logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CLP-315 - Kolor żółty jest tylko na pierwszej stronie, potem w powidoku.

CMS 30 Mar 2017 17:22 1719 3
REKLAMA
  • #1 16381687
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2602
    Witam.

Wpadła mi w łapki malutka kolorowa laserówka Samsung CLP-315. Chciałem ją sobie zrobić, bo przy mojej ilości wydruków (powiedzmy pół ryzy na 5-6 lat :) ) starczy mi na "wieczność".
    Gdy ją dostałem, wydruki zawierały wszystkie kolory składowe, ale plamiła, miała problemy z pobieraniem i zostawiała powidok/ducha, na całej szerokości kartki.
    Wyczyściłem całą drukarkę, bęben (opróżniłem śmietnik), pas transferowy (opróżniłem śmietnik), wszystkie styki (z przodu od tonerów i bębna, z tyłu od rolki). Opróżniłem i wyczyściłem tez pojemnik na zużyty toner.
    Poskładałem wszystko i już miałem się cieszyć z nowego, darmowego nabytku, aż zacząłem drukować.

Tutaj pojawiły się kłopoty.
    Na pierwszej stronie mamy z lewej strony dwie podwójne linie (jakby z bębna). Nimi na razie się nie przejmuję, bo na kolejnych stronach znikają, później sobie z tym poradzę, lub zignoruję.

Pierwsza strona zawiera wszystkie składowe kolory, ale lekko powtarza w prawej części kartki (coś ze zbierakiem w pasie, ale póki co to tez nie jest wielki problem).
    Na kolejnych stronach, brakuje koloru żółtego, ale pozostaje powidok w tym kolorze z poprzednich wydruków, tutaj jestem zdziwiony, bo powidok pochodzi z pasa, czemu zbierak czyści wszystkie kolory poza żółtym? Pomijam miejsce bliżej prawej krawędzi kartki, o którym wspomniałem wyżej.

Najważniejszy obecnie problem to brak koloru żółtego na kolejnych wydrukach. Dodam, że wyłączenia drukarki na ok 5 min. przywraca kolor żółty na pierwszej stronie.
    załączam pięć kolejno wydrukowanych stron.
    Strona pierwsza, zaraz po włączeniu drukarki.
    Samsung CLP-315 - Kolor żółty jest tylko na pierwszej stronie, potem w powidoku.
    Strona druga
    Strona trzecia
    Strona czwarta
    Strona piąta

Czy ktoś się spotkał z takim objawem? Bo jak dla mnie jest bardzo dziwny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16382659
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Sprawdź czy przy składaniu pasa właściwie ustawiłeś czarny plastik z prawej strony. Odchyla on listwę czyszcząca pasa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16383276
    Imprimarex
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    endriuf napisał:
    Sprawdź czy przy składaniu pasa właściwie ustawiłeś czarny plastik z prawej strony. Odchyla on listwę czyszcząca pasa.

Gdyby to była listwa to drukowałoby jedynie czarny kolor.

Przyczyną jest toner żółty. Albo kończy się proszek albo jest problem z naładowaniem tonera aby poprawnie przekazywał proszek.
  • #4 16383419
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2602
    endriuf napisał:

Dzięki.
    Wygląda na to, że jednym ruchem ręki rozwiązałem wszystkie problemy.

Imprimarex napisał:
    Przyczyną jest toner żółty. Albo kończy się proszek albo jest problem z naładowaniem tonera aby poprawnie przekazywał proszek.

Tak na logikę, kolory były kompletne przed rozebraniem drukarki, bębna i pasa, w tonerach przeczyściłem tylko styki. Byłoby bardzo dziwne, gdyby po takich zabiegach, toner nagle odmówił posłuszeństwa, tym bardziej, że na kazdym pierwszym wydruku po włączeniu, były wszystkie kolory.
REKLAMA