logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie ogniw ni-cd z blaszkami

Jaselek 11 Kwi 2017 17:33 6414 7
REKLAMA
  • #1 16406373
    Jaselek
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, zakupiłem ogniwa 1.2V 1400mAh z blaszkami. Musze połączyć je w pakiet 18V do wkrętarki. Mam podgląd w stary pakiet także problemu plus i minus nie będzie. Nigdy jednak nie lutowałem blaszek, wszystko co wyczytałem odnosiło sie do zgrzewania ich do ogniwa.
    1. Wystarczy cyna i kalafonia czy jakieś inne specyfiki?
    2. Czy blaszkę trzeba oszlifować papierem ściernym?
    3. Jak dbać o baterie przy sporadycznym użytkowaniu?
    4. Czy przy pierwszym uruchomieniu należy naładować i rozładować kilka razy do końca?
    Z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16406435
    antek1cza
    Poziom 31  
    Ocena: 199
    Witam
    Jaselek napisał:
    Nigdy jednak nie lutowałem blaszek
    można dosyć prosto i szybko (poniżej sekundy) przylutować dobrze blaszki do ogniw jak i same blaszki metodą wypróbowaną przez kolegę @CMS .
    Jest to metoda dla osób nie dysponujących zgrzewarkami ale i dla ostrożnych. Więcej tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3230863.html#15835218
  • REKLAMA
  • #4 16406829
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    szymon122 napisał:
    Cyna u kalafonia na nic się nie zda, będzie się ślizgać po powierzchni, po zastygnięciu sama odpadnie. Kiedyś chyba widziałem specyfiki do czegoś takiego ale nie mam pewności, szukaj pod hasłem "lutowanie aluminium"
    Nie pisz bajek, - gdzie tam masz aluminium?

Jaselek napisał:
    3. Jak dbać o baterie przy sporadycznym użytkowaniu?
    4. Czy przy pierwszym uruchomieniu należy naładować i rozładować kilka razy do końca?

ad.1 Tak wystarczy
    ad.2 Nie ma potrzeby
    ad.3 Trzymać je naładowane i w miarę regularnie (np. co miesiąc) doładować do pełna. Jeśli są to ogniwa NiCd, nie doładowywać, ale ładować dopiero gdy są "puste".
    ad. 4 Nie stosuje się żadnego formowania.
  • REKLAMA
  • #5 16406966
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    Jaselek napisał:

Osobiście nie czyściłem blaszek a do lutowania użyłem pasty, którą używają hydraulicy do lutowania rur miedzianych.
  • #6 16408316
    Jaselek
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Spróbuję wpierw je polutować zwykła cyna bez żadnych dodatków. Czy ogniwa powinny być rozładowane przed lutowaniem? Czy linka 2.5 wystarczy jako przedłużenie blaszek?
  • #7 16408359
    czyt
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Kalafonia nic nie da, możesz przegrzać ogniwo: na aspirynę - polopirynę trzeba, czyli na kwas askor: tak lutuje się żelazo i inne podobne metale.
  • #8 16408693
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    czyt napisał:
    ... na aspirynę - polopirynę trzeba, czyli na kwas askor: tak lutuje się żelazo i inne podobne metale.
    Jak nie dodasz, że należy potem dokładnie umyć, to ten post jest szkodliwą poradą. :) Poza tym po aspirynie jest straszny smród. To jest początkujący użytkownik.
    Generalnie środek zawierający kwas (acidum acetosalicylicum).

Lepsze i tańsze - kup coś co się nazywa "pasta do lutowania" są opakowania 20g, lub 40g.
    Są i większe, ale nie lutujesz aż tyle "ciężkich do lutowania rzeczy". Takie opakowanie 20g kosztuje niecałe 3 zł.
    Pamiętaj tylko, że po lutowaniu należy dokładnie umyć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat lutowania blaszek do ogniw NiCd 1.2V 1400mAh w celu stworzenia pakietu 18V do wkrętarki. W odpowiedziach podano, że do lutowania wystarczy cyna, a kalafonia nie jest konieczna. Zaleca się użycie pasty lutowniczej, a blaszek nie trzeba szlifować. Baterie powinny być regularnie doładowywane, a ogniwa NiCd nie powinny być doładowywane, lecz ładowane dopiero po ich całkowitym rozładowaniu. Nie ma potrzeby formowania ogniw przy pierwszym uruchomieniu. Po lutowaniu ważne jest dokładne umycie elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA