logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nowej lampy, włącznik dwuklawiszowy, instalacja bez PE

adam.krakus 10 Lut 2018 17:24 3003 20
  • #1 17027428
    adam.krakus
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam,
    na wstępie jeżeli już jest to przepraszam - szukałem i nie znalazłem.

Druga sprawa, na przewodach z sufitu L jest prąd, na N nie ma.

No i teraz mój "rysunek" i pytanie - jak to podłączyć?

• #2 17027473
    mar_uda
    Poziom 23  
    Ocena: 158
    Przestańcie bredzić, koledzy. Lampa wymaga podłączenia przewodu PE!!!

Autorze, jaki jest układ sieci zasilającej (informacja do odczytania z warunków dołączonych do umowy lub do uzyskania po telefonie do lokalnego ZE).
  • #3 17027526
    adam.krakus
    Poziom 7  
    No to masz Ci babo placek ... żarówek w lampie jest 4 i chciałbym ją podłączyć tak było 2x2 (na każdy klawisz po dwa). W sklepie powiedzieli, że się da ... znowu oddawać lampę (już druga) ...

Włącznik jest dobrze podłączony bo aktualnie mam starą lampę 2x2.
  • #5 17027532
    mar_uda
    Poziom 23  
    1. Ustal jaki jest układ sieci. Bez tego podłączanie tej lampy jest w wypadku Twojej instalacji niebezpieczne.
    2. Dodaj jakieś wyraźne zdjęcie lampy z widocznymi przewodami.
  • #6 17027600
    Dominik kozioł
    Poziom 8  
    Skoro według ciebie jest to lampa, gdzie można podłączyć ją na dwa bieguny, to powinny być 4 przewody.
  • #8 17029572
    adam.krakus
    Poziom 7  
    Podłączenie nowej lampy, włącznik dwuklawiszowy, instalacja bez PEPodłączenie nowej lampy, włącznik dwuklawiszowy, instalacja bez PE

Z jednego ramienia i z drugiego wychodzą po dwa niebieskie i po dwa brązowe kabelki.

Mam cztery źródła światła w tej lampie.

MÓJ WNIOSEK (WOW!): Każde źródło ma swoje zasilanie L i N.

Kabelki w lampie są spięte i podpięte cztery brązowe pod L, cztery niebieskie pod N, obudowa pod PE.

MÓJ DRUGI WNIOSEK (WOW2!): Rozdzielę cztery kabelki brązowe, 2 podepnę pod czarny z sufitu, 2 podepnę pod brązowy z sufitu, cztery niebieskie podepnę pod N.

Powinno działać (uziemienie z lampy zostawiam bez podłączenia).

I teraz. Kolega @Włodzimierz Wojtiuk powyżej zasugerował, żeby N podłączyć pod uziemienie i zmostkować z N. Gdzieś jednak wcześniej wyczytałem, że w skrajnych przypadkach na N może pojawić się napięcie. Czy wówczas takie podłączenie obudowy pod N i zmostkowanie nie będzie niebezpieczne?

EDIT:
    P.S. Układ sieci ustalam.
  • #9 17029581
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5126
    @Włodzimierz Wojtiuk Jaja sobie robisz, czy jak ?? :D

@adam.krakus Jezeli już, jest to stara instalacja bez wydzielonego przewodu PE, podłączenie obudowy lampy pozostawiasz wolne. (też mi sie oberwie, ale tak to wyglada w praktyce). A tak naprawdę, nie wolno jej instalować przy nieznanym układzie sieci i braku przewodu PE.
  • #10 17029608
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Masz trzy kable wychodzące z sufitu-L1, L2 i N
    W lampie musisz odciąć tego czarnego gluta bo tam są kable zmostkowane.
    Po rozłączeniu będziesz miał dwa kable brązowe i dwa kable niebieskie.
    Dwa kable niebieskie podłączasz razem pod kabel N z sufitu.
    Pierwszy kabel brązowy podłączasz pod L1 z sufitu (brązowy)
    Drugi kabel brązowy podłączasz pod L2 z sufitu (czarny)
  • #11 17029642
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    adam.krakus napisał:
    Powinno działać (uziemienie z lampy zostawiam bez podłączenia).
    To, że może dojść do porażenia nie jest ważne.
    Ważne jest by świeciło.

Ta oprawa wymaga przyłączenia przewodu ochronnego i twoja nieznajomość tematu tego nie zmieni.
  • #12 17029668
    adam.krakus
    Poziom 7  

Wszystko robi się jasne po rozmontowaniu ...

Rozumiem, że podłączenie PE jest konieczne ze względu na metalową obudowę lampy?
  • #13 17029676
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    adam.krakus napisał:
    Rozumiem, że podłączenie PE jest konieczne ze względu na metalową obudowę lampy?

Tak.
  • #14 17029687
    kkas12
    Poziom 43  
    Material z jakiego wykonano oprawę nie ma znaczenia.
    Znaczenie ma obecność zacisku do przyłączenia żyły ochronnej umieszczonego przez producenta tej oprawy.
    W takim przypadku wszelkie dywagacje są zbędne.
  • #15 17029715
    adam.krakus
    Poziom 7  
    Ok ... biorąc pod uwagę, że chyba wszystkie nowe lampy wymagają podłączenia PE wniosek nasuwa się taki, że bez zmiany instalacji nie powinno się zmieniać lampy?
  • #16 17029723
    kkas12
    Poziom 43  
    adam.krakus napisał:
    ...chyba wszystkie nowe lampy wymagają podłączenia PE wniosek nasuwa się taki, że bez zmiany instalacji nie powinno się zmieniać lampy?

Nie kolego są również dostępne oprawy wykonane w II klasie ochronności.
    Nie o instalację chodzi, ale o to by zmianę wykonała osoba kompetentna, która na miejscu oceni i podejmie decyzję jak to wykonać by nie wprowadzić zagrożenia dla użytkowników.
  • #17 17032325
    adam.krakus
    Poziom 7  
    Proszę również o wytłumaczenie pomysłu kolegi Włodzimierz Wojtiuk z podłączeniem neutralnego przewodu do obudowy.

Jak rozumiem idea jest taka: pojawia się prąd na obudowie przez co idzie do ziemi po przewodzie neutralnym.

Czytałem jednak, że na neutralnym w skrajnych przypadkach może pojawić się napięcie i wówczas to rozwiązanie będzie (głupie??) raczej bardzo nieprawidłowe.

Czy jest jakiś układ instalacji, w którym takie rozwiązanie (z podłączeniem obudowy pod neutralny) jest odpowiednie (np. słyszałem, że w niektórych instalacjach nie da się odwrócić tych kabli "bo wtedy nie będzie prądu")?
  • #18 17032426
    mar_uda
    Poziom 23  
    Przewodu neutralnego nigdy nie podpina się do obudowy. Nigdy!
    Najpierw ustal układ sieci, to wtedy okaże się czy to jest przewód neutralny, czy może jakiś inny. Pisałem o tym w drugim poście, ale nadal tego nie zrobiłeś.
  • #19 17032454
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1486
    adam.krakus napisał:
    Jak rozumiem idea jest taka: pojawia się prąd na obudowie przez co idzie do ziemi po przewodzie neutralnym.

Tiaa. A przy kiepskim SWZ idzie sobie tak tak miesiącami, aż tu nagle niespodzianka 3000zł za prąd :) Pomijam już względy bezpieczeństwa, bo jak wiadomo dla użyszkodnika ważne aby świeciło. :)
  • #20 17032952
    adam.krakus
    Poziom 7  
    mar_uda napisał:
    Przewodu neutralnego nigdy nie podpina się do obudowy. Nigdy!
    Najpierw ustal układ sieci, to wtedy okaże się czy to jest przewód neutralny, czy może jakiś inny. Pisałem o tym w drugim poście, ale nadal tego nie zrobiłeś.

Robię (t.j. czekam, aż dojdzie do mnie umowa ... bo aktualnie nie mam jej przy sobie) ...
    Ogólnie już wiem jak tę lampę podłączyć żeby świeciła, ale po prostu chcę się czegoś dodatkowo nauczyć.

Dlatego moje pytanie jaka w ogóle idea przyświeca podłączeniu N pod obudowę - jedyne co mi przychodzi na myśl to uziemienie ... z tym, że pytanie moje brzmi - czy prawdą jest, że jest możliwe, że na N pojawi się prąd i wówczas takie rozwiązanie jest ... głupie??? Chcę po prostu zrozumieć, dlaczego tak zasugerował tutaj jeden z postujących (a w innym miejscu w internecie również takie coś wyczytałem).
  • Pomocny post
    #21 17033019
    mar_uda
    Poziom 23  
    Wiesz jak podłączyć lampę, żeby świeciła, ale nadal nie wiesz jak ją podłączyć, żeby nie stwarzała zagrożenia.

Przewód neutralny jest przewodem roboczym, więc może się na nim pojawić potencjał, który (w zależności od sytuacji) stwarza niebezpieczeństwo porażenia lub pożaru. Dlatego przewodu neutralnego nigdy nie podłącza się do obudowy urządzenia. Nigdy! Proszę się więc nie kierować rysunkiem z postu nr 3, ponieważ jest on błędny i nadaje się do kosza, ale widać moderator uznał inaczej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia nowej lampy z włącznikiem dwuklawiszowym w instalacji bez przewodu ochronnego (PE). Użytkownik zauważył, że na przewodzie L jest prąd, a na N nie. W odpowiedziach podkreślono, że podłączenie lampy bez przewodu PE jest niebezpieczne, a także że każda lampa powinna mieć odpowiednie uziemienie, zwłaszcza jeśli ma metalową obudowę. Użytkownik zaproponował podłączenie czterech źródeł światła w lampie, jednak eksperci ostrzegli przed podłączaniem przewodu neutralnego do obudowy, ponieważ może to prowadzić do porażenia prądem. Wskazano na konieczność ustalenia układu sieci zasilającej oraz zalecano skorzystanie z usług wykwalifikowanego elektryka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA