logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat radia Menuet UKF z gramofonem i lampą EM84 - jakie lampy?

26 Lip 2005 23:02 7584 12
REKLAMA
  • #1 1684694
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1684885
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1684900
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    EBF89,ECL86,ECC88,AZ1,EAA91,ECH84 lub ECH81,wkładka UK4.Menuety były w różnychbwersjach-z UKF-em i bez.Ogólnie zabytek.Odkręcały się potencjometry z wyłącznikiem na skutek używania .Historia ogólnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1686572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 1686933
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Masz rację,że to jeszcze nie jest bardzo dawna historia.nie jestem specjalnym miłośnikiem tego akurat odbiornika gdyż w swoim czasie te odkręcające sie potencjometry i inne uszkodzenia trochę dały mi popalić.Lampy AZ rzeczywiście chyba nie było-pomyliłem z Mazurem i paroma jeszcze innymi radiami.Dla mnie wzorem radia jest radio Symfonia mające kilka niezależnych napędów skali i potencjometrów oraz anteny ferrytowej linkami .Miałem okazję zakładać takie linki bez schematów i opisów wszystkie razem.Do dziś to pamiętam.Albo radio Violetta z magnetofonem szpulowym wbudowanym wewnątrz -całśc odchylana .Takie świetlicowe radio.Lub radia na na tzw. Urdoxach i wiele wiele innych.
  • #7 1687058
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 1687156
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    atom1477 napisał:

PS. Choć mam dopiero 19 lat to twierdze że Menuet to nie taki duży zabytek. Co bardzo dziwne jak na mój wiek twierdzę że 40 letnie radio nie jest stare!!!
    Oczywięcie kocham je jak każdego lampowca, ale stary to może być mój Pionner U2 z 1955 roku, albo jakieś radio przedwojenne.

Bo i jest tylko przestarzałe :) Stary Pionier to Kosmos K90A Pionier (z 1937 roku). Zresztą ciekawe radio - nie ma nawet śladu chassis, wszytko mocowane bezpośrenio do bakelitowej obudowy.
  • #9 1687466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #10 1687578
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    atom1477 napisał:
    No faktycznie z tym Pionnerem to przesadziłem.
    Od '55 do '68 nie ma przecierz aż takiego długiego okresu.
    No może i jest, ale od lat '30 do '60 jest dużo większy!

W sumie nie wiek jest ważny, ale 'ciekawość' konstrukcji. Są późne radia, rzadkie, o nietypowej konstrukcji, tak samo sporo radiów z lat 30-tych niczym się nie wyróżnia - ot nudne drewniane pudełko z mocno zbliżona elektroniką w środku. Ciekawostek mało, z reguły wśród luksusowych odbiorników - np. Philips 990X (1940) z pełnym soft-touchem - nawet zakresy są zmieniane automatycznie po pociśnięciu guzika (radio ma silnik i skomplikowany programator).

Generalnie epoka interesujących odbiorników skończyła się w 1935 roku - poprzednie konstrukcja naprawdę interesujące potrafiły być, zarówno pod względem wizualnym jak i przyjętych rozwiązań technicznych.
  • Pomocny post
    #11 1688594
    studisat
    Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
    Ocena: 322
    Radia Menuet i Relaks II są zbudowane w oparciu o identyczne chassis. Różnica - to tylko inne trafo głośnikowe.

Lampy ECC85, ECH81, EBF89, ECL86 i EM84.
    Jeden prostowsnik slenowy i dwie diody germanowe.
  • Pomocny post
    #12 2256153
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    studisat napisał:
    Radia Menuet i Relaks II są zbudowane w oparciu o identyczne chassis. Różnica - to tylko inne trafo głośnikowe.
    i obudowa - Menuet był w wielkej skrzynce z gramofonem.
  • Pomocny post
    #13 2256586
    aktyp
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Ze wzgledu na podwyzszenie napiecia w sieci 235V dobrze jest dodac druga zarowke 12V. w celu wyrownania napiecia do 220V. zarowke dodajemy szeregowo do juz istniejacych, chodzi o odbiornik Pionier, itp. gdzie napiecie zazenia jest beztransformatorowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu radia Menuet UKF z gramofonem, wyposażonego w lampę EM84 oraz cztery inne lampy w podstawkach typu Noval. Prostownik w odbiorniku jest selenowy, co wyklucza obecność lampy prostowniczej AZ1 w tej wersji. Wskazano, że lampy stosowane w Menucie to m.in. ECC85, ECH81, EBF89, ECL86 oraz EM84, a także dwie diody germanowe. Radio Menuet i model Relaks II mają identyczne chassis, różniące się jedynie transformatorem głośnikowym. Wskazano również, że Menuet występował w różnych wersjach, z UKF-em i bez, a oznaczenie lampy z płytki zaczyna się od EBF (prawdopodobnie EBF89). W dyskusji pojawiły się linki do schematów oraz uwagi o typowych problemach konstrukcyjnych, takich jak odkręcające się potencjometry. Poruszono także temat innych modeli lampowych i ich konstrukcji, a także praktyczne uwagi dotyczące napięcia zasilania i podświetlenia skali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA