logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer 10 metrów od monitora -> jak podłączyć kable?

Sacronus 09 Maj 2017 22:47 1053 8
REKLAMA
  • #1 16466661
    Sacronus
    Poziom 9  
    Chciałbym w ramach eksperymentu wstawić komputer do innego pomieszczenia. Tak aby w pokoju mieć jedynie monitor, klawiaturę i myszkę. Chodzi mi całkowitą redukcje hałasu. Mój komputer nie jest szczególnie głośny i zwykle będąc on-line słucham muzyki ale czasem jak coś czytam i potrzebuje chwili skupienia to szum wiatraka/odgłosy dysku mnie irytują. Pomysł jest prosty… zamiast inwestować czas i pieniądze w wyciszenie PC’ta postanowiłem wywalić sprzęt do pokoju obok i pociągnąć jedynie kilka kabli. I teraz mam pytanie. Czy taka konfiguracja będzie działać:

- kabel D-Sub 10m
    - aktywny przedłużacz USB 10m + USB hub

Wątpliwości mam jedynie co do tego podłączenia USB, czy po podpięciu hub’a do i tak już długiego kabla USB 10m, nie będzie problemu z jakością sygnału z myszki i klawiatury? Może zastosować jakiś inny typ połączenia? Będę wdzięczny za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 16466679
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Już lepiej zastosować dobrej jakości przewód HDMI. Na VGA możesz mieć straty jakości. Jeżeli przedłużacz USB jest aktywny i dobrej jakości to jak jest sprawny nie powinno być kłopotów.
  • REKLAMA
  • #3 16466797
    Sacronus
    Poziom 9  
    Monitor ma 3 wejścia: VGA, DVI - D (dual link), DisplayPort
    Komputer: VGA i DVI - D (dual link).
    Tak wiec HDMI odpada, a DisplayPort mam tylko w monitorze.

VGA
    allegro.pl

DVI-D
    allegro.pl

W którym połączeniu będą występować mniejsze straty jakości?

Moderowany przez DriverMSG:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• REKLAMA
  • #5 16650025
    Sacronus
    Poziom 9  
    Przetestowałem ten patent z komputerem. I tu mała niespodzianka o której większość osób pewnie nie wie… Monitor też wydaje dźwięk!!! Takie ciche, irytujące brzęczenie które zaczyna być słyszalne po kilku minutach pracy w wyciszonym pomieszczeniu gdy nasza głowa znajdzie się w odległości ok. 40 cm od monitora. Dźwięk jest cichy, ale monotonny jakby odgłos przepływającego prądu.

Czyli generalnie projekt upadł… i zamiast dalej kombinować czas się wziąć za test tabletów i czytników e-book :)
  • #6 16650032
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Na początek namierz dźwięk. Wszystko wydaje dźwięki ale słyszeć już ich nie trzeba. Inny monitor a może wystarczy w tym wymienić kondensatory/zalać cewki klejem. Coś tam w nim musi dźwięczyć.
  • #7 16650041
    Sacronus
    Poziom 9  
    Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany… Mój monitor nie hałasuje i nigdy w życiu bym nie pomyślał że wydaje z siebie jakikolwiek dźwięk gdybym nie wystawił PC’ta do innego pokoju. To jest nie do usłyszenia przy pracującym obok komputerze. Dopiero gdy jednostka centralna znajduje się za ścianą, a wokół jest naprawdę cicho i nie słychać żadnych innych dźwięków dopiero wtedy można coś tam usłyszeć. Zakup innego monitora? Hm.. być może tylko kto miałby mi ten monitor polecić, zazwyczaj ludzie nie robią takich testów, w warunkach prawie absolutnej ciszy. W Saturnie czy w bibliotece miejskiej każdy monitor będzie bezgłośny, dopiero izolacja od dźwięków otoczenia pozwoli nam coś usłyszeć z bliskiej odległości.

Poza tym odesłałem już wszystkie kable i PC stoi sobie przy mnie także już po testach.

Sądzę że jednak spróbuje z tymi tabletami, a informacje o dźwiękach monitora podrzuciłem jedynie jako ciekawostkę dla tych którzy mają pomysł aby stworzyć całkowicie bezgłośny komputer.
  • REKLAMA
  • #8 16651193
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Naprawić monitor... Nie każdy pewnie jest wstanie usłyszeć ten dźwięk co nie znaczy że jest on pożądany. Tak samo słychać ładowarki do telefonów, tunery TV - dziś wszystko jest na przetwornicach budowane. Są cewki, pracuje to z dużą częstotliwością drży i stąd dźwięk. Ale da się to wyeliminować.
    PS mój smartfon co prawda chiński ale w absolutnej ciszy wydaje dźwięk gdy dotknę ekranu. Nie z głośnika tylko jakiś ze środka. Też taka ciekawostka. Więc i z tabletu coś może się dobyć ;)
    Nawiasem mówiąc prabacia mi mówiła że książki z papieru są ciche :P
  • #9 18101537
    Sacronus
    Poziom 9  
    Chwilowo dałem sobie z tym spokój. Chętnie sięgnąłbym po wersje papierową tylko, że ja czytam mangi tłumaczone przez grupy skanlacyjne na anglojęzycznych stronach. Takie tłumaczenie znacząco różni się od wersji wydawnictwa powszechnie dostępnej w sprzedaży. Najchętniej to nauczyłbym się japońskiego, aby moc czytać w oryginale :) a jeśli nie to pozostaje mi jedynie, zrobić kiedyś przegląd 10 calowych czytników e-booków.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planował umieścić komputer w innym pomieszczeniu, aby zredukować hałas, pozostawiając jedynie monitor, klawiaturę i myszkę. Zastanawiał się nad podłączeniem za pomocą kabla D-Sub 10m oraz aktywnego przedłużacza USB 10m z hubem. Otrzymał sugestię, aby użyć kabla DVI-D, który zapewnia lepszą jakość sygnału niż VGA. Po przetestowaniu konfiguracji odkrył, że monitor również wydaje dźwięki, co zniweczyło jego plan. Użytkownik rozważał alternatywy, takie jak tablety i czytniki e-booków, jako cichsze opcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA