logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo zmostkować gniazdko kuchenne z przewodem 3-żyłowym?

kebi88 29 Mar 2017 16:03 3282 23
REKLAMA
  • #1 16379182
    kebi88
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    witam

Ze ściany wychodzi mi przewód 3 żyłowy, muszę teraz połączyć to z gniazdkiem w blacie tak jak na zdjęciu Jak prawidłowo zmostkować gniazdko kuchenne z przewodem 3-żyłowym?

jak to zrobić prawidłowo bo chyba trzeba to zmostkować
  • REKLAMA
  • #2 16379245
    kotlet_06
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Musisz podłączyć w taki sposób.
    ewentualnie przy użyciu kostki elektrycznej rozgałęzić każdy przewód na 3.
  • #3 16379273
    Stępniak
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Patrząc od tyłu gniazdek jak na fotce:
    górny zacisk - przewód ochronny (standardowo żółto-zielony)
    prawy zacisk - fazowy (najprawdopodobniej - brązowy)
    lewy zacisk - przewód neutralny (N)
    Tylko pod warunkiem, że reszta instalacji (różnicówka itp.) wykonana prawidłowo i przekroje odpowiednio dobrane!
    We własnym domu i na własny użytek nikt nam nie zabroni eksperymentować z instalacją elektryczną ale pamiętajmy, że ryzykujemy nie tylko własnym życiem. Dlatego radzę aby rzucił ktoś na to fachowym wzrokiem - jest dużo tzw warunków poprawnej instalacji.
  • #4 16379594
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    To gniazdo ma jakąś osłonę od strony podłączenia przewodów? Metalowa konstrukcja znajduję się niebezpiecznie blisko.
  • REKLAMA
  • #5 16387663
    kebi88
    Poziom 7  
    Witam

dziękuje za odpowiedź.

Gniazdko od dołu ma metalową osłonę. Takie jak na zdjęciu Jak prawidłowo zmostkować gniazdko kuchenne z przewodem 3-żyłowym?

Pytanie mam jeszcze takie czy jak ze ściany mam przewód 3 x 1.5 to do zmostkowania dać 3x 1.5 czy 3 x 2.5 ?
  • #6 16387683
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    kebi88 napisał:
    Pytanie mam jeszcze takie czy jak ze ściany mam przewód 3 x 1.5 to do zmostkowania dać 3x 1.5 czy 3 x 2.5 ?
    Sorry kolego, ale na Twoim miejscu należało zapytać o wartość zabezpieczenia obwodu wykonanym przekrojem 1,5mm2.
    Otóż maximum 13A co przy prądzie znamionowym gniazda 16A powinno wyjaśnić Ci zrozumienie terminu "niefunkcjonalność instalacji". I na to przekrój mostków nie ma żadnego wpływu.
  • REKLAMA
  • #7 16388007
    haneb
    Poziom 24  
    Ocena: 213
    kebi88 napisał:

Daj ten sam przekrój.

kkas12 napisał:
    Sorry kolego, ale na Twoim miejscu należało zapytać o wartość zabezpieczenia obwodu wykonanym przekrojem 1,5mm2.
    Otóż maximum 13A co przy prądzie znamionowym gniazda 16A powinno wyjaśnić Ci zrozumienie terminu "niefunkcjonalność instalacji". I na to przekrój mostków nie ma żadnego wpływu.

Skąd się wzięło to "maximum 13A"? Według norm przewód 3x1.5mm² w normalnych warunkach w tynku ma obciążalność długotrwałą nawet 21A.

• #8 16388074
    kkas12
    Poziom 43  
    Z praktyki.
    Bo ja nie wiem jak ten przewód jest prowadzony. Dlatego zakładam najbardziej niekorzystne warunki: np: chociażby metr w rurze pod styropianem czy w wiązce kilkunastu przewodów w bruździe.
    I nie wiem też co do tego gniazda przyłączone zostać może.
  • REKLAMA
  • #9 16388305
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    kebi88 napisał:
    czy jak ze ściany mam przewód 3 x 1.5 to do zmostkowania dać 3x 1.5 czy 3 x 2.5 ?

Tym samym przekrojem.

haneb napisał:
    Skąd się wzięło to "maximum 13A"? Według norm przewód 3x1.5mm² w normalnych warunkach w tynku ma obciążalność długotrwałą nawet 21A.

Gwarantuję Ci że przy 13A długotrwałego obciążenia 1,5 mm2 ładnie się grzeje.
  • #10 16388363
    kebi88
    Poziom 7  
    Gniazdko będzie używane sporadycznie, ekspres do kawy, czasem mikrofala... czasem czajnik.
  • #12 16388403
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    kebi88 napisał:
    Gniazdko będzie używane sporadycznie

To akurat nie ma znaczenia
    kebi88 napisał:
    ekspres do kawy, czasem mikrofala... czasem czajnik.

Obawiam się że to troszeczkę za mały przekrój przewodu jak na te urządzenia.
  • #13 16388404
    kkas12
    Poziom 43  
    kebi88 napisał:
    Gniazdko będzie używane sporadycznie, ekspres do kawy, czasem mikrofala... czasem czajnik.
    Tak. Trzy gniazda sporadycznie używane.
    W żadnym ze znanych mi standardów/normach nie funkcjonuje pojęcie "gniazdo używane sporadycznie".
    Ile zaoszczędziłeś na różnicy ceny przewodu 3x1,5 a 3x 2,5?
    A skoro ten jeden obwód tak wykonany został to podejrzewam, że i pozostałe obwody gniazdowe również.
  • #14 16461164
    kebi88
    Poziom 7  
    Jak prawidłowo zmostkować gniazdko kuchenne z przewodem 3-żyłowym? Jak prawidłowo zmostkować gniazdko kuchenne z przewodem 3-żyłowym? Witam

Wracam do tematu, gdyż natłok obowiązków remontowych zepchnął temat gniazdka na dalszy plan... dlatego powracam gdyż chce go już zakończyć..

Wstępnie wykonałem podłączenie na "sucho" sprawdźcie czy tak miało by to wyglądać, w takim przypadku przewód fazowy jest po prawej stronie ( jest to kwestia umowna aby był po lewej ?) bo jeśli w tym moim przypadku jest po prawej no to fazę daje też na prawą.... dobrze to rozumuje? Jak prawidłowo zmostkować gniazdko kuchenne z przewodem 3-żyłowym?
  • #15 16461191
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Przewody powinny być tak włożone pod zacisk aby dokręcająca śruba ich nie wypychała, a najlepiej nie rozcinając żył przez tzw, oczko.

Ponadto zasilanie ruchomego gniazda nie może być wykonane drutem tylko linką.
  • #16 16461924
    kebi88
    Poziom 7  
    Dzięki Łukasz- O za odpowiedź.

Znalazłem na yt taki filmik rzuć okiem na to.

https://www.youtube.com/watch?v=sj4OU1gm9hE

Teraz pytanie jest takie, czy ten kabel ze ściany który jest drutem, mogę zapleść z linką ? Bo na filmiku używają linki... mój zasilający jest jako drut.
  • #18 16462024
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    kebi88 napisał:
    Znalazłem na yt taki filmik rzuć okiem na to.

https://www.youtube.com/watch?v=sj4OU1gm9hE

Teraz pytanie jest takie, czy ten kabel ze ściany który jest drutem, mogę zapleść z linką ? Bo na filmiku używają linki... mój zasilający jest jako drut.

Ten film jak i wiele innych na YT tworzone są przez amatorów uważających się za specjalistów. Tymczasem są to ludzie, którzy ani minuty nie spędzili w szkole elektrycznej ani w zawodzie elektryka. Totalni laicy.

Ty masz przewód, nie kabel. Zamontuj puszkę hermetyczną i tam w środku połącz drut z linką za pomocą złączek. Następnie wyprowadź przewód giętki z puszki do gniazda.
    Pamiętaj, że linka wymaga tulejek. Żadne zaplatanie.
  • #19 16462075
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Łukasz-O napisał:

Pamiętaj, że linka wymaga tulejek. Żadne zaplatanie.

Ale złączka do linek nie wymaga tulejki, a drut też przyjmie. :D
  • #21 16462659
    kebi88
    Poziom 7  
    Jeśli chodzi o puszkę to odpada, nie mam miejsca na takie coś ze względu na szuflady...

Więc zrobię tak, drut wychodzący ze ściany połączę przez wago z linką która będzie między gniazdkami.. było by to ?
  • Pomocny post
    #22 16462927
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    kebi88 napisał:
    Więc zrobię tak, drut wychodzący ze ściany połączę przez wago z linką która będzie między gniazdkami.. było by to ?

Połączenie drutu z linką OK.
    A do zacisków gniazd zaprasuj na linkach końcówki oczkowe lub widełkowe.
    Tylko zaprasuj odpowiednim narzędziem - nie myśl o ściskaniu kombinerkami lub klepaniu młotkiem.
  • #23 16462944
    kebi88
    Poziom 7  
    Hmm to coś będę musiał wymyślić, bo takie urządzenie było by mi potrzebne tylko tym przypadku... no ale może to nie jest drogie...
  • #24 16463769
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Praska w obi kosztuje 25zł... na raz wystarczy :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat prawidłowego zmostkowania gniazdka kuchennego z przewodem 3-żyłowym. Użytkownik zapytał o sposób podłączenia przewodu do gniazdka, wskazując na zdjęcia. Odpowiedzi sugerowały, aby przewody były podłączone zgodnie z kolorami: żółto-zielony jako przewód ochronny, brązowy jako fazowy, a niebieski jako neutralny. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na konieczność stosowania odpowiednich przekrojów przewodów, sugerując użycie 3x1.5 mm² lub 3x2.5 mm² w zależności od obciążenia. Podkreślono również znaczenie użycia odpowiednich narzędzi do zaprasowywania końcówek przewodów oraz unikanie łączenia drutu z linką bez użycia hermetycznej puszki. Wskazano na ryzyko związane z nieprawidłowym podłączeniem oraz konieczność konsultacji z fachowcem.
REKLAMA