logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka wkrętarki Graphite 58G134-14 nie ładuje akumulatora, diody nie świecą

angelraphael 26 Mar 2017 20:27 2724 10
REKLAMA
  • #1 16373538
    angelraphael
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Ładowałem akumulator i gdy zapaliła się zielona dioda wyłączyłem przewód zasilający ładowarki przed uprzednim wyjęciem akumulatora ze stacji ładującej. Przy nastepnej próbie ladowania okazało się, że ani diody w stacji nie świecą (czy z akumulatorem czy bez) ani nie ładuje się akumulator.
    Przy włączaniu stacji do 230V słychać działanie przekaźnika i bardzo delikatny pisk chyba przetwornicy napiecia. Napięcie na zaciskach stacji niby się pojawia, ale po włożeniu akumulatora nie ma ładowania jakby stacja nie wykrywała jego obecności.
    Na płycie głównej brak jakichkolwiek oznak uszkodzenia.
    Nie wiem od czego zacząć.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16375010
    angelraphael
    Poziom 11  
    Proszę bardzo
    Załączniki:
    • pcb2.jpg (1.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PCB top.jpg (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16375089
    angelraphael
    Poziom 11  
    Jeszcze dwie fotki w lepszej rozdzielczości
    Załączniki:
    • Ładowarka wkrętarki Graphite 58G134-14 nie ładuje akumulatora, diody nie świecą DSC_1985.JPG (11.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ładowarka wkrętarki Graphite 58G134-14 nie ładuje akumulatora, diody nie świecą DSC_1989.JPG (8.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16381877
    angelraphael
    Poziom 11  
    Zastanawia mnie czy nie jest to śmierć zaprogramowana? :-P
  • REKLAMA
  • #7 16381967
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Sprawdź bezpiecznik FS2 oraz tranzystor MOSFET SMD (chyba Q5, obok R28).
  • #8 16383265
    Expert Grupa Topex
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Cześć,

jestem pracownikiem Grupy Topex, do której należy marka GRAPHITE.

Pokazałem załączone przez Ciebie zdjęcia kolegom z serwisu, ale nie dopatrzyli się na nich żadnej usterki.

Doradzili natomiast, że jeśli chcesz rozpocząć diagnozę i nie wiesz od czego zacząć to proponują sprawdzenie takich elementów jak bezpieczniki i diody na płycie ładowarki.

Oczywiście z uwagi na fakt, że jest to urządzenie zasilane napięciem 230V, musisz pamiętać o potencjalnym niebezpieczeństwie jakie niesie za sobą samodzielna naprawa i ewentualne błędy.

Wiertarko-wkrętarka 58G134 to model wycofany już z oferty, ale ładowarki z nowszych modeli będą kompatybilne z tym urządzeniem, więc jeżeli nie uda Ci się jej naprawić to zawsze możesz kupić samą nową ładowarkę.

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem.

Pozdrawiam
    Tomek
  • #9 16385683
    angelraphael
    Poziom 11  
    Bezpieczniki są OK, ale dioda smd (czarny pasek szeroki i waski brązowy) znajdująca się między Q5 i R26a przewodzi w dwie strony. Prawdopodobnie to będzie to. Zamierzam wstawić diodę 1N4148. Mam nadzieję, że bedzie OK.

Dodano po 3 [godziny] 40 [minuty]:

Niestety po wylutowaniu diody okazało sie, że jest dobra. Teraz muszę spróbować z Mosfetem tak jak zaproponował kolega miecho18
  • REKLAMA
  • #11 16388362
    angelraphael
    Poziom 11  
    Myślałem o tym i tak też uczynię

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ładowarką wkrętarki Graphite 58G134-14, która nie ładuje akumulatora, a diody nie świecą. Po wyłączeniu zasilania ładowarki, stacja przestała działać, mimo że na płycie głównej nie widać uszkodzeń. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia bezpieczników, diod oraz tranzystorów MOSFET. Pracownik Grupy Topex, do której należy marka GRAPHITE, zasugerował, aby sprawdzić elementy na płycie ładowarki oraz zwrócił uwagę na potencjalne niebezpieczeństwo związane z samodzielnymi naprawami. Użytkownik zdiagnozował diodę SMD, która wydawała się uszkodzona, ale po wylutowaniu okazało się, że jest sprawna. Następnie planuje sprawdzić tranzystor MOSFET.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA