logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana wymiennika wtórnego z 12 na 20 płytowy jaki ma wpływ na komfort cieplny?

BUCKS 30 Maj 2017 17:23 1362 2
REKLAMA
  • #1 16503113
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Chodzi o kocioł Vaillant VUW240/2-5, sprawny technicznie, czyste wymienniki itd.

Kocioł ma 3 czujniki temperatury:
    1 - na wyjściu pierwotnego wymiennika ciepła (temperatura zasilania c.o.) i wartość temperatury jest wyświetlana jako domyślna na wyświetlaczu oraz dodatkowo dostępna w kodach diagnostycznych jako d.40
    2 - na wejściu pierwotnego wymiennika ciepła (temperatura powrotu c.o.) - oficjalnie wartość tej temperatury nigdzie nie jest wyświetlana
    3 - na wyjściu wtórnego wymiennika w ramach obiegu pierwotnego (temperatura c.w.u).

W sytuacji idealnej kocioł powinien mierzyć temperaturę na wyjściu c.w.u. z wymiennika wtórnego zamiast pośrednio na obiegu pierwotnym jak jest obecnie.
    Podejrzewam, że z tego powodu kocioł daje ograniczony komfort cieplny c.w.u. w sezonie letnim, bo ma opóźnioną, mało precyzyjną reakcję na zmieniającą się temperaturę wody użytkowej i ją nieco przegrzewa, co jest upierdliwe i mało przyjemne.

Otóż pomimo ustawionych minimalnych 35 stopni i przepływie rzędu ok. 7 l/min to podczas prysznica woda po nagrzaniu jest dla mnie ciut za ciepła. Nie mierzyłem jej ale z pewnością ma więcej niż 35 stopni i określiłbym to, że bliżej jej do 40 niż 35.
    Kocioł włącza palnik, a po osiągnięciu zadanej temperatury wyłącza palnik i ta przerwa trwa ok. 5 sekund. Przy teście z minimalnym przepływem rzędu ok. 1,5 l/min w pierwszej chwili woda też jest cieplejsza ale po chwili stabilizuje się i jest letnia zgodna z moimi oczekiwaniami, a przerwa w pracy palnika wynosi ok. 25 sekund ale w w praktyce nie nadaje się to do prysznica.

Zastanawiam się, czy zmiana wymiennika wtórnego z 12 płyt na 20 płyt przyniosłaby pożądaną przeze mnie poprawę komfortu cieplnego c.w.u. podczas prysznica i wpłynie na ustabilizowanie temperatury c.w.u przy przepływie rzędu 7 l/min.
    Nie interesuje mnie opcja mieszania ciepłej wody z zimną, bo chcę korzystać tylko z ciepłej wody o odpowiedniej dla mnie temperaturze .
    Skoro 20 płyt zamiast 12 to wzrost o 66% to zakładam, że przerwy między pracą planika też wydłużą się o owe 66%, czyli w teorii pomiar temperatury c.w.u. też powinien być stabilniejszy.
    Ale pytanie czy i jaki realnie będzie to miało wpływ na temperaturę c.w.u., czy kocioł nie będzie przegrzewał c.w.u. przy przepływie ok. 7 l/min?
    Czy może mam traktować, że ten kocioł tak ma i kombinacje z wymiennikiem wtórnym nie dadzą zadowalających efektów?
  • REKLAMA
  • #2 16507556
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    To sobie ustaw 30'C.
  • #3 16508108
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Dziękuję za bezwartościową poradę.
    Wygląda, że zupełnie nie znasz tego Vaillanta i nie przeczytałeś uważnie mojego postu, bo napisałem:
    Cytat:
    [...]Otóż pomimo ustawionych minimalnych 35 stopni[...]

Dla mnie minimum i maksimum to wartości graniczne dlatego proponowanie wartości poniżej minimum jest zupełnie bez sensu.

Pomijając moje wcześniejsze pytanie to czy ktoś wie jaka jest praktyczna różnica w pracy kotła Vaillant VUW240/2-5 z wymiennikiem wtórnym 12 a 20 płytowym? Jak będzie pracował kocioł w trybie c.w.u. po zwiększeniu liczby płyt?
    Interesują mnie porady z życia wzięte, czyli od osób mających z tym praktyczną styczność.
REKLAMA