Witam, przymierzam się do montażu automatu do bramy przesunej. Brama montowana kilka lat temu nie mam pojęcia ile może ważyć, światło bramy 4m i 2m ogona. Napęd chce zamontować sam a nie żeby jakaś firma to wykonała. Od znajomego słyszałem że monterzy przyjeżdżają z przyrządem do pomiaru jaka siła jest potrzebna do zamknięcie/otwarcia bramy i jest to coś w rodzaju wagi zrobionej ze sprężyny i podziałki. Znalazłem coś takiego i sprawdziłem moja brama przy zamykaniu potrzebuje około 20 kg żeby ruszyć potem idzie z ciągiem około 10-15kg no i ostatnie 50 cm to już około 32 kg ciągu. Zastanawiam się czy napęd do 500 kg Faac 740 z max siła ciągu 450 N wystarczy czy szukać mocniejszego napędu np Faac 741 do 900 kg i 650 N lub Came BX78 do 800 kg i 800 N. O ile dobrze rozumiem idee pomiaru siły ciągu w kilogramach i przeliczeniu jej na Niutony wystarczy napęd z siłą ciągu do 400N. I jasne dla mnie jest że napęd kupujemy z zapasem mocy ze względu na zimę itd tylko jaki zapas uwzględnić? No i czy mój tok myślenia z przeliczaniem kilogramów ciągu na niutony podawane przez producentów jest słuszny?