku mikrosekundach tyko po paru sekundach.
    Jakieś rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #6 16377851
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Przy takiej pojemności to wcale nie jest dziwne. Przelicz układ LC na tych wartościach. Jakie napięcie jest wymagane przez odbiornik?
  • #9 16377977
    mi123shell
    Poziom 11  
    Bateria to powerbank ;) ale to nie istotne. Chyba :D
    Dodano po 1 [minuty]:
    Jakbym dał tam diodę szeregowo to urządzenie nie ruszy.
    Dodano po 3 [minuty]:
    Może zastosować Transoptor przed cewką ? puścić napięcie na nią z baterii. ?
  • #10 16377998
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    No i fajnie jest. A gdzie włączona jest cewka przekaźnika, bo jej na schemacie nie widać ? Równolegle z odbiornikiem, co ? Jeżeli tak, to :D Do Działu ,,Na Wesoło" z tym.
  • #11 16378021
    mi123shell
    Poziom 11  
    Ok, więc jak schemat powinien wyglądać?
  • #13 16378107
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Co to za odbiornik, że denerwuje go spadek napięcia o 0,3V? Pomijam fakt, że dioda Schottky'ego na większy prąd spowoduje spadek napięcia rzędu 0,5V. No i dla ścisłości: power bank to nie to samo, co bateria. Tam siedzi sobie przetwornica, która dusi z siebie siódme poty, żeby z ogniwa litowo-jonowego (3,7V) wyprodukować ok. 5V. Skoro już stosujesz ogniwa Li-Ion, rozważ ew. użycie dwóch ogniw w szeregu, wtedy masz na wejściu 7,2V które stabilizujesz na nieco więcej, niż 5V (więcej o spadek na diodzie Schottky). Zresztą są też przetwornice o regulowanym napięciu pracujące z jednym ogniwem Li-Ion (jednym w sensie napięcia).
  • REKLAMA
  • #14 16378263
    mi123shell
    Poziom 11  
    Panowie kręcimy wokół tematu.
    Odbiornik to mikrokomputer Malina PI. Wyłącza się już przy zasilaniu 4,75V Toleruje maksymalny spadek 0,15V.
    Powerbank daje radę. Przesiedziałem na nim już ok. 40h pracy. 4 ładowania po 10h. i jestem zadowolony.
    Sprawę baterii zostawmy.
    Krzysztof Kamienski - nawet jedna dioda rozwiązuje problem. Tylko szkopuł tkwi w za dużym spadku napięcia na diodzie.
    Musiałbym zrobić tj. mówi yogi009. Zmontować zasilanie bateryjne sam i stabilizować do np. 5,5V, z drugiej strony przekaźnika
    dać zasilacz np. 9V i stabilizować do 5,5V.
    Aaa i jedno. Stabilizowałem napięcie z zasilacza ATX 12V 10A zarówno lm2596 jak i XL4015. Sprawa conajmniej dziwna.
    Układy chyba sobie rady nie dają, bo ustawaiam napięcie 5,5V. Po podłączeniu Maliny i całego układu napięcie spada do 4,3-4,5V. Tak jakby prądu brakowało. A malina pobiera 2-2,5A.
    Dodano po 43 [minuty]:
    Ten schemat działa.
    Dodałem mosfet N na cewkę. Teraz jest zasilana z napięcia baterii, uruchamia się jak padnie napięcie zasilacza.
    Co o tym sądzicie ?
    Załączniki:
    • Przełącznik zasilania awaryjnego. Co tu jest nie tak? no.png (16.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • circuit-20170329-0842.circuitjs.txt (787 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 16378726
    mi123shell
    Poziom 11  
    Rozwiązanie II

II transformatory o różnej indukcji uzwojenia,
    Pierwszy stabilizujemy i dajemy na zasilanie, drugi dajemy na cewkę.
    Pierwszy rozładuje się wolniej jak zabraknie prądu i podtrzyma napięcie. Drugi rozładuje się szybciej i przełączy przekaźnik.
    Takie rozwiązanie pozwoli na podtrzymanie zasilania bez konieczności podpinania kondensatora.

Proszę o opinie.
  • #16 16380521
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1883
    Ten cały zasilacz powinien wyglądać tak:
    Link

Schemat z przekaźnikiem trzeba sprawdzić fizycznie na przekaźniku; styki przekaźnika nie przełączają się natychmiast z jednego styku na drugi; tam jest opóźnienie.
  • #17 16380611
    mi123shell
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak wcześniej pisałem, Działa!

Zasilacz 1 odłącza natychmiast przekaźnik, zasilacz II z kondensatorem rozładowują się w takim czasie żeby powerbank się uruchomił.
    Dzięki wielkie działa!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprojektował układ do przełączania zasilania z sieciowego na bateryjne, wykorzystując przekaźnik sterowany napięciem 5V oraz kondensator 10mF. Po odłączeniu zasilania sieciowego, układ wchodzi w rezonans, co opóźnia przełączenie przekaźnika. Uczestnicy dyskusji sugerują, że symulator może nie odzwierciedlać rzeczywistości, a także proponują różne rozwiązania, takie jak dodanie diod, zastosowanie transoptora, czy użycie transformatorów o różnej indukcji. Ostatecznie, użytkownik zrealizował rozwiązanie z dwoma zasilaczami, które umożliwiło prawidłowe działanie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA