logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson 4K - Odbiór TV z Hotbirda i Astry

bravo8 09 Maj 2017 14:21 5676 8
REKLAMA
  • #1 16465499
    bravo8
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Witam

Posiadam odbiornik Ariva 4k Combo, antenę sat o średnicy 80 cm z konwerterem typu Monoblock. Antena ustawiona jest na satelitę Hotbird i z monoblocka na Astre.
    Nie mam płatnej TV tylko kanały FTA. Z Hotbirdem z klucza nie mam żadnego problemu. Pytanie moje jest takie czy mogę odbierać z tego zestawy antenowego z satelity Astra takie transpordery : 1KR, 3B, 2E, 4A i chyba coś tam jeszcze. W ustawieniach tunera są one widoczne , ale odbiór z Astry mam tylko z jednego transprdera , chyba 1KR . Pomimo że na reszcie mieszam w ustawieniach DiSEqC to miernik siła/jakość nic nie pokazuje, tylko na jednym transporderze jest jakby odpowiedni sygnał. W temacie jestem bardzo początkujący. Proszę o informację czy jest możliwy odbiór sygnału z Astry z w/w transporderów na tej antenie i jak ewentualnie ustawić takie parametry jak: TP, LNB Type, Sat CR/Unicable, Lnb Power, 22KHz, ToneBurst, DiSEqC 1.0 i 1.1 .

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16465527
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Powodem braku sygnału mogą być nieaktywne transpordery bądź uszkodzenie któregoś z elementów instalacji - od kabla, źle założonego wtyku na uszkodzeniu konwertera kończąc.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16465591
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2938
    bravo8 napisał:
    Pytanie moje jest takie czy mogę odbierać z tego zestawy antenowego z satelity Astra takie transpordery : 1KR, 3B, 2E, 4A i chyba coś tam jeszcze. W ustawieniach tunera są one widoczne , ale odbiór z Astry mam tylko z jednego transprdera , chyba 1KR . P

Nie wiem co masz za dziwaczne oznaczenia w tej Arivie 4K ale ciebie interesuje Astra 19.2°E Tu masz oznaczenia https://www.lyngsat.com/europe.html
    Jak widać to 1KR. Jak klikniesz na 19.2°E to dostaniesz parametry transponderów.
    DiSeqC i porty ustawiasz aby i z Astry19.2° i Hotbirda13° mieć sygnał. Reszty nie ruszasz.
  • REKLAMA
  • #5 16469337
    bravo8
    Poziom 16  
    Witam ponownie. No trochę namieszałem, wgrałem listę kanałów z Enigmy, jest wskazana jako alternatywa na stronie Wiki Ferguson. No niby jakieś kanały TV są , ale ona jest ukierunkowana głownie po kanały płatne od polskich dostawców. Ja ich nie mam , więc mi nie zależy. Problem w tym, że ta konfiguracja całkowicie wyciachała mi możliwość edycji satelit . Nie zrobiłem sobie wcześniej oryginalnej kopii listy kanałów, więc mogę obecną z E2 usunąć poprzez wgranie na nowo ostatniego firmware, ale chciałbym tego uniknąć bo późniejsze ustawianie i dogrywanie aplikacji zajmuje czas. Czy jest jakiś sposób aby w paru szybkich krokach powrócić do poprzedniej oryginalnej listy satelit i kanałów. Obecnie z racji tego że mam tylko kanały FTA uważam , że lista z E2 nie jest dla mnie dobrym wyborem.

Pozdr
  • #6 16469345
    LeDy
    Poziom 43  
    A ulubionych w tej liście E2 nie ma?
    Zobacz ustawienia fabryczne.
  • REKLAMA
  • #7 16469388
    bravo8
    Poziom 16  
    Jest też inny problem, np. na niektórych kanałach radiowych tuner zalicza całkowitą zawiechę , poz tym ta lista gubi zaprogramowane kanały TV naziemnej , to jest model Combo. Nie wiem czy to wina softu tunera czy wadliwa nie pasująca do tego softu lista E2. Na oryginalnej liście pomimo jej wielu wad tego nie było. Aprops ustawień fabrycznych to wiem, ale to tak jak bym na nowo wgrywał firmware, wszystko trzeba ustawiać i wgrywać od początku.
  • #8 16469611
    LeDy
    Poziom 43  
    Jest to tuner jeszcze w powijakach programowych i nawet ci co piszą oprogramowania chyba mają z tym problemy.
    Zrób aby było jak z początku i niestety czeka cię robota od nowa.
    Tu masz jakąś listę , może będzie lepsza? Jest to lista na HB13°+Astra 19.2E i ewentualnie czeka cię zmiana portów.
    Załączniki:
    • E2_HD_settings_DUAL_HSWG_28042017.zip (85.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16469675
    bravo8
    Poziom 16  
    Ok, dzięki , po testuję :)
    Ps. Właśnie się zorientowałem że ja mam aktualnie wgraną tą listę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada odbiornik Ariva 4K Combo oraz antenę satelitarną o średnicy 80 cm z konwerterem Monoblock, ustawioną na satelity Hotbird i Astra. Zgłasza problemy z odbiorem transponderów z Astry, gdzie sygnał jest dostępny tylko z jednego transpondera (1KR). Użytkownik prosi o pomoc w ustawieniach DiSEqC oraz parametrach LNB, aby uzyskać lepszy odbiór. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny problemów, takie jak uszkodzenia instalacji, oraz podano linki do źródeł z parametrami transponderów. Użytkownik również zmaga się z problemem po wgraniu listy kanałów z Enigmy, co spowodowało utratę możliwości edycji satelit. Wskazano na potrzebę przywrócenia ustawień fabrycznych, co wiąże się z czasochłonnym procesem ponownej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA