logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki?

kamlak 01 Maj 2017 15:07 3099 26
  • #1 16447903
    kamlak
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    Potrzebuje pomocy w podłączeniu motoreduktora.
    Otrzymałem takowy w prezencie od kolegi z UK. Motoreduktor jest jak dla mnie zbyt drogi, by go popsuć na starcie dlatego zamiast robić metodę prób i błędów wole zapytać fachowców o radę.

Chciałbym podłączyć go do giętarki jak na zdjęciu, ale najpierw muszę go uruchomić i w tym potrzebna mi jest Wasza pomoc :)
    Z silnika wychodzi 7 przewodów i tak jak wspomniałem nie chcę robić nic na opak, czy orientuje się ktoś który jest który ? Jestem zielony w elektryce dlatego proszę o wyrozumiałość. O ile dam sobie radę z konstrukcją podłączenia do giętarki to z podłączeniem elektrycznym mam problem. Chciałbym tylko móc nim przełączać raz w jedną raz w drugą stronę, a wiem, że takową funkcje pełnił.

Pozdrawiam
    Kamil

Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki? Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki? Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki? Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki?
  • #2 16447930
    sp4olh
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    czy już zdobyłeś kondensator taki jak na tabliczce znamionowej.
  • #3 16448180
    kamlak
    Poziom 7  
    sp4olh napisał:
    czy już zdobyłeś kondensator taki jak na tabliczce znamionowej.

Ale on już posiada wszystko w sobie, co fakt mogłem od razu zrobić zdjęcie co jest w środku.
    Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki? Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki?
  • #4 16448697
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Witam .
    To jest silnik 1-fazowy z hamulcem elektrycznym .Na pokrywie puszki zaciskowej często bywa schemat podłączenia.Hamulec luzowany pod wpływem napięcia ,lub ręcznie zapomocą dźwigni.
  • #5 16448706
    kamlak
    Poziom 7  
    przy wentylatorze silnika jest taka dźwigienka, od czego ona może być ?
    zaznaczylem na zdjeciu

• #6 16448713
    nikusert
    Poziom 41  
    Właśnie przecież napisałem ,że za jej pomocą mozna luzować hamulec.
  • #7 16448714
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5142
    kamlak napisał:
    Ręczne zwalnianie hamulca elektromagnetcznego.
  • #8 16448722
    kamlak
    Poziom 7  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    kamlak napisał:
    Ręczne zwalnianie hamulca elektromagnetcznego.

OK, tak więc już wiemy co on posiada a sedno tematu ? Jak to ustrojstwo podlaczyc ?
  • #9 16448729
    Lomax33
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Chciałem zauważyć że jest to silnik 3-fazowy a nie jedno. Przewody masz pokolorowane jak podłączyć. Szary czarny i brązowy masz fazy, niebieski zerowanie zielono-żółty uziemienie a te dwa białe przewody są to przewody sygnałowe
  • #10 16448753
    nikusert
    Poziom 41  
    [quote="Lomax33"]Chciałem zauważyć że jest to silnik 3-fazowy a nie jedno. Przecież według tabliczli jest to silnik 1-fazowy ,widać jak byk ,dodatkowo jest kondensator .
  • #11 16448790
    Lomax33
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Zwracam honor zdjęcia z tabliczką nie oglądałem
  • #12 16448801
    nikusert
    Poziom 41  
    Nic się nie stało ,każdy może się pomylić ,lub coś przeoczyć.
  • #13 16448813
    kamlak
    Poziom 7  
    OK .. Fajnie, że i to sobie ustaliliśmy :-) więc jak to może być z tymi kablami ?
  • #14 16448883
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Lomax33 napisał:
    Chciałem zauważyć że jest to silnik 3-fazowy a nie jedno. Przewody masz pokolorowane jak podłączyć. Szary czarny i brązowy masz fazy, niebieski zerowanie zielono-żółty uziemienie a te dwa białe przewody są to przewody sygnałowe
    Dobrze, dobrze, co !!! Bez bzdur proszę! Musisz rozrysowac nam te połaczenia, bo w tej chwili nic nie widać w tym spaghetti. Będziesz miał dwa przewody - zasilanie 220VAC, cztery przewody do zmiany kierunku wirowania i dwa do hamulca. Z tym tylko, ze prawdopodobnie przewod niebieski (N) jest wspólny zarówno do uzwojenia głównego silnika, uzwojenia pomocniczego- rozruchowego i hamulca.
  • #15 16448937
    nikusert
    Poziom 41  
    Biała kostka to jest zapewne układ Graetza,którym zasilany jest hamulec.Nie ma opisu na pokrywce ?. Masz to bardzo pogmatwane,ile przewodów wychodzi z samego stojana lub jego okolicy.Najlepiej gdybyś odręcznie na kartce rozrysował co z czym jest połączone .Biały przewód okrągły dwużyłowy to zapewne przewody od hamulca.Czy do tej puszki prostokątnej z naklejką LAFERT do chodzą przewody ,czy to tylko osłona.
  • #16 16448979
    kamlak
    Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Biała kostka to jest zapewne układ Graetza,którym zasilany jest hamulec.Nie ma opisu na pokrywce ?.Masz to bardzo pogmatwane,ile przewodów wychodzi z samego stolana lub jego okolicy.Najlepiej gdybyś odrecznie na katce rozrysował co z czym jest połączone .Biały przewód okrągły dwużyłowy to zapewne przewody od hamulca.Czy do tej puszki prostokątnej z naklejką LAFERT do chodzą przewody ,czy to tylko osłona.

z tym napisem LAFERT jest to tylko tabliczka przyczepiona do obudowy

Ale mieliście racje, pod pokrywką jest jakiś schemat, może na jego podstawie coś mi podpowiecie Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki? Jak podłączyć motoreduktor z 7 przewodami do giętarki?

Jeżeli to nie pomoze to jutro rozplacze i rozrysuje te kabelki
  • #17 16449040
    nikusert
    Poziom 41  
    Tu masz czarno na białym ,jak to się mówi ,by to połączyć.
  • #18 16449056
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Przetłumacz sobie z włoskiego czy angielskiego kolory przewodów, a ten blok SE to zwyczajnie sterowanie - dwa styczniki . Ale żeby tak łatwo nie było, to musi być dodany do układu albo czasowy przekaznik jako rozruchowy, albo nadprądowy typu ,,klixton". To ma się obracać tylko w jedną stronę ? Jak tak, to Ci powiem co z czym połączyc i jak zastosować przekaznik rozruchowy.
  • #19 16449268
    kamlak
    Poziom 7  
    nikusert napisał:
    Tu masz czarno na białym ,jak to się mówi ,by to połączyć.

Nie no mistrzostwo. Najlepiej rzucić tonącemu betonowe koło ratunkowe. Jak kolega tak pomaga na forum to nie szkoda koledze przycisków na klawiaturze ? Trzeba było odrazu powiedzieć - ej gościu jedź z tym do elektryka....
  • #20 16449307
    sp4olh
    Poziom 24  
    na schemacie jest wszystko rozrysowane nawet po angielsku to czego tu nie rozumieć.
  • #21 16449311
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    sp4olh napisał:
    na schemacie jest wszystko rozrysowane nawet po angielsku to czego tu nie rozumieć.
    Tak sądzisz ? A ten tajemniczy prostokąt SE ? Rozrysuj jego schemat, Kozaczku :cry:
  • #22 16449320
    sp4olh
    Poziom 24  
    to może być przekaźnik rozruchowy. podobne rozwiązanie jest stosowane w sprężarkach jednofazowych do układów chłodniczych.
  • #23 16449643
    kamlak
    Poziom 7  
    OK Panowie, szanujmy swój czas ... jak chcecie mi napisać "poszukaj sobie w google" to napiszcie, bo takie trollowanie w niczym mi nie pomaga. Przychodzę na forum piszę jak człowiek "pomóżcie mi te kable podłączyć" a dostaje odpowiedź "masz silnik to go podłącz" kuźwa czasami mam wrażenie, że ktoś Wam płaci za te śmieszne posty. Jak nikt niema nic mądrego do powiedzenia takiemu amatorowi jak Ja to dajcie sobie spokój, poczekam na kogoś kto będzie miał jakieś pojęcie o tym. Potrzebuje informacji typu" Kamil - kup to i to, podłącz to do tego i wsadź wtyczke do gniazdka" czy dziwne, że laik takie pytania zadaje ?

Moderowany przez Krzysztof Reszka:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych

• #24 16449701
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6383
    kamlak napisał:
    OK Panowie, szanujmy swój czas ... jak chcecie mi napisać "poszukaj sobie w google" to napiszcie, bo takie trollowanie w niczym mi nie pomaga. Przychodzę na forum piszę jak człowiek "pomóżcie mi te kable podłączyć" a dostaje odpowiedź "masz silnik to go podłącz" kuźwa czasami mam wrażenie, że ktoś Wam płaci za te śmieszne posty. Jak nikt niema nic mądrego do powiedzenia takiemu amatorowi jak Ja to dajcie sobie spokój, poczekam na kogoś kto będzie miał jakieś pojęcie o tym. Potrzebuje informacji typu" Kamil - kup to i to, podłącz to do tego i wsadź wtyczke do gniazdka" czy dziwne, że laik takie pytania zadaje ?

Kolego opanuj swój tetosteron bo ci wytryśnie uszami.

Po pierwsze to silnik 1 fazowy i tak go podłączamy, po drugie nie masz wszystkiego do jego uruchomienia po trzecie nie wiadomo jak pracował i jak był sterowany w orginale.
  • #25 16450077
    kamlak
    Poziom 7  
    dobra, mozna zamknąć temat, pojade do elektryka, bo widze, ze elektroda to sie w elektrofacebooka zmienila gdzie pisze sie juz tylko o wszystkim i o niczym.
  • #26 16450090
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @kamlak Powściagnij nieco emocje, Koleżko, co :cry: . Zadałem ci pytanie, do czego ma słuzyc ten silnik? Bo inaczej jest podłączony np. we wciągarce, inaczej w np. zginarce czy jakiejś prasie. Nie raczyleś odpowiedzieć, wiec trudno.
  • #27 16450121
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    Strumien swiadomosc... napisał:
    po drugie nie masz wszystkiego do jego uruchomienia

Wszystko jest silnik ,starter , prostownik , hamulec i schemat też .
    A co potrzeba? Elektryka.
    Jeśli chcesz uruchomić silnik z hamulcem musisz podłączyć pod zasilanie tak jak na rysunku.

Podsumowanie tematu

✨ Kamil poszukuje pomocy w podłączeniu motoreduktora z 7 przewodami do giętarki. Użytkownicy forum wskazują, że silnik jest 1-fazowy z hamulcem elektrycznym, a na pokrywie puszki zaciskowej powinien znajdować się schemat podłączenia. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat liczby faz silnika oraz kolorów przewodów, które powinny być podłączone do zasilania i hamulca. Użytkownicy sugerują, aby Kamil rozrysował połączenia oraz zwrócił uwagę na dodatkowe elementy, takie jak przekaźnik rozruchowy. W końcu Kamil decyduje się na wizytę u elektryka, ponieważ nie uzyskał wystarczających informacji na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA