logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B315s-22 LTE Y-Mobile, stałe IP - brak zewnętrznego połączenia po konfiguracji

Bartusjusz 10 Maj 2017 09:13 2007 7
REKLAMA
  • #1 16467099
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Jak w temacie właśnie kupiliśmy internet lte stacjonarny, dopłaciliśmy do stałego IP i skonfigurowałem router(przekierowanie portów i APN na data) i nadal nie mogę się z zewnątrz połączyć.

• REKLAMA
  • #2 16467112
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15466
    Nie pamiętam jak to wygląda w T-Mobile, ale np. w Orange trzeba ustawić VPN.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16467219
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    Z tego co widzę, z tego samego komputera konfigurujesz router i chcesz wejść na zewnętrzny publiczny adres. Nie da się. Musisz to robić spoza swojej sieci LAN. Np. od kolegi.
  • #4 16467233
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Jprzedworski
    Próbowałem, z poza sieci bez względu na port nie jestem w stanie się połączyć.
  • REKLAMA
  • #5 16467236
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15466
    Stale publiczne IP? Zadzwoń i dowiedz się czy mimo wszystko nie blokują portów.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 16469315
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    Ten adres IP to nie jest adres twojego routera, tylko adres jakiegoś "zbiorczego" routera w T-mobile:
    178.182.230.125.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    I, oczywiście, żadne porty nie są tam otwarte.
  • #7 16471158
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Pokaż stronę na której widać jaki adres otrzymał router na porcie LTE
  • #8 16477857
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Super. Podpiąłem stary router, jeszcze przez półtora miesiąca powinienem mieć internet po kablu, gdzie wszystko działa.

Ogólnie dzwoniłem 3x na infolinie z takim efektem:
    1. Przełączymy pana do działu technicznego-> rozłączono
    2. Przełączymy pana do działu technicznego-> próba połączenia z działem technicznym, po absurdalnie długim oczekiwaniu ja się rozłączyłem.
    3. To ja panu podam nr tel. do działu technicznego płatny ~2,5zł/min, na ripostę, że nie chcę płacić ekstra za ich błędy zripostował, że nie ma innej możliwości ponieważ to ja nie potrafię skonfigurować połączenia.

Wsparcie techniczne w tej firmie nie istnieje. Dodatkowo na tą chwilę T-mobile twierdzi, że nie ma możliwości rozwiązania dopiero podpisanej umowy. Złożyłem oficjalne pismo i czekam na oficjalną odpowiedź.

Panowie wielkie dzięki za wsparcie. Na tą chwilę zostawiam wszystko jak jest i nie grzebię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem zewnętrznego połączenia po skonfigurowaniu routera B315s-22 LTE od Y-Mobile, mimo wykupienia stałego IP. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak konieczność użycia VPN, próba dostępu z zewnątrz sieci LAN oraz możliwość blokady portów przez operatora. Użytkownik zauważa, że adres IP, który otrzymał, nie jest adresem jego routera, lecz adresem zbiorczym T-Mobile, co może wskazywać na brak otwartych portów. Po kilku nieudanych próbach kontaktu z działem technicznym, użytkownik postanawia na razie nie podejmować dalszych działań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA