logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stały napęd na cztery koła modele samochodów

marek67a 27 Kwi 2017 23:30 14232 12
REKLAMA
  • #1 16441426
    marek67a
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Witam koledzy jakie modele samochodów oprócz marek Audi , Subaru, VW posiadają stały napęd na cztery koła w którym wykorzystywany jest np. torsen.
    Skupmy się na samochodach do 30 tys zł.
  • REKLAMA
  • #2 16441491
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6562
    Zależy jak rozumieć "stałość" napędu 4x4 - czy chodzi o stały stosunek podziału (wówczas odpada również torsen), czy, że jakaś cześć napędu zawsze jest przekazywana na drugą oś (ten warunek spełniają nowe Haldeksy). W tym drugim przypadku za stały napęd 4x4 można też uznać np. xDrive z BMW, Volvo AWD, napęd w Fiacie Sedici/Suzuki SX4, czy Ford Performance AWD.
    Z drugiej strony prawdziwy, mechanicznie dołączony napęd 4x4, nie jest napędem stałym.
    Mechanizm TorSen stosowała Alfa Romeo, np. w Alfie 159/Brera Q4. Natomiast VW to raczej Haldex. Pamiętaj, że do torsena musisz mieć duży (i ustawiony wzdłużnie) silnik, taki napęd strasznie "zamula" auto.
  • #3 16441494
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    BMW, Skoda.
  • #4 16441704
    recki-quadra
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Prawdziwe, sztywne 4x4, bez elektroniki sterującej, realizowane mechanicznie i ze stałym rozdziałem 50%-50% w aucie drogowym - uogólniając to tylko starsze subaru ze skrzynią manualną (od 2009 nawet w manualu zaczęły pojawiać się sprzęgła płytkowe sterowane elektronicznie choć zdarzają do tej pory mechaniczne- wg starej szkoły- zależy od wersji). Rozdział mocy realizowany jest za pomocą sprzęgła wiskotycznego. Na pierwszy rzut oka poznasz po małych naklejkach SAWD- Symetrical All Whells Driven. Sam mam coś takiego (Legacy 05) i powiem że jeździłem bardzo różnymi autami z różnymi napędami (ponad 20 lat za kółkiem) i to co daje subaru ... nie ma porównania z niczym innym. Różnicę czuć nawet na suchym- przy mocnym przyspieszeniu auto siada równomiernie przód/tył i wyrywa do przodu bez żadnego pływania i kołysania. Na mokrym albo tym bardziej śliskim to już jest gigantyczne przepaść. Super sprawa - ja już nie chcę wracać do innego napędu, na pewno nie do ośki.
    Z minusów - żeby cokolwiek grzebnąć przy łożyskach, hamulcach itp musisz mieć podniesione wszystkie 4 łapy- podniesionym jednym kołem jesteś w stanie obrócić o wielkość luzu w napędach czyli kilka stopni. No i pod remizą nie zadasz szyku bo zamielić to tym nie zamielisz, chyba że na lodzie.
  • REKLAMA
  • #5 16441816
    marek67a
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Właśnie miałem na myśli 4x4 które jest pozbawione elektroniki oparte wyłącznie na mechanice. A czy jakieś współczesne SUV-y mają taki napęd bez elektroniki i innych wariacji ?
  • REKLAMA
  • #7 16441923
    recki-quadra
    Poziom 17  
    sanfran napisał:
    Honda CR-V (starsze modele) są typowo mechaniczne.
    A w UAZie mam taką wajchę, co zapina napęd na przód.

Z hondami mnie zaskoczyłeś, aż muszę sprawdzić.
    A w uazie i podobnych - spięcie obydwu osiek ma za zadanie wyciągnąć Cię z opresji w terenie i przez to że łączy się z reguły z blokadą dyfrów lepiej spełnia swoje zadanie niż rozwiązanie subarowe - uogólniając w uazie itp prawdziwych terenówkach po spięciu napędów wszystkie koła dostają identyczną moc i prędkość obrotową. Jazda z takim napędem po asfaltowej drodze, tym bardziej z prędkością autostradową ... no nie za bardzo da radę. Ale z błota wyciągnie Cię zdecydowanie lepiej.
    A co do współczesnych SUV-ów- być może któryś z foresterów, napewno Levorgi i XV ale nie wszystkie wersje skrzyń. Na pewno skrzynie CVT są na sprzęgle płytkowym a czy wszystkie manuale mają wisko - nie jestem pewien.
  • #8 16441970
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    Tak, starsze Hondy mają sprzęgiełko, bo kiedyś chciałem kupić. Nie wyszło, ale mam UAZa.
    Sprawdź jeszcze Suzuki Jimny, to też porządna terenówka jest.

A co do UAZ'a to po pierwsze nie można mówić o szybkości autostradowej, bo przy 90km/h zmienia się geometria brezentowej budy i sprzęt szykuje się do lotu. Albo przynajmniej sprawia takie wrażenie.
    Natomiast 4x4 bardzo pomaga na zaśnieżonych/oblodzonych drogach. Nawet na d**iatych Stomilowskich oponach co to są wystarczające w terenie ale na mokrym asfalcie to już kryminał.
  • REKLAMA
  • #10 16442076
    charlee
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Freelander 1 generacji (nie wiem jak w 2) - stały napęd przenoszony na tylną oś przez sprzęgło wiskotyczne.
  • #12 16442083
    recki-quadra
    Poziom 17  
    sanfran napisał:
    Tak, starsze Hondy mają sprzęgiełko, bo kiedyś chciałem kupić. Nie wyszło, ale mam UAZa.
    Sprawdź jeszcze Suzuki Jimny, to też porządna terenówka jest.

A co do UAZ'a to po pierwsze nie można mówić o szybkości autostradowej, bo przy 90km/h zmienia się geometria brezentowej budy i sprzęt szykuje się do lotu. Albo przynajmniej sprawia takie wrażenie.
    Natomiast 4x4 bardzo pomaga na zaśnieżonych/oblodzonych drogach. Nawet na d**iatych Stomilowskich oponach co to są wystarczające w terenie ale na mokrym asfalcie to już kryminał.

No ale nawet 60 po asfalcie na zwykłej oponie nie pojedziesz ze spiętymi napędami - przy słabej oponie będzie strzelać w zakrętach, przy dobrej auto się rozejdzie na 2 kawałki ! (Najczęstszą usterką wiskozy jest właśnie za mocne spinanie F z R po rozgrzaniu oleju w napędach i efekt jest właśnie taki że zaczyna strzelać w ciasnych zakrętach na dobrej nawierzchni).
    Czasem marzy mi się taki gazio albo inny uazio ... kawał jakiegoś podmokłego lasku ...
    Kolega kiedyś kupił od lesników Honkera, wrzucił 5,6l w benzynie z Mustanga ... ale to szło !! Nie było mocnych
  • #13 21292476
    arturtransport24
    Poziom 1  
    Audi do ok. 2004 stosowało quattro na torsenie, jednym przyciskiem wyłączysz esp i masz ciągły napęd na wszystkie koła bez wpadania w poślizg, bez talerzy haldexa, tylko układ kół zębatych rozdziela napęd na każde koło. Zakręty, łuki czy ciasny wyjazd w lewo pokonujesz przy pełnym przyspieszeniu, co przy ośce jest niemożliwe. Haldex i wszystkie napędy dodawane elektronicznie się zużywają, co dodatkowo obniża ich sprawność. Passat b5 też będzie wyposażony w taki napęd. Ja mam w a6 c5 i nie wyobrażam sobie wrócić do ośki. A w zimę to aż ciarki przechodzą, jak śnieg zobaczysz na drodze....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono modele samochodów z stałym napędem na cztery koła, w tym te wykorzystujące mechanizm Torsen. Użytkownicy wskazali na marki takie jak Audi, Subaru, VW, BMW, Skoda, Honda, UAZ, Alfa Romeo, Opel, Suzuki oraz Land Rover. W szczególności zwrócono uwagę na starsze modele Subaru z manualną skrzynią biegów, które oferują mechaniczny napęd 4x4 bez elektroniki. Wspomniano również o modelach Honda CR-V, Suzuki Jimny oraz Opel Frontera. Użytkownicy podkreślili zalety mechanicznych systemów napędowych w trudnych warunkach terenowych oraz ich przewagę nad elektronicznymi rozwiązaniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA