logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć łącznik krzyżowy z lampą, gdy zasilanie jest w środkowej puszce?

potrek547 08 Maj 2017 22:21 2742 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć układ schodowy z łącznikiem krzyżowym i lampą, gdy zasilanie oraz przewód lampy są w środkowej puszce?

Da się to zrobić tylko na poprawnym okablowaniu: w tym układzie trzeba mieć 4x1,5 mm² z żyłą ochronną PE na całej długości, a nie wykorzystywać niebieskiej ani żółto-zielonej jako fazy [#16464710][#16470204][#16470208] Do korespondencji forum podaje przewody 4x1,5 mm² w kolorach brązowy, czarny, szary i żółto-zielony [#16470204][#16470208] Jeśli instalacja jest natynkowa, najprościej wymienić przewody na odpowiednie zamiast próbować to składać z 3x1,5 DYP [#16464611]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 16464449
    potrek547
    Poziom 7  
    Witam potrzebuje pilnej pomocy jak połączyć w puszcze łącznik krzyżowy z lampą aby zadziałało. SYTUACJA WYGLĄDA TAK mam schodówke następnie krzyżowy i schodówke. tylko że w pierwszej i ostatniej puszcze (schodówce) nie mam zasilania ani przewodu z lampy, wszystko znajduje sie w środkowej puszce ( krzyżowym) wiem że można to połączyć aby zadziałało. Proszę kolegów o pomoc
  • REKLAMA
  • #3 16464466
    potrek547
    Poziom 7  
    nic mi o nie mówi :idea:
  • #4 16464482
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    Może i by się dało, ale nie wiemy, ilu żyłowe są położone przewody pomiędzy łącznikiem krzyżowym, a schodowymi.
  • #5 16464500
    potrek547
    Poziom 7  
    3 x 1,5 DYP czyli żółto-zielony i niebieski moje korespondencje i brązowy. Coś mi sie kojaży że w krzyżowym na jedną parę korespondencji łączymy lampe a na drugą parę korespondencji łączymy zasilanie ale nie jestem pewny czy to zadziała
  • #7 16464507
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Wszystko ładnie-pięknie, ale ... jak zwykle - kolory żył przewodów niewłaściwe.
    Stara bolączka wykonawców.
  • #8 16464513
    potrek547
    Poziom 7  
    kkas12 napisał:
    Jeśli wiesz jak działa układ z wyłącznikiem krzyżowym to wystarczy kartka papieru, ołówek i mózgownica.

Nie jestem za dobry z elektryki dlatego napisałem o pomoc na forum

Dodano po 2 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    Wszystko ładnie-pięknie, ale ... jak zwykle - kolory żył przewodów niewłaściwe.
    Stara bolączka wykonawców.

no tak jak by instalacja była w rurkach robiona to można wciągnać sobie 2 takie same kolory żył na korespondencje ale instalacja jest na tynkowa cała w przewodie DYP
  • REKLAMA
  • #9 16464536
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Jak napiszę, że w tym przypadku, ta ilość żył jest wystarczająca do podłączenia układu, to mnie zjedzą ... forumowicze.
    Ale napiszę.
  • #10 16464547
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4330
    potrek547 napisał:
    Spróbuj w takim razie pomyśleć (jeśli to nie problem) jak radzili sobie elektrycy w czasach gdy nie było netu.
    Tak, tak kolego były takie czasy.

A jeśli faktycznie nie jesteś za dobry z tego o co pytasz to znajdź kogoś dla kogo Twój problem nie będzie problemem a Ty zajmij się tym w czym jesteś dobry.
    potrek547 napisał:
    ...instalacja jest na tynkowa...
    Więc jaki problem zmienić i po bożemu wykonać?
  • #11 16464562
    potrek547
    Poziom 7  
    elpapiotr napisał:
    Jak napiszę, że w tym przypadku, ta ilość żył jest wystarczająca do podłączenia układu, to mnie zjedzą ... forumowicze.
    Ale napiszę.

wiem że to sie da zrobić bo kolegi znajomy tak połączył krzyżowy z lampą i to świeciło tylko wolałbym mieć jakiś schemat na to a nie robic to metodą prób i błedów

Dodano po 2 [minuty]:

kkas12 napisał:
    potrek547 napisał:
    Spróbuj w takim razie pomyśleć (jeśli to nie problem) jak radzili sobie elektrycy w czasach gdy nie było netu.
    Tak, tak kolego były takie czasy.

też mi sie uda metodą prób i błedów ale wolałbym mieć jakis mały schemacik na to

A jeśli faktycznie nie jesteś za dobry z tego o co pytasz to znajdź kogoś dla kogo Twój problem nie będzie problemem a Ty zajmij się tym w czym jesteś dobry.
    potrek547 napisał:
    ...instalacja jest na tynkowa...
    Więc jaki problem zmienić i po bożemu wykonać?

nowy dom, tynki porobione, ściany wymalowanie a jutro sie ludzie wprowadzają
  • #13 16464600
    potrek547
    Poziom 7  
    kkas12 napisał:
    Przecież wyraźnie napisałeś, że instalacja jest ułożona na tynku!

Ty lepiej wymyśl jak to połączyć a nie schodz na temat tynków

Dodano po 1 [minuty]:

kkas12 napisał:
    Przecież wyraźnie napisałeś, że instalacja jest ułożona na tynku!

Ty lepiej wymyśl jak to połączyć a nie schodz na temat tynków
  • REKLAMA
  • #14 16464611
    kkas12
    Poziom 43  
    Skoro na tynku to wymień przewody na odpowiednie :)
    A myślenie jest w cenie, więc to są drogie rzeczy kolego.
    Pozostaje karteczka, ołóweczek i myśleć, myśleć, myśleć (naprawdę nie boli).
    Masz całą noc przed sobą.
  • #15 16464636
    potrek547
    Poziom 7  
    kkas12 napisał:
    Skoro na tynku to wymień przewody na odpowiednie :)
    A myślenie jest w cenie, więc to są drogie rzeczy kolego.
    Pozostaje karteczka, ołóweczek i myśleć, myśleć, myśleć (naprawdę nie boli).
    Masz całą noc przed sobą.

po co sie udzielasz jak nie wiesz jak to spiąć , jak bys wiedzial to byś napisał a nie pierdzielił mi tu głupoty , jak bym chciał sobie popisac z debilami to bym napisał na czateri jakiejś więc jak wiesz ja to podpiąc to napisz a nie ściemniasz mi tu o jakiś pierdołach

Moderowany przez Łukasz-O:

Kolego tak to my się bawić nie będziemy.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Ostrzeżenie #1

• #17 16464672
    potrek547
    Poziom 7  
    kkas12 napisał:
    Nauczanie prostych rzeczy roszczeniowych leni nie jest moim powołaniem.

to po co to siedzisz mi odpisujesz? ja bym nawet nie tracił czasu na twoim miejscu zeby na takie proste rzeczy odpisywac, a prawda jest taka że nie wiesz jak to połączyc I TYLE W TEMACIE
  • #18 16464680
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    potrek547 napisał:

to po co to siedzisz mi odpisujesz? ja bym nawet nie tracił czasu na twoim miejscu zeby na takie proste rzeczy odpisywac, a prawda jest taka że nie wiesz jak to połączyc I TYLE W TEMACIE

Wybacz, to Ty masz problem, a nie my, Twoja roszczeniowa postawa jest nie na miejscu. Sam wprowadzasz w błąd pisząc o instalacji natynkowej.
  • #19 16464682
    kkas12
    Poziom 43  
    Miałem nadzieję, że się zmobilizujesz i sam dojdziesz co i jak.
    Myliłem się. Jednak masz ani jaj, ani tej iskry która charakteryzuje elektryka.

A moim czasem się nie martw.
    Martw się tym, że poranek coraz bliżej.
    I nie martw się tym co ja wiem, ale tym czego Ty nie wiesz.
  • #20 16464710
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Za Twoją postawę nie powinienem tego robić ale proszę:

Tylko następnym razem nie bierz się zarobkowo za coś, co Ciebie przerasta.

Dodam jeszcze, że brak żyły ochronnej PE na całej długości obwodu oraz użycie niewłaściwej kolorystyki izolacji żył do korespondencji jest niedopuszczalne. Taka (nowa) instalacja nie powinna być dopuszczona do eksploatacji.
  • #21 16464718
    potrek547
    Poziom 7  
    Łukasz-O napisał:
    Za Twoją postawę nie powinienem tego robić ale proszę:

Tylko następnym razem nie bierz się zarobkowo za coś, co Ciebie przerasta.

Dodam jeszcze, że brak żyły ochronnej PE na całej długości obwodu oraz użycie niewłaściwej kolorystyki izolacji żył do korespondencji jest niedopuszczalne. Taka (nowa) instalacja nie powinna być dopuszczona do eksploatacji.

Dzięki za odpowiedz z twojej strony , ale tak naprawde wymyśliłem jak to połączyc z godzinę temu tylko sprawdzałem tamtego cwaniaczka czy wie czy tylko tak pieprzy że wie , jednak pieprzył :D a propo koloru żył to na domkach jednorodzinnych nikt tego nie sprawdza w jakich kolorach idzie schodówka. A i na koniec Dobry z Cb fachowiec :)

Moderowany przez Łukasz-O:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Ostrzeżenie #2

• #22 16464738
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    potrek547 napisał:

Dzięki za odpowiedz z twojej strony , ale tak naprawde wymyśliłem jak to połączyc z godzinę temu tylko sprawdzałem tamtego cwaniaczka czy wie czy tylko tak pieprzy że wie , jednak pieprzył :D a propo koloru żył to na domkach jednorodzinnych nikt tego nie sprawdza w jakich kolorach idzie schodówka. A i na koniec Dobry z Cb fachowiec :)

I teraz żałuję, że Tobie pomogłem. Ten cwaniaczek o którym piszesz na instalacjach elektrycznych zjadł zęby. Nie pomógł, tylko dlatego, że kozaczyłeś. Naucz się pokory, dobrze Ci radzę na przyszłość.

Tu nie chodzi oto, czy ktoś sprawdza czy nie. Ważne aby instalacje zrobić zgodnie ze sztuką i przepisami. Wykorzystywanie i dopuszczanie do użytku instalacji gdzie na żyle żółtozielonej i niebieskiej jest faza, to zwyczajne partactwo i łamanie prawa.
  • #23 16470196
    potrek547
    Poziom 7  
    Łukasz-O napisał:
    potrek547 napisał:

I teraz żałuję, że Tobie pomogłem. Ten cwaniaczek o którym piszesz na instalacjach elektrycznych zjadł zęby. Nie pomógł, tylko dlatego, że kozaczyłeś. Naucz się pokory, dobrze Ci radzę na przyszłość.

Tu nie chodzi oto, czy ktoś sprawdza czy nie. Ważne aby instalacje zrobić zgodnie ze sztuką i przepisami. Wykorzystywanie i dopuszczanie do użytku instalacji gdzie na żyle żółtozielonej i niebieskiej jest faza, to zwyczajne partactwo i łamanie prawa.

a tak z ciekawości zapytam to można gdzieś dostać przewód płaski DYP 3x1,5 aby izolacja na żyłach była brązowa czarna lub czerwona tak aby wszystkie 3 żyły były w barwach fazowych. Bo nurtuje mnie takie pytanie
  • REKLAMA
  • #24 16470204
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Nie ma. Do korespondencji używa się 4x1,5mm² z żyłami w kolorach: brązowa, czarna, szara i żółtozielona.
  • #26 16474164
    marek-1983
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Nie wiem i nie jestem pewien ale już od paru lat nie spotkałem się w 4x1.5mm2 żeby były takie kolory brązowy czarny szary i żółtozielony tylko jest czarny brązowy niebieski i żółtozielony co jest chyba podyktowane przepisami UE
  • #28 16474617
    potrek547
    Poziom 7  
    Łukasz-O napisał:
    Nie ma. Do korespondencji używa się 4x1,5mm² z żyłami w kolorach: brązowa, czarna, szara i żółtozielona.

to w takim razie 1 przewód zostanie nie wykorzystany a czasami nawet 2 . Trzeba zgłosić producentom żeby robili kable DYP detykowane pod przechodówke 2 żyły czarne i brązowa :D :D :D
  • #29 16474669
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6681
    Czytałeś poprzednie posty ?
    Kilka razy wspominano o żyle ochronnej we wszystkich obwodach, również do łączników i odbiorników nie wymagających tej żyły.
    Wiesz dlaczego? Zawsze można wymienić osprzęt na inny, w I klasie ochronności. Skąd wtedy wyczarujesz PE ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu łącznika krzyżowego z lampą, gdy zasilanie znajduje się w środkowej puszce. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ilości żył w przewodach oraz ich kolorystyki. Użytkownik wskazuje, że w instalacji są przewody 3 x 1,5 DYP, a niektóre odpowiedzi sugerują, że można podłączyć lampę do jednej pary korespondencji, a zasilanie do drugiej. Wiele odpowiedzi podkreśla znaczenie poprawnej kolorystyki żył oraz obecności żyły ochronnej PE. Użytkownik wyraża frustrację z powodu braku konkretnej pomocy i poszukuje schematu podłączenia. W końcu, po wymianie zdań, użytkownik samodzielnie wymyśla sposób podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA