logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nowego oświetlenia: brak przewodu ochronnego, nadmiarowe przewody

sweed78 10 Kwi 2017 15:01 1605 13
  • #1 16404378
    sweed78
    Poziom 8  
    Witam,
    wymieniam oświetlenie w pokojach i mam następujące wątpliwości.
    Nowe oświetlenie ma przewód niebieski(neutralny), czarny(faza) i żółty(PE) - nic nie pomyliłem? Instalacja nie ma przewodu ochronnego, co zrobić z tym od oświetlenia? Ponadto stara instalacja ma dwa przewody fazowe przy włączniku i w suficie, bo kiedyś wisiało tam oświetlenie, które było podzielone na dwie części - niezależnie włączane/wyłączane. Co zrobić z nadmiarowymi przewodami?
  • #2 16404399
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    sweed78 napisał:
    niebieski(neutralny), czarny(faza) i żółty(PE) - nic nie pomyliłem?

Nic nie pomyliłeś.
    sweed78 napisał:
    Ponadto stara instalacja ma dwa przewody fazowe przy włączniku i w suficie, bo kiedyś wisiało tam oświetlenie, które było podzielone na dwie części

Wykorzystujesz tylko jeden odwód.
    sweed78 napisał:
    Co zrobić z nadmiarowymi przewodami?

Przewód żółto zielony można podłączyć do neutralnego, zrobisz wtedy zerowanie.
    Tak się robiło w starych instalacjach przewód neutralny służył również jako ochronny czyli PEN - PE + N
  • #3 16404515
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3834
    W takich instalacjach nigdy nie było PEN. Natomiast żeby wykonać zerowanie trzeba być pewnym spełnionego warunku swz. Tak więc najpierw pomiary.
  • #4 16404527
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    kortyleski napisał:
    W takich instalacjach nigdy nie było PEN.

Może źle to nazwałem, ale zerowanie to na pewno robiono.
  • #5 16404550
    kortyleski
    Poziom 43  
    Tylko struktura sugeruje wiek instalacji. Przegląd pięcioletni zapewne nigdy nie doszedł do skutku. Zatem jak pisałem. Najpierw pomiary później zerowanie. W przeciwnym wypadku zerowanie może zakończyć się porażeniem lub pożarem
  • #6 16404568
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4263
    Rezystor240 napisał:
    Przewód żółto zielony można podłączyć do neutralnego, zrobisz wtedy zerowanie.
    Tak się robiło w starych instalacjach przewód neutralny służył również jako ochronny czyli PEN - PE + N
    Nigdy się tak nie robiło.
  • #7 16405818
    sweed78
    Poziom 8  
    Rozumiem, że aby żółty przewód ochronny połączyć z neutralnym musiałyby zostać przeprowadzone pomiary? Czy w takim razie bez ich robienia mogę po prostu nigdzie nie przyłączać przewodu żółtego i normalnie użytkować oświetlenie? Dodam, że analogiczna sytuacja ma miejsce przy podłączaniu lodówki pod nowe gniazdo, które ma bolec.
  • #8 16405858
    kortyleski
    Poziom 43  
    Taka sytuacja jest niedopuszczalna. Urządzenie które ma styk ochronny musi być podłączone do instalacji z przewodem ochronnym. W przeciwnym wypadku zagraża życiu użytkownika.
  • #9 16405889
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 425
    Pomiar powinno się zrobić dla pewności. Trzeba się upewnić, że ma się do czynienia z przewodem zerowym. Tym bardziej tyczy się to lodówki.
  • #10 16405890
    sweed78
    Poziom 8  
    kortyleski napisał:
    Taka sytuacja jest niedopuszczalna. Urządzenie które ma styk ochronny musi być podłączone do instalacji z przewodem ochronnym. W przeciwnym wypadku zagraża życiu użytkownika.

Wiele odbiorników posiada wtyczkę z miejscem na bolec, a gniazdka w mieszkaniach często nie mają bolca, więc w takim wypadku też nie powinny być podłączane?
    Dodano po 3 [minuty]:
    Brivido napisał:
    Pomiar powinno się zrobić dla pewności. Trzeba się upewnić, że ma się do czynienia z przewodem zerowym. Tym bardziej tyczy się to lodówki.

Na czym polega ten pomiar?
  • #11 16406094
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4263
    Sam pomiar to nie wszystko, bo dopiero na jego podstawie można sprawdzić czy warunek SWZ jest spełniony. A spełnienie tego warunku jest podstawą dopuszczenia do eksploatacji.
    Nieprzyłączenie żyły ochronnej gwarantuje iż warunek SWZ spełniony nie jest i taka instalacja (gniazdo/odbiornik w I klasie ochronności) jest zagrożeniem dla życia.
  • #12 16406205
    kortyleski
    Poziom 43  
    sweed78 napisał:
    kortyleski napisał:

Wiele odbiorników posiada wtyczkę z miejscem na bolec, a gniazdka w mieszkaniach często nie mają bolca, więc w takim wypadku też nie powinny być podłączane?
    Dodano po 3 [minuty]:
    Brivido napisał:

W każdej instrukcji urządzenia wykonanego w pierwszej klasie ochrony jest wyraźnie napisane gdzie i jak takie urządzenie można podłączyć.

A co do pomiaru. Przychodzi elektryk i mierzy ipz by po ocenie zabezpieczeń mógł podpisać papierek że w przypadku twojej instalacji warunek SWZ jest spełniony. I nie drwie z ciebie, napisałem najprościej jak mogłem
  • #13 16409627
    sweed78
    Poziom 8  
    kortyleski napisał:
    sweed78 napisał:
    kortyleski napisał:

Dodano po 3 [minuty]:
    Brivido napisał:

W każdej instrukcji urządzenia wykonanego w pierwszej klasie ochrony jest wyraźnie napisane gdzie i jak takie urządzenie można podłączyć.

A co do pomiaru. Przychodzi elektryk i mierzy ipz by po ocenie zabezpieczeń mógł podpisać papierek że w przypadku twojej instalacji warunek SWZ jest spełniony. I nie drwie z ciebie, napisałem najprościej jak mogłem

Spoko. Sprawdziłem co to jest i wiem o co chodzi.

Mam jednak takie pytania:
    1) Pozostawienie styku ochronnego odbiornika niepodłączonego skutkuje tym, że na obudowie może pojawić się napięcie. Czy jest to sytuacja bardziej niebezpieczna niż przypadek, w którym odbiornik w ogóle nie ma takiego styku czy też dokładnie to samo?
    2) Tak jak wnioskuje w pkt. 1, zostawienie styku ochronnego bez podłączenia = ryzyko napięcia na obudowie. Czy zerowanie bez upewnienia się, że warunek swz jest spełniony powoduje, że nie wiemy czy ryzyko z pkt. 1 zostało wyeliminowane czy powstaje nowe, inne zagrożenie?
  • #14 16409647
    Turysta_
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    1) Oczywiście jest to bardziej niebezpieczne. Sprawdź na czym polegają różnice pomiędzy pierwsza a drugą klasą ochronności.
    2) Uważam, że nie należy nad tym dywagować, poniższe posty kolegów są wystarczające:

kortyleski napisał:

kkas12 napisał:
    Nieprzyłączenie żyły ochronnej gwarantuje iż warunek SWZ spełniony nie jest i taka instalacja (gniazdo/odbiornik w I klasie ochronności) jest zagrożeniem dla życia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem nowego oświetlenia w kontekście braku przewodu ochronnego (PE) oraz nadmiarowych przewodów fazowych. Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia przewodów: niebieskiego (neutralny), czarnego (faza) i żółtego (PE). Odpowiedzi wskazują, że w przypadku braku przewodu ochronnego, nie należy łączyć przewodu żółtego z neutralnym, ponieważ może to prowadzić do niebezpieczeństwa porażenia prądem. Zwrócono uwagę na konieczność przeprowadzenia pomiarów instalacji przed jakimikolwiek modyfikacjami, aby upewnić się, że spełnione są warunki bezpieczeństwa (SWZ). Podkreślono, że urządzenia z stykiem ochronnym muszą być podłączone do instalacji z przewodem ochronnym, a pozostawienie styku bez podłączenia stwarza ryzyko wystąpienia napięcia na obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA